30 Νοε 2010

Tippex - made in Cyprus

Είναι αλήθεια πως στην Κύπρο σε σύγκριση με μάς, είναι όλοι περισσότερο εξοικειωμένοι με ο,τιδήποτε "Made in UK". Μή να φταίει η Ιστορία του νησιού, μήπως το όλο βρετανικό γραφειοκρατικό σύστημα που εμάς τους 'Ελλαδίτες' μάς εντυπωσιάζει όποτε βρισκόμαστε εκεί (και δικαίως), μήπως επειδή οδηγούν 'ανάποδα', ίσως ακόμα επειδή και η κυπριακή καθομιλουμένη που έχει δανειστεί πολλές βρετανικές λέξεις και εκφράσεις, για να μην καθήσουμε και μετρήσουμε πόσοι Κύπριοι είτε ζουν μόνιμα στην Αγγλία είτε έχουν περάσει τα φοιτητικά τους χρόνια στις λονδρέζικες παμπ. Ε, να πω την αλήθεια, κανείς μας δεν πολυξαφνιάστηκε  από την επιλογή της Θεατρικής Ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου της Λευκωσίας να ανεβάσει ένα έργο γραμμένο από Βρετανό συγγραφέα. 
Νότ μπᾶντ!
(και Οὐέλ Ντᾶν..!)

ABBA - Money Money Money

Διαβάζοντας την υπόθεση της πλοκής του έργου "Λεφτά με τη Σέσουλα" που θα δούμε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, θυμήθηκα κάποια είδηση που είχα ακούσει στα δικά μας δελτία ειδήσεων πριν από μερικούς μήνες -και που ίσως θα θυμάστε και σεις-. 
Ξέρετε πόσες συντάξεις πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο υπέρ δικαιούχων που έχουν αποδημήσει εις Κύριον χρόνια πριν; Χιλιάδες! 
Και μάλιστα λέγεται ότι αυτή η μεταφυσική σχέση μεταξύ του Δημοσίου και των εδώ και δεκαετίες αποδημησάντων Ελλήνων δεν έχει ακόμα διαρραγεί.. 

Έτσι λοιπόν, αυτό που για τον βρετανό θεατρικό συγγραφέα Michael Cooney αποτέλεσε θέμα προς μυθοπλασία, για κάποιους από εμάς, τους πολίτες αυτής της χώρας, δεν αποκλείεται να αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα, τρόπο ζωής αλλά και τρόπο ...πληρωμής βασικών αγαθών (νά'ναι καλά ο προπάππος, η προγιαγιά και η ανυπαρξία ενημερωμένων καταλόγων των ζώντων συνταξιούχων του ΟΓΑ, του ΙΚΑ και άλλων πολλών χρεοκοπημένων πια ελλαδικών ταμείων). 

Γι'αυτό, βλέποντας το έργο "Λεφτά με τη Σέσουλα", καλό θα ήταν να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας την ..πιθανότητα ότι ίσως, κάπου, σε κάποιο από τα πολλά δοκιμαζόμενα ελληνικά νοικοκυριά, μπορεί και να υπάρχει ένας Έρικ Σουάν που πληρώνει τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, μην πω κι ένα μέρος της δόσης του δανείου του, ακολουθώντας χωρίς να το ξέρει τα απλά και ασφαλή βήματα που σκαρφίστηκε ο συγγραφέας,  πριν απ' αυτόν - γι'αυτόν. Κι όσοι πτωχοί πλην τίμιοι δείτε την παράσταση, ας μην πάρετε ριψοκίνδυνες ιδέες.. Η απάτη (ακόμα) τιμωρείται στην Ελλάδα..

Περισσότερα για την υπόθεση του έργου και τους συντελεστές της παράστασης μπορείτε να βρείτε εδώ


Ο πρωτότυπος αγγλικός τίτλος του έργου είναι "Cash on Delivery", ο οποίος μεταφραζόμενος πιστά θα μπορούσε να αποδοθεί με την κάπως ιδιότροπη φράση "Μετρητοίς ἅμα τῇ Παραλαβῇ".
Έτσι, ψαχουλεύοντας στο διαδίκτυο, τελικά δεν μπόρεσα να βρω πού και πότε το έργο αυτό του Michael Cooney είχε τυχόν παιχτεί στην Ελλάδα, αφού ούτε ως "Cash on Delivery" ανέβηκε ποτέ, ούτε βέβαια και υπό την αρχαΐζουσα και μπερδεψιάρικη πιστή απόδοση του τίτλου του. 
Στην Κύπρο (και εδώ κολλάει η εξοικείωση των συμπατριωτών μας από τη Μεγαλόνησο ως προς κάθε τι βρετανικό) το έργο αυτό ανέβηκε στη Λευκωσία με τον πρωτότυπο αγγλικό του τίτλο από το Σατιρικό Θεάτρο για πρώτη φορά στις 2 Μαρτίου του 2002, σε σκηνοθεσία Σλάβκο Πέεβ. Είχε μάλιστα σημειώσει μεγάλη επιτυχία, με τις ερμηνείες γνωστών Κυπρίων ηθοποιών : του Χάρη Πισία, της Μαριάννας Καυκαρίδου, του Μάριου Δημητρίου, του Σπύρου Γεωργίου, του Κούλλη Νικολάου, της Μικαέλλας Κουτουμάνου, της Λουκίας Μιχαήλ, του Βασίλη Μιχαήλ, της Μαρίας Καρασούλα και του Δήμα Δημοσθένους.

και ιδού η Ομάς!

Η Θεατρική Ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας αποφάσισε να πρωτοτυπήσει. 
Έτσι λοιπόν, εάν θα μπείτε στον πειρασμό να ψάξετε το έργο στο ίντερνετ με τον τίτλο "Λεφτά με τη Σέσουλα", θα πέσετε αποκλειστικά και μόνο στους Κυπρίους συναδέλφους μας, που αποφάσισαν  πρώτοι αυτοί να σβήσουν τον αγγλικό τίτλο με Tippex (ή όπως λέμε εμείς οι καλαμαράδες 'με Blanco'..), αντικαθιστώντας τον ... ἴν Γκρῆκ!

"Λεφτά με τη Σέσουλα" λοιπόν, αντί για 'Cash on Delivery'..
 
Μια χαρά και μπράβο τους!

     

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλα, και μονο απο τη φωτογραφια τους κόβεις. θα σκισουνε.
με τα εισιτηρια τι γινεται παιδια;

δεσποιναριον είπε...

Καλη επιτυχια στους συναδελφους σου απο την Λευκωσια! Περνωντας μεσα απο την οικονομικη κρση θα εκτμησουμε πολλες απο τις παλιες επιτυχιες (θεατρικες και κινηματογραφικες ) που ξεπηδησαν μεσα απο αλλες περασμενες χαλεπες εποχες.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

Ανώνυμε, πιστεύω εντός των ημερών τα εισιτηρια θα προπωλουνται στα γραφειο του Δικηγορικου Συλλογου Ρόδου (οδος 25ης Μαρτίου).
θα σάς ενημερώσω σχετικά.

γειά σου δεσποινάριον!
:-)








Related Posts with Thumbnails