6 Οκτ 2010

μεταβατικός Αποστραγγιστήρ

Αυτή η ανάρτηση έχει σκοπό να κάνει τους δικηγόρους της υπόλοιπης χώρας αλλά και όπου Γης να...σκάσουν απ'το κακό τους! Γιατί μπορεί να υπάρχουν άλλα πολλά 'μείον' σε αυτό που λέμε 'δικηγορική ύλη' ή 'επαρκής υλικοτεχνική υποδομή' εδώ στην παραμεθόριο, αλλά σε ένα πράγμα δεν υστερούμε εδώ στα μακρυνά και αδικημένα Δωδεκάνησα : στα λεγόμενα Μεταβατικά Μονομελή Πλημμελειοδικεία και Ειρηνοδικεία
Τι σάς λέω τώρα ε;


Λοιπόν, για τους αμύητους να εξηγήσω μερικά πράγματα :
Στην Κάρπαθο και στη Σύμη, αντί να πάει το Βουνό στον Μωάμεθ, μία φορά το μήνα και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο κάθε δικαστικού έτους, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο :  
Ο Μωάμεθ πάει στο Βουνό! 

Και για να γίνω πιο σαφής : ο Ειρηνοδίκης (ή αντίστοιχα, ο Πρωτοδίκης με τον Αντεισαγγελέα) παρέα με τον Γραμματέα -με το λάπτοπ παραμάσχαλα για να κρατάει τα πρακτικά-, όοοολοι οι αντίδικοι με όοοοολους τους μάρτυρές τους και εμείς οι δικηγόροι, επιβιβαζόμαστε στο πρωινό πλοίο της γραμμής (συνήθως όλοι στο ίδιο πλοίο μάλιστα) ή στο ίδιο πρωινό αεροπλάνο αν πρόκειται για την Κάρπαθο, αποβιβαζόμαστε στο λιμάνι της Σύμης (ή αντίστοιχα στο αεροδρόμιο της Καρπάθου) και έπειτα...αρχίζει το ματς! 


Αφού γίνει ένας μικρός χαμός από την αντιδικία κι αφού βγουν όοοοοολα τ'άπλυτα του νησιού στη φόρα και εκτονωθούν πανταχόθεν τα τεταμένα πνεύματα, τότε ο Γραμματέας κλείνει ήρεμα το λάπτοπ, ο Δικαστής μαζεύει με ευλαβική τάξη τους φακέλους, οι δικηγόροι βάζουμε τη γραββάτα μας στη θέση της αργά αργά και, τέλος,... περιμένουμε υπομονετικά (όλοι μαζί πάλι -φίλοι κι εχθροί) το ίδιο πλοίο της γραμμής για να επιστρέψουμε στη βάση μας... Και ούτε γάτα, ούτε ζημιά!

Μπορεί βέβαια να μην ανταλλάσσουμε πολλές-πολλές κουβέντες εν πλω (αφού εννοείται πως προηγουμένως είχαμε πει τα μύρια όσα ο ένας στη μούρη του άλλου, τῆς φύσεως τοῦ ἐπαγγέλματος ἔνεκα..), είναι αλήθεια όμως πως όσες φορές χρειάστηκε να παραστώ ενώπιον μεταβατικής έδρας, αισθάνθηκα πολύ -μα πάρα πολύ προνομιούχος έναντι όλων των συναδέλφων όχι μόνο της υπόλοιπης Ελλάδας αλλά και έναντι κάθε άλλου δικηγόρου οπουδήποτε σ'αυτόν τον πλανήτη!

Και για να μη νομίζετε ότι σάς λέω ό,τι θέλω, ρίξτε μια ματιά στα έγχρωμα πειστήρια, και δεν μπορεί,  θα με καταλάβετε! Αν μάλιστα είστε και συνάδελφοι (και δή ἐξ Ἀθηνῶν!).... θα σκάσετε απ'τη ζήλεια σας!


Ποτέ δεν με πείραξε η θάλασσα. Ίσως επειδή το πρώτο μου ταξίδι από τη Ρόδο στη Σύμη ένα Σάββατο πρωί του Οκτωβρίου του 1979, ήταν και το χειρότερο : 8 ολόκληρα μποφώρ και κάτι ψηλά. Όλοι είχαν βγάλει τα σώψυχά τους (στην κυριολεξία) από τα μεγάλα κύματα, όπως βέβαια και εγώ. Τόσο πολύ είχα ταλαιπωρηθεί που η μάνα μου είχε κουραστεί πάρα πολύ να με πείσει να ..ξαναμπώ στο πλοίο για να επιστρέψω μαζί της από τη Σύμη στη Ρόδο. 
"Α, ώστε θες να μείνεις εδώ; Χωρίς τηλεόραση; Πολύ καλά! Μείνε εδώ για πάντα! Τα ξαναλέμε του χρόνου, το καλοκαίρι! Άντε γειά!

Και τότε μόνο το ξανασκέφθηκα, βλέποντας μιά το έρημο λιμάνι της Σύμης και μιά τη μάνα μου να μπαίνει αποφασιστικά μέσα στο πλοίο και εν τέλει θυμάμαι πως πήρα εκείνην την πολύ σημαντική απόφαση να επιστρέψω εκεί απ'όπου μ'έφεραν. 
Έκτοτε, δεν με πιάνει το κύμα. 
Μιλάμε, σωστός θαλασσόλυκος!

Η πρώτη εικόνα της Τουρκίας που είχα δει ποτέ :
Ο "Κάβος Αλωπός" με τον μικρό του φάρο
Σ'εκείνο το πρώτο ταξίδι μου στη θάλασσα θυμάμαι με είχαν εντυπωσιάσει όλα αυτά τα κουμπάκια στη γέφυρα του πλοίου, οι μικρές οθόνες των ραντάρ, οι φωνές που ακούγονταν από τα μεγάφωνα.. Ήταν σαν να βρισκόμουν σε.. διαστημόπλοιο του Μάπετ Σόου! Και όλα αυτά ξανάρθαν στον νου μου πίνοντας φραπέδες στη γέφυρα του πλοίου που προτιμώ, το "Νικόλαος Χ" απ'όπου και τα διαστημικά ενσταντανέ εκ της Γεφύρεως! 
(..συγχωρῆστε μου τήν ἀνορθόδοξον Γενικήν)



Τότε, τα κουμπιά και οι διαστημικές ξύλινες λαβές του πλωτού πιλοτηρίου με είχαν απορροφήσει (και σκασίλα μου για τα κύματα και τα δελφίνια). Τώρα όμως, ως μπλόγκερ πλέον, δεν σάς κρύβω τον ενθουσιασμό μου όταν συνειδητοποίησα πόσες άλλες εναλλακτικές χρήσεις μπορεί να αποκτήσει η κατσαρόλα που στραγγίζουμε τα μακαρόνια! 
(αλήθεια, πώς το λέμε αυτό σε σωστά ελληνικά; ...Ἀποστραγγιστῆρα; 
Παρακαλώ, διαφωτήστε με οι φιλόλογοι!)

  Ο ενισχυτής "Ἀποστραγγιστήρ" με το ματζαφλάρι της Cosmote 
κι ο Ἅγιος Νικόλαος Βοηθός!..

..το έτερον ματζαφλάριον στη θέση του..

και το μπλογκ ...επιπλέει το άτιμο!!!

 !!!!


τι τα λες;;
να δεις που θα μάς πλακώσουν χιλιάδες αιτήσεις μετεγγραφής των δικηγόρων όπου Γης τώρα.... 
καλά δεν κάθονται 'κεί που κάθονται..;;;

.


20 σχόλια:

T the Beauty Queen είπε...

kala plaka mas kaneis! apo to sourotiri internet??? Exo xasei ta logia mou!
to taxidiariko dikhgoriko systhma pantws den to katalava

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

αχ ναι μωρε beauty! σουρωτηρι το λενε! (πώς φαίνεται ο...αμαγείρευτος ε;)
για να μην ταξιδευουν οι πολιτες των μικρων νησιων, εχουν θεσμοθετηθει τα μεταβατικα δικαστηρια. πολλα χρονια πριν ειχαμε και στο Καστελλοριζο, αλλα καταργηθηκε λογω χαμηλου αριθμου υποθεσεων (τόοοοοτε). Ομως υπαρχουν ακομα η μεταβατικη εδρα της Συμης και της Καρπαθου (μεχρι να καταργηθουν κι αυτες, λογω ελλειψεως χρηματων του Κρατους αυτη τη φορα.. ίδωμεν)

eva είπε...

τι να πει κανείς!
για τη πατέντα σου ?
για το :"..προηγουμένως είχαμε πει τα μύρια όσα ο ένας στη μούρη του άλλου, τῆς φύσεως τοῦ ἐπαγγέλματος ἔνεκα..."?
για τον φιλόλογο που επικαλείσαι!?
(μα τι αμαγείρευτος!..)χαχαχ

τρομερό το κείμενο!
(ω,... τι πρωτοτυπία, ε?)

κ μια μικρη διορθωσις μεσιε :p
...αν μου επιτρέπετε :
δεν ειναι κατσαρόλα το σουρωτήρι!
στα μαγειρικά σκεύη καταχωρείται.

σε κατσαρόλα, επιτελείται *μαγείρεμας!..
το σουρωμα ειναι αλλο καπέλο...:p

*αν δε, προκειται για ζωντανό οργανισμό αποκαλείται βασανισμός πτώματος ζώου
δεν ξερω τι ποινικές κυρώσεις μπορεί να επισύρει χαχαχ
:pppp

σου γραψα κ προφίλ:θέλω τη σουρωπατέντα! :pppp

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

α!! όλα κι όλα
η πατεντα δεν ειναι δικη μου!
ανηκει στοςυ καπεταναίους του πλοίου "Νικόλαος Χ" που κάνει το δρομολόγιο Ρόδος-Πανορμίτης-Σύμη-Ρόδος...
εγώ ἁπλως κατέγραψον!

eva είπε...

Aα!...ετσι ε?
καλα που δεν σε πλακωσα στα συγχαρήκια δλδ
χαχα

ασε που ημουν ετοιμη να σου στειλω τις παρακάτω κατσαρόλες να φτιαξεις ...διαστημόπλοιο :ppP
http://www.agelioforos.gr/files/filesroot/resized/pyramis_425x.jpg

Νέμεσις είπε...

Μάθαμε τι διαφορά έχει ο ενισχυτής "Ἀποστραγγιστήρ" για τα μακαρόνια από τον ενισχυτή "Ἀποστραγγιστήρα" για το χαμομήλι ή το ρύζι;;

Πέραν τούτου ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΤΑΤΟ!!

orfia είπε...

...χαχαχα!! Ειστε κατι σαν τους γιατρους χωρις συνορα, γιατροι στο σπιτικλπ...???Αθανατη Ελλαδα!! Αντε τωρα ναχεις εμπιστοσυνη στις αποφασεις...!!1

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

γιατι το λες ορφια μου αυτο;
κανονικο δικαστηριο ειναι, απλως μεταβαινει στον ...τοπο του εγκληματος :-)
δε λες καλα που δεν αναγκαζεται ο πολιτης να ξοδευεται για να ερχεται στην "πρωτευουσα";
απο τα λιγα δειγμα κρατους προνοιας που απεμειναν.
(χωρια που παιρνουμε και τον αερα μας)

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

*δειγματα* ηθελα να γραψω :-)

Ρούλα είπε...

Πενία σουρωτῆρας κατεργάζεται!
( Ὁ σουρωτήρ, τοῦ σουρωτῆρος) χε χε
Εὖγε στα μεταβατικά δικαστήρια!
υγ. η φράση που μπόρεσα να βρω είναι το "εὖ γε νικητά" για τους ολυμπιονίκες, στα ον λάιν αρχαιοελληνικά λεξικά δεν το βρήκα και τα δικά μου τα έχω καταχωνιάσει στο πατρικό, το μονοτονικό μου μέσα!

Βησσαρίων Τσιώνας είπε...

Μονο εσυ θα μπορουσες ν ανακαλυψεις αυτον τον περιφημο αποστραγγιστηρα...

Ανώνυμος είπε...

Swstoi oi kapetanaioi ... soyrwnoun polla adynama diadiktyaka shmata, se ena dynato ... prosdidontas megalyterh taxuthta sth syndesh tous!!!
bravo tou kapetan Κύρου Μακ-γκάιβερ!

gabriel r.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Βησσαρίων
μεταξύ μας, κι εσύ ικανός θα ήσουν πάντως! :-)

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@gabriel r.
μιλαμε οι καπεταναιοι επιβεβαίωσαν οτι η αποδοση του σηματος ειναι κατα 30% καλυτερη -και μαλιστα εν πλω! - απο την κανονικα!
μηπως η cosmote θα πρεπει να υιοθετησει το σουρωτηρι ως γκατζετ , μπας και σωθουμε κι εμεις, οι απλοι στεριανοι;

δεσποιναριον είπε...

Α! μη σε ξανακουσω να γκρινιασεις. Μια χαρα περνας, με τα ταξιδακια σου, με τα σουρωτηρια σου και με το μπλογκ να επιπλεει.
(ασχετο, την βαψαμε, ανακαλυψε και η Ρουλα τις περισπωμενες)

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

σιγά σιγά, σοῦ τὀ'χω πεῖ..
τό πολυτονικό θά ξαναγυρίσει ἀπό μόνο του χωρίς νά τό καταλάβουμε!...

panathinaeos είπε...

1. ειναι το γνωστο σουρωτηρι!!!!
δεν ειναι κατσαρολα, δεν ειναι μπρικι, ειναι ενα ταπεινο σουρωτηρι!!!!!
2. εκεινο που δεν κατανοω ειναι γιατι γινονται αυτα τα ταξιδια, αφου ΟΥΔΕΙΣ των εμπλεκομενων ειναι στον τοπο προορισμου....
3. ειναι προφανες οτι προκειται περι συνομωσιας για να κανετε ολοι μαζι ενα υπεροχο ταξιδακι εν τω μεσω του φθινοπωρου, η και χειμωνος!!!!
4. μου αρεσε πολυ η περιγραφη της επιστροφης και της επικρατουσης σιγης, μετα το πολυμερες χεσι...ο που συνεπηρε τους μετεχοντες
5. οι υποθεσεις αφορουν κυριως γη;
6. καλημερα απο το βουκουρεστι!!!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Παναθηναιος
1.ειναι γεγονος οτι ειχα ενα θεμα ορολογιας να αντιμετωπισω. πλην ομως θεωρω οτι καπως το βολεψα το θεμα χαχα
2.εδω αγαπητε μου κανεις λαθος. κατα συντριπτικη πλειοψηφια, οι παραγοντες της δικης ειναι πολιτες που ζουν μονιμα στα νησια αυτα. ειναι γεγονος οτι σε πολλες υποθεσεις δεν συμβαινει αυτο, αλλα ειναι οι εξαιρεσεις. Ειναι επισης γεγονος οτι οι δικαστες ειναι μονιμα στη ροδο, αφου στα νησια αυτα δεν υπαρχει μονιμη εδρα δικαστηριου, οπως και εμεις εχουμε τα γραφεια μας στη ροδο. ομως, υπαρχουν και συναδελφοι που διατηρουν τα γραφεια τους στη συμη και στην καρπαθο. τα πραγματα εχουν αλλαξει.
επιμενω οτι ο θεσμος των μεταβατικων εδρων αποτελει απο τα τελευταια δειγματα κρατους προνοιας. δεν ειναι δυνατον να αναγκαζονται Ελληνες πολιτες για να λυσουν τα προβληματα τους δια της δικαστικης οδου να ειναι αναγκασμενοι να τριγυρνανε τα νησια. θα μου πεις, θα επρεπε να υπαρχει για καθε ενα απο τα νησια και μια μεταβατικη εδρα... Ε, Ελβετια δεν ειμαστε. Οταν θα βρουμε πετρελαιο στο Αιγαιο, τοτε να το ξανασυζητησουμε.. (αν βεβαια θα μάς ανηκουν αυτα τα νησια μεχρι τοτε..)
3. Το συνομωσιολογικο σεναριο, να σου πω την αληθεια δεν το αποκλειω. Αντιθετως, το υιοθετω και το απολαμβανω. Εκει, εν μερει, ο ισχυρισμος σου γινεται δεκτος :-)
4.υπερεβαλα λιγο -σκηνοθετικη αδεια- χαχα. ειμαι τυχερος που ειμαι μελος σε συλλογο οχι πολυ μικρο και οχι πολυ μεγαλο, επειδη εχουμε καταλαβει οτι οι ανθρωπινες σχεσεις μεταξυ των συναδελφων δεν ειναι 'μιας χρήσεως'. Θυμάμαι ειχα βρεθει σε δικαστικη αιθουσα στην Αθηνα και ειχα μεινει ξερος απο την αναιδεια και την θρασυτητα που εδειχναν οι συναδελφοι μεταξυ τους. αυτο εδω ειναι (ακομα) αδιανοητο.
5. Δεδομένης του κοινώς παραδεδεγμένου εβραιοχριστιανικού αξιωματος "Χούς είς Χούν", αντιλαμβάνεσαι ότι κάθε υπόθεση που κρίνεται από κάθε δικαστήριο οπουδήποτε κι αν βρίσκεται, ενέχει στοιχείο ..."γής" (χώμα...). σε κάλυψα;
6. Λοιπόν, η Ρουμανία ομολογώ πως είναι ένα μέρος που δεν είχα ποτέ την περιέργεια να δω πώς είναι. Πες ο Τσαουσέσκου, πες η γλώσσα που δεν τη θεωρώ ιδιαίτερα εύηχη, για να μην πω για το φαγητο τους που δεν το θεωρω και τιποτα σπουδαιο. Το μόνο ίσως που θα έλεγε : η δημοτική τους μουσική που είναι πολύ ιδιαίτερη. Τι κάνεις εκεί πέρα στα Καρπάθια..;; Ε, ρε μεταβατικές έδρες που θα'χει εκεί πάνω....

panathinaeos είπε...

απευθυνω θερμο χαιρετισμο απο τα καρπαθια και το καστρο του παλουκομπηχτη δρακουλα...
ετοιμαζομαι να δειπνησω με σαλαμακι αερος "μπαμπικ" και γλωσσα μοσχαρισια με την ρουμανικη ξαδελφη της σως μπερναιζ...
ευχομαι μακροημερευση και αγαλλιαση ψυχων και σωματων εν τω μεσω της νυχτος και καθως πετουν οι νυχτεριδες απο κλαρι σε κλαρι....

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

από τα πιο...spooky σχολια που ανηρτήθσαν ποτέ επ' αυτου του μπλογκεως...








Related Posts with Thumbnails