20 Ιουν 2010

Θάλαττα-Θάλαττα...!

Μόνιμο φόντο στις ζωές μας, στις καλές αλλά και στις κακές μας στιγμές για μας τους νησιώτες, είναι το μπλε της θάλασσας, το μπλε της Μεσογειακής θάλασσας. Μπορεί γύρω απ'αυτήν να ζουν άνθρωποι με διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες, καταβολές, αλλά πάνω κάτω, οι προσωπικές ιστορίες που διαδραματίζονται στις ακτές της, όλες τους μοιάζουν. 
Κι επειδή ζωή χωρίς μουσική δεν υπάρχει, σ'αυτές τις κοινές μεσογειακές χαρές και λύπες η μουσική υπόκρουση αντίστοιχα μοιάζει. Κι ας αφήσουμε τη γεωγραφία, την πολιτική και την Ιστορία να πλέκουν τα δικά τους πολύπλοκα σενάρια.
Οι άνθρωποι, οι νότες και τα κύματα έχουν τη δική τους απλή λογική. 


Η συναυλία 'Θάλαττα-Θάλαττα' που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 24 Ιουνίου στις 8:30 το βράδυ στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου επιδιώκει να συνταιριάξει το μόνιμο μπλε φόντο στις χαρές και στις λύπες μας με τα μαύρα μικρά σημαδάκια που ανεβοκατεβαίνουν στο πεντάγραμμο, παρέα πάντα με τον φλοίσβο των ήρεμων καλοκαιρινών κυμάτων.  Βαρκάρηδες σ'αυτήν την περιπλάνηση, επτά νέοι μουσικοί που η τύχη τούς έφερε μαζί στο όμορφο νησί μας. Και την τύχη τους θα έχουμε τη χαρά να μοιραστούμε κι εμείς, ως συνεπιβάτες και θεατές.

Το μουσικό αυτό σεργιάνι στη γνωστή-άγνωστη Μεσόγειο θα περάσει από τη Συρία, τον Λίβανο, τη Μάλτα, την Τυνησία, την Ιταλία και θα καταλήξει στα γνωστά ελληνικά απάνεμα ειρηνικά λιμάνια.
Χωρίς διατυπώσεις, και με είσοδο ελεύθερη.


Εκτός από το πρωτότυπο ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει θαλασσινά τραγούδια από μουσικές ντοπιολαλιές που το ελληνικό αυτί δεν έχει συνηθίσει, η συναυλία αυτή είναι πρωτότυπη και για έναν ακόμα λόγο : είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, κάτι που δεν πρέπει να χάσετε. 

Η συναυλία 'Θάλαττα Θάλαττα' διοργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο σε συνεργασία με τον Δήμο Ροδίων, με τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου και την πολύτιμη βοήθεια της ΚΒ' Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία ανταποκρίθηκε θετικότατα σε αυτήν την πρόσκληση-πρόκληση να 'ανοίξει' για πρώτη φορά τις πόρτες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου στη μουσική και στα νιάτα. 

Η 'Θάλαττα Θάλαττα' πραγματοποιείται στα πλαίσια του πρότζεκτ EuroMed του ευρωπαϊκού προγράμματος Mare Nostrum , που έχει σκοπό να άρει τους πολιτιστικούς περιορισμούς ανάμεσα στις βόρειες και τις νότιες ακτές της Μεσογείου. Ένα προκλητικό εγχείρημα στις δύσκολες ιστορικές συγκυρίες που βρήκαν τα γαλήνια ολογάλαζα μεσογειακά νερά.

Την επιμέλεια ήχου της συναυλίας έχει ο Ζαφείρης Σκανδαλιάρης, ενώ ο Αλέξανδρος Λουϊζίδης έχει το γενικό πρόσταγμα για την μαγνητοσκόπησή της.
Την αφίσα επιμελήθηκε το μέλος του ΔΣ του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, Μιχάλης Καβουκλής.

     

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails