10 Οκτ 2010

και όλα έγιναν φούξια!

...αν βέβαια λέω σωστά το χρώμα, γιατί είναι αλήθεια πως εμείς τα αρσενικά δεν πολυσκαμπάζουμε από χρώματα. Καθόλου τυχαία η επιλογή του χρώματος από την κίνηση πολιτών "Ρόδος για τη Ζωή",  που διοργάνωσε αυτήν την - άνευ προηγουμένου για τα τοπικά χρονικά - ενημερωτική εκστρατεία κατά του καρκίνου. Βλέπετε, τα απλά χρώματα, όπως το μπλε, το κόκκινο, το πράσινο κ.λ.π. τα καβάτζωσαν οι πολιτικοί μας προ πολλού..

Εδώ και έναν ολόκληρο μήνα η κίνηση πολιτών "Ρόδος για τη Ζωή" έθεσε μοναδικό της σκοπό να ευαισθητοποιήσει το τοπικό κοινό για την πρόληψη κατά του καρκίνου με μουσικές εκδηλώσεις, με ομιλίες στα σχολεία και  με άλλα δρώμενα στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, με τη συμμετοχή γιατρών, καλλιτεχνών, κοινοφελών φορέων αλλά και πολιτών, που είτε προσέφεραν εθελοντικά τον ελεύθερο χρόνο τους είτε αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους αυτόν τον ιδιότυπα άνισο αγώνα ζωής . Έναν αγώνα που φέρνει τον θνητό αντιμέτωπο με την ίδια του τη μοίρα, τα γονίδιά του, το σώμα του, τη φύση του. Ευτυχώς τελευταία η επιστήμη δικαιώνει όλο και πιο συχνά αυτόν τον αγώνα ενώ άλλες φορές πάλι ο καρκίνος χτυπά την πόρτα και παίρνει μαζί του και μακρυά αγαπημένους μας ανθρώπους.

Το αποκορύφωμα της ενημερωτικής αυτής πρωτοβουλίας, αρωγός της οποίας υπήρξε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 10 Οκτωβρίου 2010, στο κέντρο της πόλης, με πλήθος κόσμου ντυμένου στα φούξια, στην Πλατεία Ελευθερίας μπροστά στο Δημαρχείο, για μία συμβολική πορεία-περίπατο στην νέα και στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, συμβολίζοντας έτσι τη μάχη των θνητών έναντι αυτής της κακιάς αρρώστιας, για την οποία ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος να αντιμετωπισθεί σε όλες της τις μορφές.

Τέτοιο πράγμα δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει. 
Και πολύ χαίρομαι που για ακόμα μια φορά οι Ροδίτες ξεβολεύθηκαν από τους καναπέδες τους και βγήκαν έξω για κάτι που ενώνει , για κάτι  που δεν διχάζει, δεν κατηγοριοποιεί, δεν χωρίζει τους ανθρώπους.
Άλλωστε, ποιός δεν αγαπά τη Ζωή;

 Πλατεία Ελευθερίας - Ρόδος 10.10.2010

Το να βγεις στο δρόμο και να τρέξεις ομαδικά για κάποιο κοινώς παραδεδεγμένο 'καλό', όπως είναι η μάχη κατά του καρκίνου, είναι αλήθεια πως μάς ήρθε από το εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν καθιερωθεί στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και στην Αμερική, όπου οι άνθρωποι -είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε λόγω καιρού- δεν βγαίνουν εύκολα από το σπίτι τους, δίνοντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι είναι ατομιστές και αδιάφοροι μπροστά στα γεγονότα και στις καταστάσεις. Γι' αυτό και τέτοιες μαζικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό γίνονται 'θέμα', επειδή ακριβώς δεν γίνονται κάθε μέρα. Το να βγεις έξω και να δηλώσεις με την παρουσία σου ότι 'συμφωνείς' σε κάτι μαζί με άγνωστους τρίτους για τον βορειοευρωπαίο είναι μία μορφή υπέρβασης. 

Αντίθετα σ' εμάς, στον ευρωπαϊκό νότο και ειδικότερα στις μικρές ελληνικές κοινωνίες, είναι σύνηθες να 'πεις τον πόνο σου' στον γείτονα, να βγεις έξω και να μοιραστείς χαρές και λύπες, να δηλώσεις  δημόσια τη στάση σου απέναντι σε οποιοδήποτε θέμα. Δεν είναι άλλωστε κρυφό ότι στις μικρές πόλεις, τέτοιου είδους μαζικές εκδηλώσεις (που δεν σχετίζονται με κόμματα, εκλογές και άλλα τέτοια δεινά) δεν έβρισκαν ανταπόκριση. 

Μιλώντας με τους διοργανωτές  πολλές εβδομάδες πριν τη σημερινή φούξια διαδρομή, προβληματιζόμουν εάν το ροδιακό κοινό θα ήταν ώριμο να παρασυρθεί σε κάτι που έως τώρα φαινόταν πως ήταν έξω από τα δικά του δεδομένα. 
Και τι καλά που διαψεύσθηκα!
μερικοί από τους πολλούς εθελοντές
Εύχομαι η κίνηση πολιτών "Ρόδος για τη Ζωή", έχοντας στο τσεπάκι της τη σημερινή πολύχρωμη επιτυχία της, να συνεχίσει τις δράσεις της και στο μέλλον, δοκιμάζοντας το δυναμικό της και σε πολλούς άλλους τομείς που αγγίζουν την κοινωνία μας. Μία κοινωνία που αποδεικνύεται πολύ πιο δεκτική σε νέα πράγματα. Μια κοινωνία που συμμετέχει σε μαζικές δραστηριότητες, οι οποίες κατά το παρελθόν απλώς είτε θα τις διάβαζε αδιάφορα από τις εφημερίδες είτε θα τις έβλεπε στα ολιγόλεπτα τηλεοπτικά ρεπορτάζ με εικόνες από την άλλη άκρη της Γης.





Και εις άλλα, λοιπόν!
Με υγεία πάνω απ' όλα! 

23 σχόλια:

Ελευθερία Γούλου είπε...

Τρεχω για την πεθερα μου, πολυ μ'αρεσε.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

κι εμένα!
γι'αυτό και το διάλεξα! χχεχε

δεσποιναριον είπε...

Μπραβο σε ολη τη Ροδο και στους Ροδιτες Γαβριλακι μου! Και οπως ειπες κι εσυ Πανω απ'ολα υγεια! Το βιντεο πολυ ωραιο. Τωρα το χρωμα ειναι ροζ αλλα καμια σημασια δεν εχει. Και ο Οκτωβρης ειναι παγκοσμια μηνας κατα του καρκινου του μαστου. Και η λη προσπαθεια ειναι να συνειδητοποιησει ο κοσμος ποσο σημαντικη ειναι η εγακιρη διαγνωση γιατι πραγματικα σωζει ζωες. Φιλια!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

λοιπόν, για να μπούνε τα πράγματα στη θέση τους : τελικά είναι ρόζ ή φούξια; ή κάτι άλλο; μπερδευτηκα τώρα. (Νάντα; Σάββα; τι χρώμα τελικά;;)
το βίντεο είναι του Σάββα Σαββαϊδη, ο οποίος και εμπνεύσθηκε το όλο εγχείρημα, μάζεψε πολλούς και ικανότατους ανθρώπους πλάι του και -μη με στραβοκοιτάτε τώρα!- ΟΧΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ!
:-))

Σάββα, ξέρω , τώρα θα με βρίζεις και θα λες "ΔΕ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΝΑ ΜΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙΙΙΙΙΙΣ", αλλά δεν κρατιέμαι. Μ' έχεις μάθει πια!

Μαίρη Κουρούπη είπε...

μπράβο στους Ροδίτες !!!!!!!!!

Λίζα Γεωργιάδη είπε...

πάθος για την ΖΩΗ με έντονα χρώματα ,γέλια ,συμμετοχή , αγάπη ,συμπόνια και συμπαράσταση! γιατί απλά η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ!!!!!!

Μίκα Στεργάκη είπε...

Πάντα τέτοια στην όμορφη πόλη μας!!!!

T the Beauty Queen είπε...

Να, βλέπεις Γαβρήλ; λες κι εσύ για γυναικεία θέματα... Και μάλιστα το συγκεκριμένο είναι το σημαντικότερο, καθώσ ο Οκτώβρης είναι μήνας κατά του καρκίνου. Πριν μία εβδομάδα και ο σύλλογος Γυναικών χωρίς σύνορα έκανε μία πάρα πολύ ωραία ομιλία για τον καρκίνο του μαστού.

ΡΕΝΑ ΚΟΥΡΟΥΒΑΚΑΛΗ είπε...

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!ΚΑΙ ΕΝΙΩΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ...ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ...ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΟΡΦΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΟΥ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΚΟΠΟ. ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ...ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ...ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!) ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΞΙΕΠΑΙΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ...ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!

Tradescadia είπε...

Εξαιρετική πρωτοβουλία! Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει πριν μερικές μέρες και στο Ζάππειο από την οργάνωση Άλμα Ζωής και είχαμε κατεβάσει μια ομαδούλα συμμετοχής! Πολύ δυνατή εμπειρία! Μακάρι να γίνονται περισσότερα τέτοια! Το βιντεάκι εξαιρετικό...

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Μαίρη Κουρούπη
είδατε οι Ροδίτες;

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Λίζα Γεωργιάδη
πάλι καλά και τέτοιες εκδηλώσεις και ξεφεύγουμε παό τα γκρίζα χρώματα της πραγματικότητας

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Μίκα Στεργάκη
Μίκα, καιρό είχα να σε δω απο δω!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@beauty
καλημέρα beauty!
κοίτα, δεν είναι μόνο γυναικείο το θέμα του καρκίνου. ναι, σύμφωνοι, ο Οκτωβριος ειναι αφιερωμενος στον καρκίνο του μαστου αλλά η συγκεκριμένη εκδήλωση ηταν γενικώς κατα του καρκινου.
Για την εκδηλωση που μου λες δεν την ειχα υπ' όψιν μου. Είναι πολύ καλό να ενημερώνεται το κοινό. Ξέρεις πόσοι άνθρωποι από καθαρή άγνοια ή ακόμα και...ντροπή (μην τυχόν και εξεταστουν..) "έχασαν το τραίνο" ; άστα!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Ρένα Κουρουβακάλη
Φυσικά και είναι πολύ ωραίο να υιοθετούμε όμορφες ξένες ιδέες και δραστηριότητες σαν κι αυτή.
Από προσωπική μου εμπειρία, βλέποντας τον τρόπο ζωής στην Ευρώπη αυτήν την εντύπωση αποκόμισα. Δεν αποκλείεται βέβαια να κάνω και λάθος και καλά κάνεις και το επισημαίνεις.
Σημασία έχει πάντως ότι το ροδιακό κοινό απέδειξε ότι έχει ευρείς ορίζοντες και αυτό νομίζω πως είναι σημαντικό να κρατήσουμε.
Γκούντ Μόρνινγκ :-)

katrine είπε...

Ότι διάβασα σήμερα είχε μια απίστευτα αυσιόδοξη χροιά. Εδώ ήταν το τοπ Gabriel!!

Και το βίντεο εξαίρετικό και η πρωτοβουλία και το χρώμα ναι ναι,αλλά κυρίως που δεν είχε προεκλογικό χαρακτήρα.

Δύναμη απ τη Ρόδο:))))

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

καλώς όρισες katrine!
είδες το φούξια τι σουξέ που είχε τελικά;;
και απ ό,τι είδα, η εν λόγω ανάρτηση ταιριάζει και την ταπετσαρία στο δικό σου μπλογκομάγαζο!
:-)
ευχαριστώ και για το λινκάρισμα!
να τα λέμε!

Νέμεσις είπε...

Kαταπληκτική περιγραφή Γαβριήλ.
Αξιοπρόσεκτο (και άνευ σχολιασμού γιατί θα τις πω τις κακίες...) που σήμερα το φούξια αρθράκι σου φιλοξενείται σε πάρα πολλούς τοίχους υποψηφίων.
Το παρακολούθησα ως γεγονός και παρατήρησα πλην της συμμετοχής για τον συγκεκριμένο σκοπό και την ανάγκη των ανθρώπων για έκφραση...

Χάρης Γεωργούλης είπε...

Δυστυχώς σε ανάλογη εκδήλωση στον ιδιο περίπου χώρο μερικές εβδομάδες πριν σχετικά με την αιμοδοσία μαζεύτηκε λιγότερο απο το 10%... Εύχομαι κάποια στιγμή ο Έλληνας να μάθει να δίνει και όχι μόνο να ζητά...

Χάρης Γεωργούλης είπε...

Ως μέλος του ΔΣ του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών ροδου, αυτά που γράφω είναι απολύτως επιβεβαιωμενα.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Νέμεσις
χαίρομαι πάρα πολύ που το φούξια αρθράκι φιλοξενείται γενικώς.
Κοίτα, Νέμεσις. Έτσι που κατάντησε ο θεσμός της προεκλογικής εκστρατείας, ένας θεσμός που στην ουσία πλέον δεν υπάρχει (υπάρχει εξήγηση φυσικά! για τα πάντα στη ζωή αυτή υπάρχει ένα "γιατί" και ένα "επειδή") και μιας και δεν ξέρουμε τι λέει κάθε υποψήφιος, ίσως είναι ευκαιρία να ακούν οι υποψήφιοι τι λέει ο λαός for a change..Σωστά;

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Χάρης Γεωργούλης
λοιπόν, να σού πω την αλήθεια, τώρα το πληροφορούμαι αυτό που λες.
και η διαππίστωσή σου είναι ορθή. οι έλληνες δεν έχουν μάθει να δίνουν. μόνο να παίρνουν. ίσως επειδή -αντιστοίχως- το κράτος μάθαινε να παίρνει και όχι να δίνει. αλυσίδα είναι όλα.. δυστυχώς.
να έρχεσαι συχνότερα στο τσαρδί μου. πάντα ευπρόσδεκτος.

Νέμεσις είπε...

Σωστότατα Γαβριήλ.
Αντικαθιστά το φούξια αρθράκι την φαντασία στην εξουσία και την έλλειψη λόγου επίσης της ιδίας και των εκπροσώπων της.








Related Posts with Thumbnails