6 Ιουλ 2010

τα Μπάνια του Λαού

Ξέρω, σάς έχω παρατήσει τελευταία. Δεν ξέρω τι φταίει ακριβώς. Ίσως η ζέστη, ίσως οι απεργίες, ίσως το καλοκαίρι που -καλώς ή κακώς-  ακόμα δεν έχω καταφέρει να μπω στο mood


Τέλος πάντων, επιτέλους κατάλαβα το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι κουτσά-στραβά πατήσαμε τον Ιούλιο και ότι τέλος πάντων, κρίση-ξεκρίση, αυτά τα ρημάδια τα Μπάνια του Λαού κανένα κερατάς και κανένα έκτακτο μέτρο δεν πρόκειται ούτε να τα απαλλοτριώσει ούτε να τα επιστρατεύσει ούτε να τα κατασχέσει, ούτε καν να τα δραχμοποιήσει
Ευτυχώς, μού'κατσε να βρω συμπαραστάστες σε αυτήν την επαναστατική εκστρατεία προς τις παραλίες στο νότιο τμήμα του νησιού και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ δεν θα περνούσα ακόμα ένα σαββατοκύριακο στο κέντρο της πόλης από καφέ σε καφέ, να κάθομαι να διαβάζω με γουρλωμένα μάτια τις εφημερίδες που φέρνουν την καταστροφή και μετά να κάθομαι να ακούω τα απαισιόδοξα σχόλια όλων για τα πάντα "και για τον Οκτώβριο που θα φαλιρίσουμε όλοι μας" κ.λ.π. κ.λ.π. και δεν μπορώ άλλο να σκέφτομαι τι άλλο θα μπορούσα να είχα ακούσει και αυτό το σαββατοκύριακο.

Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ

Για μάς τους Ροδίτες λοιπόν, όταν λέμε ότι πάμε "στην Νότια Ρόδο" είναι κάτι σαν να λέμε ότι "επισκεπτόμεθα το Νότιο Βιετνάμ" ένα πράμα. Τόσο εξωτικό είναι το θέμα. Γιατί, βασικά, εμείς οι Ροδίτες είμαστε αρκετά τεμπέληδες στις μετακινήσεις μας. Η έννοια του 'κοντά' και του 'μακρυά' είναι γενικά ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση. Και για να μην νομίζετε ότι μιλώ για τους άλλους κι ότι βγάζω τη δική μου ουρά απ'έξω, θα μιλήσω για μένα:

Παράδειγμα Πρώτον : το σπίτι μου απέχει ούτε λίγο ούτε πολύ 5' με το ρολόι από δύο παραλίες : η μία με κύματα και μία χωρίς. Ε λοιπόν, όταν γυρνάω από το γραφείο το τελευταίο πράγμα που σκέφτομαι να κάνω είναι να βάλω το μαγιώ και να πάω να ρίξω μια βουτιά. Γιατί; Μα γιατί είναι καθημερινή!
Και τις καθημερινές ΔΕΝ πάμε για μπάνιο, 
γιατί δουλεύουμε - δε χαζεύουμε!

Παράδειγμα Δεύτερον : Το σαββατοκύριακο που δεν δουλεύουμε, είναι ας πούμε ο κατάλληλος χρόνος να πάρουμε το αυτοκίνητο και να πάμε προς τα έξω για μια βουτιά. Η πλησιέστερη 'μακρινή' παραλία απέχει από το κέντρο της πόλης 15' το πολύ με το αυτοκίνητο. Αλλά κι αυτό δεν είναι τόσο απλό ζήτημα όσο ακούγεται. Γιατί; Μα γιατί είναι 'μακρυά'. Και βεβαίως είναι όντως μακρυά, αφού οι κοντινές παραλίες απέχουν μόλις 5' με τα πόδια από το κέντρο του κέντρου της πόλης..... 
Πού να τρέχουμε τόσο μακρυά; Σωστά; Σωστά! 

Παράδειγμα Τρίτον : Να παραμείνουμε στο σαββατοκύριακο, έχοντας ήδη απορρίψει το ενδεχόμενο να ταλαιπωρηθούμε και να τρέχουμε προς το Νότιο Βιετνάμ.. Δεν είναι όμως κρίμα να χαλαλίσουμε  κοτζάμ σαββατοκύριακο σε μια από τις παραλίες που είναι μέσα στην πόλη; Δεν είναι κρίμα να χαλαλίσουμε έτσι άδοξα το σαββατοκύριακο; Αφού το σωστό είναι να πηγαίνουμε στις κοντινές παραλίες (μόνο) όταν είναι...καθημερινή! 
Έλα όμως που δεν πάμε σ' αυτές, αφού
τις....καθημερινές ΔΕΝ ΠΑΜΕ θαλασσα!
(επειδή.... τις καθημερινές ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ και ΔΕΝ ΧΑΖΕΥΟΥΜΕ!!
οράτε Παράδειγμα Πρώτον)

Και έτσι περίπου φεύγει πλάκα-πλάκα ένα ολόκληρο καλοκαίρι και ...περιμένουμε υπομονετικά τον Αύγουστο, ο οποίος είναι απίστευτα ακατάλληλος μήνας για μπάνιο, αφού οι παραλίες είναι γεμάτες με ξένους, κουβαδάκια, μωρά και γιαγιάδες. 
Όσο για τον Σεπτέμβριο -δεν το συζητώ!-. Μα δεν είναι πια καλοκαίρι! Απόδειξη: άνοιξαν τα σχολεία, οπότε τέλος τα μπάνια! 
Και ο Οκτώβριος πια -τι να πω- φτάσαμε στο....καταχείμωνο (κι ας χτυπάει τριαντάρες).


Και αυτή είναι με λίγα λόγια και με απλά παραδείγματα η λούμπεν ροδίτικη αντιμετώπιση της έννοιας 'Μπάνιο Το Καλοκαίρι'. Γιατί εν τέλει, εμείς οι Ροδίτες είμαστε ίσως από τους λίγους νησιώτες που δεν έχουμε ακόμα χωνέψει ότι τελικά είμαστε 'νησιώτες' και όχι 'στεριανοί-πρωτευουσιάνοι'. Και μιας και δεν είμαστε Αθήνα, αλλά πολύ θα θέλαμε να είμαστε, υιοθετούμε ψυχαναγκαστικά όλες τις αθηναϊκές δυστοκίες με την πρόφαση ότι είτε 'δεν είναι η σωστή ώρα να πάμε για μπάνιο' είτε ότι 'τα πάντα είναι μακρυά'... 
Λογική - μηδέν.
Ή μάλλον, η λογική μας είναι τόσο μη-λογική ώστε να καθίσταται.....Λογική.
(κοινωνός της οποίας είμαι και εγώ. το είπαμε αυτό!)


Με επαναστατική λοιπόν διάθεση, έριξα τηλέφωνα επί τηλεφώνων και το Σάββατο που μάς πέρασε επέπρωτο να πραγματοποιηθεί η εξόρμηση προς το Νότιο Βιετνάμ (ουπς!). Και μετά από το μακρύ ταξίδι των 55 ολόκληρων λεπτών (!!!) βρεθήκαμε στο Γεννάδι
Δεν με πείραξε καθόλου που τελικά τη θάλασσα την αντικρύσαμε κατά τις 5 το απόγευμα. Δεν με πείραξε καθόλου που δεν είχε ψυχή στην παραλία και οι ξαπλώστρες ήταν άδειες. Άλλωστε τα άδεια ή ακόμα και τα κλειστά ξενοδοχεία το καλοκαίρι στη Ρόδο δυστυχώς δεν με εκπλήσσουν πια. Δεν με εκπλήσσει που δεν υπήρχε ούτε ένας Ροδίτης στην παραλία (αφού είπαμε, εκτός του ότι ήταν 'μακρυά΄, ήταν και...'αργά'(!!!).


Κι έτσι σάς φύλαξα για τελευταία αυτήν τη φωτογραφία, για να πάρετε μια μικρή ιδέα για το τί σόι θάλασσα μιλάμε (όχι αστεία!). Και ό,τι βλέπετε δεν είναι τίποτα, μπροστά στα δεκάααααααααδες χιλιόμετρα παραλίας που συνεχίζεται μέχρι εκεί που βλέπει το μάτι σου -κι ακόμα παραπέρα!-....

παραλία Γενναδίου, Νότια Ρόδος, 3/7/2010

Και έτσι απλά πέρασε το Σάββατο, με το να ακούς τους προβληματισμούς των κυμάτων και τα κουτσομπολιά που ψυθίριζαν τα χαλίκια από κάτω από τις πετσέτες μας.

Και το σαββατοκύριακο δεν είχε ακόμα τελειώσει...!


ἕπεται συνέχεια...



.

16 σχόλια:

Anti-Christos είπε...

Τα ίδια και στην Κύπρο! Το κοντά και το μακρυά έχουν άλλες έννοιες!

Εγώ, για να καταλάβεις, έχω πάει μόνο 2 φορές στην Πάφο, επειδή ακριβώς είναι... μακρυά! Στη Λεμεσό που είναι ελαφρώς πιο κοντά έχω πάει λιγότερο από 10 φορές στη ζωή μου κι αυτές με πολλή γκρίνια.

Και εννοείται ό,τι κι εδώ αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι είμαστε νησί (ακόμη πιο δύσκολα εφόσον είμαστε και διαφορετικό κράτος), και νομίζουμε πως είμαστε η Νέα Υόρκη.

Εννοείται πως μπάνια κάνω μόνο τον Αύγουστο και από Σεπτέμβρη ζω το καταχείμωνο! :)

Τέλος, να πω ότι αν εσείς είστε η βόρειος και Νότιος Κορέα, εμείς θέλω να πιστεύω ότι είμαστε η Σρι Λάνκα!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

Βόρειος και Νότιο Κορέα; Πούυυυυυυυ τέτοια τύχη! Θἀ'χαμε και δυό ομάδες στο Μουντιάλ...
Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ!
(πάντως,σε σχέση με Κύπρο, νομίζω ότι στις παραλίες σάς τρώμε. ή μήπως όχι;)

Anti-Christos είπε...

Μπα... Εγώ δεν έχω κολυμπήσει μέχρι στιγμής σε καλύτερες παραλίες απ' αυτές του Πρωταρά. Όλα κι όλα, απεχθάνομαι την Κύπρο, αλλά στις παραλίες την παραδέχομαι. Βέβαια, δεν έχω έρθει στη Ρόδο ως ενήλικας για να ξέρω.

Νομίζω ότι η δική μας αμμουδιά δεν υπάρχει πουθενά...

δεσποιναριον είπε...

IIIIII αν ειχα παραλια στα 5 η στα 15 λεπτα θα ημουν μονιμα εκει. Τι σας δινει ο Θεος και τα σνομπαρετε! Πφφ! Τελειες παραλιες!!!!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@δεσποιναριον
ΠΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ δε λες τιποτα!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Anti-Christos
δεν εχω να πω τιποτα περι του Πρωταράρεως... δεν αξιωθηκα να παω μεχρι εκει (κι ας εχω ακουσει τα καλυτερα)
Ας όψεται το ανάποδο σύστημα που πεισματικα τηρείτε στην οδηγηση!
Κι ας όψεται και το ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ συστημα υπεραστικων λεωφορειων, που ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ, ΣΤΗΝ..ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ!! (σηκώνει πολλές αναρτήσεις το ζήτημα αυτό πιστεύω)

Nada R. είπε...

Epitelousss!
Brika kapoion pou me katalabenei!
ME katalabenei, giati akoma den exo kanei mpanio!!!

La Gigi είπε...

ααχ κι εγώ για να κάνω δυο μπάνια θα οδηγήσω 3.30 ώρες, θα πάρω αεροπλάνο άλλες 3 και μετά ταξί 10 λεπτά και εντάξει έφτασα!

Πέγκυ pcv είπε...

Ολόσωστα και Πανελλαδικά τα σχόλιά σου! Στο Μάτι Αττικής, τα ίδια. Εγώ, που έχω το εξοχικό μου εκεί, κάθε που βρίσκομαι στο Μάτι, τρέχω,ανεξάρτητα από μέρα ή ώρα, στη θάλασσα. Η παραλία (μικρή και "βραχερούλα", ουδεμία σχέση με το Ροδίτικο αριστούργημα)απέχει 2-4 λεπτά με τα πόδια από το σπίτι μου. Βάζω μαγιώ, παίρνω πετσέτακ0λειδιά-τσιγάρα (ουπς!)-κινητό, και μπλουμ και μια χαρά χαίρομαι το δώρο του Θεού. Την ίδια απόσταση έχει η θάλασσα και από τα σπίτια των φίλων που είναι μόνιμοι κάτοικοι. Εκείνοι, τις καθημερινές δεν κολυμπούν και τα πσκ πηγαίνουν στο Σχινιά του Μαραθώνα, για μπάνιο! ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΠΑΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ!!!

Έπεα πτερόεντα είπε...

Νότια Ρόδο ? Ωραίο ακούγεται, εγώ από Ιαλυσό που έχω την τύχη να μένω είμαι το πολύ 1 ώρα από το Πρασονήσι ας πούμε ...
Δύο είναι οι ανασταλτικοί παράγοντες και δεν πάω ούτε τις Κυριακές εκεί κάτω
1. Στη διαδρομή εκτελούνται εδώ και πάρα πολύ καιρό έργα που διπλασιάζουν το χρόνο που χρειάζεται κανείς για να κάνει την ίδια διαδρομή.
2. Με τη βενζίνα στο 1.60 και με 9lt/100Km που καίει το 1.400-άρι μου, προτιμώ να πάμε ποδαράτο μέχρι την παραλία Ιαλυσού (στα πευκάκια είναι πολύ ωραία ...)

Αυτάαααααα

πεπη παπαπαυλου είπε...

Εγώ πάντως πέρασα το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Νότιο Βιετνάμ κι έχω την αίσθηση ότι ήμουν μια βδομάδα στο Μπαλί!!!!
Είναι υπέροχα και το νότιο αλλά και το βόρειο Βιετνάμ μας!
Καιρός να το ξαναθυμηθούμε...

Ανώνυμος είπε...

"Ή μάλλον, η λογική μας είναι τόσο μηλο-γική ώστε ..." na anarwtiesai mhpws telika eimai ap th mhlo ? (k oxi ap th rodo) :P

oso gia to sxolio kapoiou ... "ti sas dinei o 8eos k to snomparete"...
kai mas mas exei dwsei thn akropolh alla ana8ema k ean thn exoun episkeftei panw apo mia fora oi a8hnaioi !
(einai sunh8es to fainomeno ... afou 8ewreis oti k ayrio ekei 8a einai - de 8a metakomisei ... opote paw ayrio)

another Gabriel

Λίντα Έλενα Σπυροπούλου είπε...

Γαβριλόοοοοο δεεεεεν παίζεσαι...με έχει πιάσει το στομάχι μου από τα γέλια...καθρεφτίζεις ακριβώς μα ακριβώς τη ψυχοσύνθεσή μας και βάλθηκα να το μεταφράσω στα γερμανικά να το δημοσιεύσω στην γερμανική σελίδα wer kennt wen που είναι εξίσου δημοφιλής με το facebook. Αν μου το επιτρέπεις βέβαια και να βάλλω φυσικά το όνομά σου.... Απίστευτο...άμεσο...δροσερό και τόσο φοβερό άρθρο γεμάτο χρώμα ροδίτικης νοοτροπίας

Ανώνυμος είπε...

Loved it, so tha erthw egw pou eimai xenitemeni roditopulda and I ll increase the average beach visits, se makrynes k kodines paralies, kata roditikin kefalin, afu apto prwi mehri to vrady tha gorgoniazw sta veludina ble nera tu aigaiou mas, kai ase tus allus na plerwnoun yia thalasso spa ktl.

Matsa moutsa
Ld

elekat είπε...

Ωωωω τι βλέπω;;;
Ρόδος;;;;
Ο έρωτάς μου ο μεγάλος!!!
Σε ανακάλυψα από το μπλογκ του despoinarion, είδα Ρόδος και ήρθα!
Δεν ξέρω για τους μόνιμους κάτοικους της Ρόδου, αλλά ξέρω για τους μόνιμους επισκέπτες της Ρόδου όπως είμαι εγώ!
Τόσα χρονια είμαι μόνιμη παρούσα στο νησί και στη Λίνδο για να καταλάβεις έχω πάει μόνο 2 φορές!
Στη Νότιο Ρόδο άλλες 2!!!
Κάθομαι και τρώω την παραλία της Ιξιάς η οποία είναι μές στην πέτρα και έχει συνέχεια κύμα επειδή βαριέμαι να ξεκουνηθώ!
Πάντως τώρα που κάνουν έργα προς τα νότια, όταν πήγα το προηγούμενο ΠΣΚ στη Λίνδο, έκανα 1,5 ώρα να φτάσω και αυτό ήταν!
Θα κάνω πολύ καιρό να ξαναπάω!
Καλά για τον Αύγουστο δεν το συζητώ!
Δεν είναι για πουθενά εκτός και έχεις φουσκωτό!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

ρε παιδιά, οκ!
συγχωρηστε μου την (ποιητικη αδεία) δραστική μείωση του χρόνου μεταξύ Ρόδου-Νοτίου Βιετνάμ, αλλα ...ε, δεν είναι και τόσο υπερατλαντικό το ταξίδι όσο ακούγεται.
και να σάς πω και το άλλο : τα έργα (που δεν θα τελειώσουν πριν περάσει το 2020 βάζω στοίχημα) και η σήμανση έχουν ένα καλό : δυστυχήματα πολύ δύσκολα θα γίνονται. ας το δουμε κι ετσι

[ οὐέλκαμ elekat! :-) ]








Related Posts with Thumbnails