23 Νοε 2010

Ζητείται Στιγματισμός

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να βλέπεις ότι ο κόπος σου πιάνει τόπο. Αυτό αισθανθήκαμε όλοι εμείς, τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010, όταν είδαμε να γίνεται πραγματικότητα ο σκοπός για τον οποίο κοπιάσαμε επί μήνες για να ανέβει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Ρόδου, του μοναδικού θεάτρου στο νησί, η κλασική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, 'Ζητείται Ψεύτης'

Συνηθισμένοι μάλιστα επί τόσα χρόνια να εξαγγέλονται πράματα και θάματα και το αποτέλεσμα να είναι από πενιχρό έως ανύπαρκτο για ο,τιδήποτε δίδονταν απλόχερα υποσχέσεις, η πραγματοποίηση της κατασκευής εκ του μηδενός της Αίθουσας Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που νοσηλεύονται στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παίδων Ρόδου "Ο Άγιος Ανδρέας" μάς έδωσε ιδιαίτερη χαρά. 


 Αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης - Θεραπευτήριο "Ο Άγιος Ανδρέας"

Η Αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης έχει σκοπό να δώσει να καταλάβουν τα παιδιά του θεραπευτηρίου τι σημαίνει 'κόσμος', πράγμα αυτονόητο για κάθε έναν από μας. Τι σημαίνει αφή, τι σημαίνει δράση-αντίδραση, τι σημαίνει φως, τι σημαίνει όσφρηση, τι σημαίνει να επιδράς στο περιβάλλον και υπό ποίες συνθήκες το περιβάλλον μπορεί να επιδρά σε σένα.
Για μας και για σάς όλα αυτά μπορεί να ακούγονται απλά. Για αυτά τα παιδιά όμως, οι απλές παραδοχές της ανθρώπινης φύσης αποτελούν ερεθίσματα πρωτόγνωρα, ερεθίσματα που καλούνται να γνωρίσουν κάθε μέρα από την αρχή, να τα αφομοιώσουν ξανά και ξανά και σιγά σιγά να αποκτήσουν εκείνα τα εφόδια που κάποτε θα τούς φανούν χρήσιμα, με σκοπό -και γιατί όχι- κάποια από αυτά να καταστούν ικανά να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτό που όλοι εμείς -οι 'αρτιμελείς' τυχεροί- πολύ απλά (και εν πολλοίς σχεδόν περιφρονητικά) λέμε 'ζωή'

Η άδεια τότε αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης με τα μέλη της Ομάδας μας και 
τους υπεύθυνους του Θεραπευτηρίου "Ο Άγιος Ανδρέας" τον Μάϊο του 2010

 Η Αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης στα χαρτιά

Η Θεατρική μας Ομάδα και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου παρακολούθησε από την πρώτη στιγμή και από κοντά όλα τα στάδια σχεδιασμού της Αίθουσας Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης, όταν αυτή ακόμα ήταν ένα παντελώς άδειο δωμάτιο. 
Δεν σάς κρύβω ότι αρχικά με μεγάλη δυστακτικότητα παρακολουθήσαμε τις φιλόδοξες εξαγγελίες των υπευθύνων του Θεραπευτηρίου. Διαισθητικά όμως, κάτι μάς έλεγε ότι 'δεν μπορεί, αυτά που λένε αυτοί οι άνθρωποι, θα τα πραγματοποιήσουν!'.
Και επειδή ακριβώς εξ αιτίας της φύσης του επαγγέλματός μας, το ρητό 'κράτα και μικρό καλάθι' βρίσκει δυστυχώς πολύ συχνά πολλές αφορμές για να επιβεβαιωθεί, ευχόμασταν πραγματικά το σύνολο των εσόδων και των 7 παραστάσεών μας, που γέμισαν ακόμα και με όρθιους το Δημοτικό Θέατρο Ρόδου ένα χρόνο περίπου πριν, θα διατεθούν πραγματικά για αυτόν τον καλό σκοπό.

Από την ημέρα των εγκαινίων. 
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Σαρρής 
με μέλη της Θεατρικής μας Ομάδας.

Η Διοίκηση του Συλλόγου μας υπήρξε πάρα πολύ προσεκτική ως προς την επιλογή του σκοπού γαι τον οποίον θα ανεβάζαμε την παράσταση, και είναι προς τιμήν της ότι για κάθε λεπτομέρειά της ζητούσε και τη δική μας προσωπική γνώμη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία επιλογής του φιλανθρωπικού σκοπού που θα εξυπηρετούσε ο "Ψεύτης" του Ψαθά, ο Σύλλογός μας έδωσε τις δικές του πολύ σημαντικές εξετάσεις, στηρίζοντας τα μέλη του, σεβόμενος την προσωπικότητά μας και δείχνοντας αμέριστη εμπιστοσύνη στις ικανότητες καθενός από εμάς, που -ομολογώ- καθόλου αβασάνιστα εκτεθήκαμε στα φώτα αυτής της δημοσιότητας, μία δημόσια έκθεση που όμοιά της δεν θυμάμαι να έγινε ποτέ χάριν κάποιαν άλλης από τις πολλές εκδηλώσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.
γιγαντοπανώ στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου

  24ωρη προβολή του διαφημιστικού σποτ στα εκδοτήρια των αστικών λεωφορείων


Ζητείται Ψεύτης εν τω πράττεσθαι...

Ήταν κατά κοινή ομολογία πραγματικά πρωτοφανής η προβολή του έργου του Δημήτρη Ψαθά για τα τοπικά δεδομένα. Το τηλεοπτικό τρέηλερ έκανε τον γύρο του διαδικτύου και των τοπικών τηλεοπτικών καναλιών. Βρέθηκε να προβάλλεται στις οθόνες των ..εκδοτηρίων εισιτηρίων των αστικών λεωφορείων όλο το 24ωρο! Γιγαντοαφίσες είχαν τοποθετηθεί στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου της πόλης μας και το ανέβασμα της παράστασης είχε γίνει το κύριο θέμα της πολιτιστικής ζωής της πόλης μας, τη στιγμή που άλλοι φορείς απλώς καθηύδαν και χρέωναν κάθε είδους προϋπολογισμούς με τα γνωστά αποτελέσματα που όλοι πια ξέρουμε πολύ καλά...

Ζητείται Ψεύτης στις ροδίτικες καφετέριες

Μέσα σε όλο αυτό το ..ψέμα, ο Ψεύτης του Ψαθά κατάφερε να μιλήσει αληθινά στις καρδιές του ροδιακού κοινού. Και το κοινό ήρθε, στήθηκε επί ώρες στην ουρά για να βρει μια θέση, γέλασε, διασκέδασε και μέχρι πρότινος μάς ρωτούσε στο δρόμο 'και πότε θα το ξαναδούμε;'.

Η αμεσότητα που προσφέρει η θεατρική σκηνή δεν ξέρω εάν τελικά ανέδειξε κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο κάποιων από εμάς (άλλωστε, επαγγελματίες ηθοποιοί δεν νομίζω να γίνουμε ποτέ). Το σίγουρο πάντως είναι ότι το ροδιακό κοινό κατάλαβε πως ό,τι κάναμε, το κάναμε με την καρδιά μας, το κάναμε για να γίνει πραγματικότητα αυτό το λίγο που ήταν δυνατόν να γίνει με 17.000€ που συγκεντρώθηκαν συνολικά από τις 7 μέχρι τότε παραστάσεις μας. Ρεκόρ παραστάσεων αλλά και ρεκόρ εσόδων για τα δεδομένα της Ρόδου μας, για έναν θίασο που δημιουργήθηκε στη  ουσία απ'το τίποτα, με άπειρους 'ηθοποιούς' που ρίσκαραν την επαγγελματική και βιοποριστική 'εικόνα' τους σε μια πολύ μικρή και συντηρητική κοινωνία, όπως τη δικιά μας.


Η Αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης βρίσκεται στον πρώτο όροφο του θεραπευτηρίου, ανάμεσα στις αίθουσες που διαβιούν τα παιδιά που νοσηλεύονται. Οι σκληρά εργαζόμενοι εργοθεραπευτές, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, συνεργάσθηκαν από το πόστο που ο καθένας είχε να βρουν τους κατάλληλους προμηθευτές για να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σε εκείνο το άδειο μέχρι πρότινος δωμάτιο ό,τι τελειότερο υπήρχε σε αυτόν τον δύσκολο εμπορικά τομέα. 

Όπως πληροφορηθήκαμε, έστειλαν τις ακριβείς διαστάσεις της αίθουσας στην Ολλανδία, απ'όπου και τελικά εστάλησαν τα όργανα αισθητηριακής εκπαίδευσης με ακρίβεια χιλιοστού, για να τοποθετηθούν χιλιάδες μίλια μακριά, σε αυτό το από πολλές απόψεις ξεχασμένο από το Ελληνικό Δημόσιο Θεραπευτήριο.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Σαρρής εγκαινιάζει την Αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης του Θεραπευτηρίου "Ο Άγιος Ανδρέας"

αν και δεν ήταν εκεί, ήταν μαζί μας..

Εκείνη η φθινοπωρινή Κυριακή, η ημέρα των εγκαινίων της Αίθουσας Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης, μάς έμεινε αξέχαστη, όπως αξέχαστη μάς έμεινε και η στιγμή που τοποθετήθηκε η ταμπέλα με τα ονόματα άκαιρα χαμένων συναδέλφων μας στην είσοδο της αίθουσας. Μία αίθουσα απαραίτητη για την εξέλιξη της νοητικής και σωματικής διάπλασης των παιδιών, ένα έργο που έγινε στην ουσία από όλους εσάς που μάς τιμήσατε στο Δημοτικό Θέατρο όσες φορές σάς...φωνάξαμε να ταλαιπωρηθείτε για να βρείτε μια θεσούλα κάπως κοντά στη σκηνή.  
Κοντά μας!

Εύχομαι πραγματικά και άλλοι φορείς της πόλης μας να κάνουν κάτι ανάλογο μέσα από τον τομέα της δραστηριότητάς τους με σκοπό να προσφέρουν κάτι στο κοινωνικό σύνολο. Ένα κοινωνικό σύνολο που ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, καταλαβαίνει κάθε μέρα και περισσότερο την ανέχεια του Κράτους, την ανεπάρκεια της άλλοτε κραταιάς κρατικής μηχανής, της πρόνοιας, της ασφάλειας των κεκτημένων δικαιωμάτων του σε κάθε τομέα.
Εύχομαι να πέσουν επιτέλους οι ταμπέλες που χωρίζουν τα επαγγέλματα σε 'συμπαθή' και 'αντιπαθή' και να αντικατασταθούν με άλλες ταμπέλες : αφ΄ενός αυτών που προσφέρουν πραγματικά και αφ'ετέρου αυτών που λένε ότι προσφέρουν, ενώ στην ουσία είναι ανύπαρκτοι. 

Στιγματίστε μας με την ταμπέλα αυτών που προσφέρουν στο σύνολο.
Διαχωρίστε μας από όσους ισχυρίζονται ότι υπάρχουν.

Ελάτε πάλι στην κατά σειρά παράσταση του "Ζητείται Ψεύτης" του αξέχαστου Δημήτρη Ψαθά στο Θεατρικό Δικηγορικό Διήμερο που συνδιοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας την Παρασκευή 10.12.2010 και το Σάββατο 11.12.2010 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, στις 9 το βράδυ.



Το πρόγραμμα του Διημέρου :

-Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010
στις 9 το βράδυ
"Ζητείται Ψεύτης" με τη Θεατρική Ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου

-Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010
στις 9 το βράδυ
"Λεφτά με τη Σέσουλα" του βρετανού συγγραφέα Michael Cooney
με τη Θεατρική Ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας.

5 σχόλια:

Χριστίνα Μ. είπε...

Απλά.....μπράβο!

Ρούλα είπε...

Είστε παράδειγμα προς μίμηση, πολλά εύγε στη Ρόδο!
Μπράβο σε σας για την πρωτοβουλία και το αυξημένο αίσθημα της προσφοράς που το αποδείξατε έμπρακτα!
Μπράβο στο προσωπικό του θεραπευτηρίου για το όραμα και την υλοποίηση του προγράμματος που βοηθά απίστευτα στην αποκατάσταση και τους εύχομαι από καρδιάς καλή δύναμη μιας και ξέρω πολύ καλά λόγω επαγγέλματος ότι χρειάζεται πέρα από την επιστημονική επάρκεια και περίσσευμα αγάπης.
Μπράβο και στους Ροδίτες που στήριξαν την προσπάθεια αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ο εθελοντισμός έχει πολλά να προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες αρκεί να υπάρχει οργάνωση και συντονισμένη προσπάθεια.
Πολύ σας χάρηκα!!!!

ΜΠ είπε...

Θέλω να γράψω ....πολλά !
Σίγουρα δεν υπάρχει ο χώρος.
΄Εμεινα ΑΦΩΝΟΣ !!!
Νέα ήθη στην πόλι μας ; μάλλον ΟΧΙ !
Η νέα γενεά δεν είναι όπως την παρουσιάζουν ορισμένοι.
Το προηγούμενο σχόλιο μου είναι καθαρά ΅Δεικτικό΅ για τον τίτλο του επιλεγέντος έργου. ΄Ομως αυτή η επιλογή φανερώνη μεγάλη ....δύναμη, πρωτοφανή.....οριμώτητα, ....αχτίδα φωτεινή για όλους τους ΄Ελληνες !
Σας ευχαριστώ ..... και σας εύχομαι να μην σταματήσετε ποτέ.
Θα είμαι παρών στην παράσταση με τα τρία εγγόνια μου (που πρέπει να τους τα ....εξηγήσω όλα!!!)

Μάνθος Παυλίδης είπε...

Γαβριηλ μου εστω και απο εδω θαθελα να σε ευχαριστησω προσωπικα για οτι προσφερατε στα παιδια του Αγιου Ανδρεα τα οποια ειναι ξεχασμενα και απο τον ιδιο τον Θεο δυστυχως ....
επειδη εχω επισκεφθει την δομη αυτη αρκετες φορες θελω να ξερεις οτι αυτο που προσφερατε θα πιασει τοπο και θα το εκμεταλευτουν οι θεραπευτες εκει στο μεγιστο !
να πω και την κακια μου ? στα πιο πολλα φιλανθρωπικα event παρατηρω οτι τα ποσα που συγκεντρωνονται ειναι απειρως λιγοτερα απο αυτα που ξοδευουν αυτοι που τα οργανωνουν για την προσωπικη τους εμφανιση ( φτιασιδια ρουχα κοσμηματα κλπ ) για τις συγκεκριμενες εκδηλωσεις , πραγμα που μας κανει να υποψιαζομαστε οτι τις πιο πολλες φορες η φιλανθρωπικη δραστηριοτητα ειναι αφορμη για αλλους σκοπους και οχι η αιτια .
Κανατε τη διαφορα και αποδεικνυεται απο το αποτελεσμα .
Και παλι μπραβο σας!

καλη δυναμη και καλη συνεχεια φιλε

Μανθος

δεσποιναριον είπε...

Το εχω διαβασει δυο φορες απο χτες και πανω που πηγαινα να αφησω σχολιο κατι γινοταν κι εφευγα. Το σχολιο θα ελεγε οτι σας θαυμαζω ως συλλογο, και μακαρι να σας μιμηθουν κι αλλοι συλλογοι.








Related Posts with Thumbnails