7 Ιουν 2010

Pax Turca - Πράξη Β'..

Ένα-ένα τα φώτα της διεθνούς ειδησεογραφίας ολοένα και αργοσβήνουν, όσο περνάει ο καιρός από τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την Νοτιοανατολική Μεσόγειο την περασμένη Δευτέρα, 31 Μαϊου. Η διεθνής κοινή γνώμη σύντομα θα στρέψει την προσοχή της στα άλλα λαμπερά φώτα που θα ανάψουν στην Νότιο Αφρική, με το δημοφιλέστατο Μουντιάλ να καταλαμβάνει ώρες επί ωρών στις τηλεοπτικές οθόνες ανά τον κόσμο. Τη στιγμή όμως, που η ανθρωπότητα αποχαυνωμένη θα σκορπά πολύτιμη φαιά ουσία σε ανούσιες ήττες και νίκες, το διπλωματικό ντόμινο στη γειτονιά μας έχει μόλις αρχίσει.

Το σενάριο της καλά σχεδιασμένης Pax Turca, με την θεαματική κίνηση της Τουρκίας να στηρίξει αμέριστα την ανθρωπιστική βοήθεια υπέρ της Γάζας μέσω του βακουφικού ιδρύματος IHH, συνεχίζει να εκτυλίσσεται στην διεθνή πολιτική σκηνή. Το πρώτο της στάδιο πέτυχε τους στόχους της. Το Ισραήλ απομονώνεται διπλωματικά ολοένα και περισσότερο μέρα με τη μέρα και η διεθνής θέση της Τουρκίας ανάμεσα στον ισλαμικό κόσμο ενισχύεται όσο ποτέ. Η Άγκυρα, που λογιζόταν την τελευταία δεκαετία εκ μέρους των Αράβων ως υπέρμετρα δυτικοπρεπής και αμέριστη υποστηρικτής της ισραηλινής πολιτικής, βούτηξε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, βαμμένη με το αίμα 9 πολιτών της. Και όπως είναι φυσικό, τα πρώτα διπλωματικά της οφέλη ήδη έφτασαν.

τα κράτη-μέλη του Οργανισμού της Συνδιάσκεψης των Ισλαμικών Κρατών

Η Συνδιάσκεψη των Ισλαμικών Κρατών, που περιλαμβάνει όλες τις ισλαμικές χώρες της Γης, από την νοτιοανατολική Ασία μέχρι και την Δυτική Αφρική και τη Λατινική Αμερική -συμπεριλαμβανομένων βέβαια και των αραβικών κρατών της Μέσης Ανατολής- είναι ο πρώτος διεθνής οργανισμός που εξήρε με το χθεσινό του ψήφισμα  της 6ης Ιουνίου 2010  τις πολύτιμες υπηρεσίες της Τουρκίας, καταδικάζοντας αντίστοιχα -όπως ήταν άλλωστε αυτονόητο- την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση. (Διαβάστε αυτούσιο το Ψήφισμα της 6/6/2010 της Συνδιάσκεψης στην επίσημη αγγλική του μετάφραση πατώντας εδώ)

Το ψήφισμα περιέχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, που βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με το σενάριο της Pax Turca , που έχει σκοπό τη διασφάλιση των τουρκικών συμφερόντων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μία περιοχή με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για μας, λόγω της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και λόγω της ποικιλότητας των συσχετισμών που επικρατούν.

Στο ψήφισμα εκφράζεται "η ευγνωμοσύνη στις υπηρεσίες της Τουρκικής Δημοκρατίας για την αμέριστη συμπαράσταση που εξεδήλωσε υπέρ του Παλαιστινιακού λαού".
Παράλληλα, καλούνται όσες χώρες-μέλη της Συνδιάσκεψης διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ (στις οποίες συγκαταλέγεται πλήθος αφρικανικών μουσουλμανικών κρατών, που εξαρτώνται οικονομικά από το Ισραήλ σε βασικούς τομείς της οικονομίας τους, όπως η γεωργία, η τεχνολογία και ο εφοδιασμός των οπλικών αμυντικών τους συστημάτων), είτε να τις διακόψουν είτε να τις υποβαθμίσουν.

Το σημείο του ψηφίσματος που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τουρκικές περιφερειακές επιδιώξεις, είναι το κείμενο της παραγράφου 20 του ψηφίσματος, που έχει επί λέξει ως εξής :
"Ο Οργανισμός της Ισλαμικής Συνδιασκέψεως καταδικάζει όσες χώρες δεν στήριξαν την απόφαση που υιοθέτησε στις 2 Ιουνίου 2010 το Συμβούλιο Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που αφορούσε την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση κατά του 'Στόλου της Ελευθερίας' , ερμηνεύοντάς την ως πράξη που είχε σκοπό την προστασία του Ισραήλ για τα εγκλήματά του, ως τήρηση δύο μέτρων και δύο σταθμών και ως εκδήλωση παρεκτροπής από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου."

Πράγματι, το Συμβούλιο Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συνεδρίασε έκτακτα στις 1 και 2 Ιουνίου 2010 και καταδίκασε απερίφραστα την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά της νηοπομπής που στήριξε η Τουρκία (διαβάστε τα πρακτικά της συνεδρίας της 1/6/2010 και 2/6/2010).

Στη συνεδρίαση εκείνη,  εκτός από τις απόψεις των άμεσα εμπλεκομένων κρατών (Ισραήλ και Τουρκίας), έλαβαν το λόγο και οι εκπρόσωποι πολλών άλλων κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Όπως ήταν φυσικό, η μόνη άποψη που διέφερε, ήταν αυτή που εκφράσθηκε από την ισραηλινή αντιπροσωπεία, η οποία όπως ήταν αναμενόμενο ήταν η μοναδική που μειοψήφισε.

Ποιές είναι λοιπόν οι 'χώρες' που η Ισλαμική Συνδιάσκεψη υπονοεί ότι 'δεν στήριξαν' την απόφαση του Συμβουλίου Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ; 
Ποιών χωρών τη συμπεριφορά οι ισλαμικές χώρες ερμηνεύουν ως 'προστασία του Ισραήλ' και ως 'παρεκτροπή από τις διατάξεις του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου';

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ψήφισμα του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνδιασκέψεως αποτελεί αυτό που οι ποδοσφαιρόφιλοι θα χαρακτήριζαν 'κίτρινη κάρτα' κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αντιλαμβανόμενη την τουρκική σκοπιμότητα να νομιμοποιήσει το παράνομο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αρνήθηκε -και πολύ σωστά- να συμμετάσχει στις επικοινωνιακές επιδιώξεις της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας διακαώς προσπαθεί να 'βάλει στο ίδιο τσουβάλι' δύο παντελώς ανόμοιες περιπτώσεις : Να εξισώσει τον διεθνώς καταδικαστέο εμπορικό και ανθρωπιστικό αποκλεισμό ενάμισι εκατομμυρίου αμάχων της Γάζας με τον πολιτικά και νομικά ορθό επιβληθέντα εμπορικό αποκλεισμό του παράνομου κρατικού μορφώματος που εκείνη δημιούργησε σε εδάφη που παράνομα και δια της βίας κατέλαβε το 1974 στην Κύπρο.

Το ψήφισμα της 6/6/2010 του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης είναι αναμφίβολα μία αναμενόμενη νίκη της τουρκικής διπλωματίας. Η προέλευση αυτού του ψηφίσματος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, επειδή το ίδιο το Ψευδοκράτος συμμετέχει στον διεθνή αυτόν Οργανισμό ως παρατηρητής και αυτή του η ιδιότητα είναι η μόνη 'διπλωματική επιτυχία' που έχει να επιδείξει όσα χρόνια υφίσταται η λεγόμενη 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου'.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν κατάφερε την ευθεία καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους των ισλαμικών χωρών εξ αιτία της διαφορετικής προσέγγισης που επέδειξε η Λευκωσία ως προς την ανθρωπιστική νηοπομπή. Η Ισλαμική Συνδιάσκεψη, αναφερόμενη αόριστα σε "χώρες που δεν στήριξαν την απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ" τήρησε στάση αναμονής. Άλλωστε, εάν ήθελε να αναγνωρίσει το Ψευδοκράτος ως πλήρες μέλος της, θα το είχε πράξει ήδη κατά το παρελθόν.
Οι Άραβες φαίνεται πως ακόμα δεν έχουν ξεχάσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξυπηρετήσει πολλαπλά κατά το παρελθόν αλλά και συνεχίζει να εξυπηρετεί τα αραβικά κεφάλαια της Μέσης Ανατολής λόγω της διεισδυτικότητας της κυπριακής οικονομίας. Η Κύπρος, ειδικά κατά τις δεκαετίες του '80 και '90 ενίσχυσε τον μουσουλμανικό επιχειρηματικό κόσμο κατά τρόπο καθοριστικό, και μάλιστα σε συγκυρίες κατά τις οποίες η Άγκυρα είχε παντελώς αντιαραβικές και άκρατα φιλοϊσραηλινές προτεραιότητες. 

Πάντως, το επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας καλά κρατεί. Ο άλλοτε 'εθνικά υπερήφανος' τουρκοκυπριακός Τύπος, ακριβώς την παραμονή του ψηφίσματος της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης, αναδεικνύει με μελλοδραματική ηττοπάθεια τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, τόσο το κρατικό μόρφωμα ως ΄διοίκηση' όσο και οι απλοί εγκλωβισμένοι πολίτες του (ενδεικτικά, διαβάστε τα σχετικά δημοσιεύματα εδώ), αποζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την άρση του εμπάργκο κατά της λεγόμενης 'ΤΔΒΚ', αποσιωπώντας όμως ότι αυτό το εμπάργκο το έχει ήδη 'σπάσει' η ίδια η Τουρκία, από την πρώτη μέρα δημιουργίας του Ψευδοκράτους, χρόνια και χρόνια πριν..

  
Η 'ανώνυμη' προειδοποίηση των ισλαμικών κρατών προς τη Λευκωσία, προδίδει ουσιαστικά την απροθυμία των αραβικών κρατών να παραδοθούν αμαχητί στις τουρκικές επιδιώξεις, εφαρμόζοντας στην ουσία το γνωστό ρητό 'φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας'
Άλλωστε, οι αραβικές χώρες δεν θα ήθελαν με κανέναν τρόπο να 'σπρώξουν' την Κυπριακή Δημοκρατία -καταδικάζοντάς την- να σχηματίσει 'άξονα' με το Τελ Αβίβ.

Άραγε, σε επερχόμενη τουρκική προβοκάτσια κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με απώτερο πάντα σκοπό τη διπλωματική ανέλιξη του Ψευδοκράτους, οι ισλαμικές χώρες θα είναι σε θέση να προβάλουν τις ίδιες αντιστάσεις;

Στο σημείο αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά θα κληθεί, ίσως πολύ σύντομα, να δώσει τις δικές της εξετάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. 



.

2 σχόλια:

Amy είπε...

I appreciate your PO very much the picture with the article. Continues to refuel!!

Ανώνυμος είπε...

I was really interested in this and glad I found the info here! thank








Related Posts with Thumbnails