Εντάξει, ωραία ασχοληθήκαμε με την αλλαγή τονισμού της λέξης "Ἑλλάς", τις χειραψίες και τα χειροκροτήματα που εγκαινίασαν ίσως την πιό...φιλοαμερικανική περίοδο που θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί εύφρων άνθρωπος και μάλιστα υπό το φως του καταπράσινου-ήλιου-καλημέρα-ήλιε-καλημέραααα!!!
Καλά διασκεδάσαμε και με τις άναρθρες κραυγές της κάποιας-Τζούλιας-επί-τω-έργω (μα ποιά ήταν η κυρία; δεν την είχα καν ακουστά, συγχωρήστε με).
Καλά διασκεδάσαμε και με τις άναρθρες κραυγές της κάποιας-Τζούλιας-επί-τω-έργω (μα ποιά ήταν η κυρία; δεν την είχα καν ακουστά, συγχωρήστε με).
Ok!
Το πάρτυ όμως τελείωσε και μάς έχω νέα ..
(δυστυχώς δυσάρεστα).
Το πουλάκι πέταξε!
και δεν υπονοώ τίποτα το άσεμνο.
Από το περασμένο καλοκαίρι ήταν γραμμένο στον τοίχο της λευκωσιάτικης γειτονιάς της Φανερωμένης, μια ανάσα από την πράσινη γραμμή, το πανέξυπνο αυτό γκράφιτι -εν είδει εικαστικής παρέμβασης του εθνόσημου της Κυπριακής Δημοκρατίας-, με λεζάντα το φοβερό "Το Πουλλίν Επέτασεν" ("το πουλί πέταξε"). Ένα γκράφιτι που έγινε 'σήμα' μιάς ολόκληρης γειτονιάς. Ένα από τα πολύ λίγα γκράφιτι 'με ονοματεπώνυμο', αφού ο δημιουργός του, ονόματι Αλέξανδρος Λέρνης, αγνώστων σε μένα τουλάχιστον λοιπών στοιχείων, έγινε γνωστός από αυτό (και όποιος ξέρει κάτι γι'αυτόν, παρακαλώ να μού το πει. συγχαρητήρια Αλέξανδρε όπου και όποιος και νά 'σαι!). Ένα γκράφιτι που έγινε θέμα συζήτησης και τείνει να γίνει σύνθημα (αν δεν έχει ήδη γίνει).
Ποιός θα τό'λεγε ότι αυτό το πικρόχωλα απελπισμένο σύνθημα θα απεικόνιζε την πικρή πραγματικότητα της εβδομάδας που μάς πέρασε.. Γιατί τα μαντάτα που ήρθαν από τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (γνωστού και ως ΕΔΑΔ) ερμηνεύθηκαν από πολλούς -και από τις ελεύθερες περιοχές αλλά και από την 'αντίπερα' όχθη των Κατεχομένων- ως η απαρχή δραματικών τετελεσμένων, εφάμιλλων των όσων συνέβησαν εκείνο το μακρυνό και πάμπικρο καλοκαίρι του '74.
Παρά τη στάσιμη κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορα την πρόοδο των συνομιλιών ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τους Τουρκοκύπριους, είναι γεγονός ότι τα νερά κατάφερναν κατά καιρούς να ταρακουνούν μόνο οι διάφορες δικαστικές αποφάσεις εκτός Κύπρου, που έκριναν αιτήσεις και αγωγές πολιτών προερχόμενες ένθεν και ένθεν. Η υπόθεση της Λοϊζίδου άνοιξε τον δρόμο για πολλά δικαστήρια, με τελευταία και χαρακτηριστικότερη τη υπόθεση που κρίθηκε από την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου σχετικά με την παράνομη βίλα του ζεύγους Όραμς στην κατεχόμενη Λάπηθο, οι οποίοι κακήν-κακώς μάζεψαν τις κορνίζες τους, τις βαλίτσες τους και ό,τι σεντούκι μπορούσαν να επιστρέψουν στην Γηραιά Αλβιώνα, κλειδαμπαρώνοντας το μέγαρό 'τους' που τελικά ποτέ δεν είχαν αποκτήσει. Και όλα αυτά, μέχρι νεωτέρας, αφού οι αρχές των Κατεχομένων δεν έκαναν δεκτή την αίτησή τους προκειμένου να κατεδαφισθεί το παράνομο κτίσμα-βίλλα των ονείρων τους.
Και παράλληλα, μεγάλη ευφορία επικρατούσε στις ελεύθερες περιοχές μετά από τέτοιο δικαστικό προηγούμενο, που στην ουσία έθεσε στο στόχαστρο όσους βρετανούς πολίτες είχαν τολμήσει να συνάψουν ψευδοσυμβόλαια αγοράς ακινήτων στις κατεχόμενες περιοχές.
Κι ενώ φάνταζαν όλα καλώς καμωμένα, έρχεται την περασμένη εβδομάδα το ΕΔΑΔ που λέγαμε, και έφερε στην κυριολεξία "τα πάνω-κάτω".. Κι όποιος έχει την υπομονή να διαβάσει τι απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην απόφασή του της 5ης Μαρτίου 2010, ας πατήσει εδώ .
Η συγκεκριμένη απόφαση του ΕΔΑΔ έκρινε προσφυγές ελληνοκυπρίων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας που στρέφονταν κατά της Τουρκίας, καθότι μετά την παράνομη εισβολή του 1974 δεν μπορούν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους επί των περιουσιών τους στα Κατεχόμενα. Το ΕΔΑΔ εξέπληξε δυσάρεστα, παραπέμποντας τους προσφεύγοντες στην ψευδο-Επιτροπή Αποζημιώσεων που εδρεύει στα ...Κατεχόμενα(!), αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς το παράνομο κρατικό μόρφωμα στο βόρειο τμήμα του νησιού. Από την άλλη όμως, το ΕΔΑΔ δεν αναφέρει κουβέντα περί "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", θεωρώντας ότι η ψευδο-Επιτροπή Αποζημιώσεων ανήκει στην Τουρκική Δημοκρατία και όχι στο Ψευδοκράτος, γεγονός που εξόργισε και τους Τουρκοκύπριους ηγέτες που υποστηρίζουν τη διχοτόμιση, με πρώτο και καλύτερο τον τέως Ψευδοπρόεδρο και ιδρυτή του κρατικού αυτού μορφώματος, Ραούφ Ντενκτάς.
Με αυτήν τους την απόφαση, οι δικαστές του ΕΔΑΔ έμπλεξαν ακόμα πιο πολύ το νομικό κουβάρι, δημιουργώντας ακόμα μία ..Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους σφετεριστές των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Άνοιξαν τον δρόμο για την χρηματική αποζημίωση των ελληνοκυπρίων, οι οποίοι όμως -για να αποζημιωθούν- θα πρέπει να απευθυνθούν σε 'αρχή' που υπάγεται στο Ψευδοκράτος, και ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να 'αναγνωρίσουν' ότι νομίμως... υφίσταται εκεί που υφίσταται και για τους λόγους που υπάρχει...Διευκολύνουν την ενίσχυση των τουρκοκυπριακών τάσεων υπέρ της τελικής διχοτόμισης του νησιού, και μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν τη διενέργεια των ψευδοεκλογών στα Κατεχόμενα, τον ερχόμενο Απρίλιο. Καθιστούν την Τουρκία περισσότερο αδιάλλακτη, η οποία παρ'όλ'αυτά, έσπευσε να δηλώσει ότι διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου να αποζημιωθούν οι ελληνοκύπριοι προσφεύγοντες, γνωρίζοντας όμως ότι σε περίπτωση 'νομίμου και ευλόγου αποπληρωμής τους', στην ουσία θα νομιμοποιηθεί εμμέσως πλην σαφώς το Ψευδοκράτος 'της' και θα κλείσει με κάποιες χιλιαδούλες ευρώ το κεφάλαιο "περιουσιακό". Ένα θέμα που έχει εκθέσει διεθνώς, τόσο νομικά όσο και ηθικά, όχι μόνο την Τουρκία ως κράτος αλλά και κάθε Τουρκοκύπριο ξεχωριστά.
Γιατί , ε δεν μπορεί!!, κάπου εκεί πάνω στα Κατεχόμενα θα υπάρχει τουλάχιστον ένας Τουρκοκύπριος που δεν θα θέλει να χαρακτηρίζεται διεθνώς ως 'κοινός κλέφτης', που βρήκε γεμάτο ψυγείο μέσα σ'ένα άδειο σπίτι και κοιμάται εδώ και τρεις δεκαετίες και βάλε σε σεντόνια που ακόμα μυρίζουν ξένο ιδρώτα.
Το πουλλίν επέτασεν λοιπόν, και όλα αυτά με την υπογραφή και τη βούλα ενός Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που προασπίζει(;;) τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διευθετώντας την καταπάτησή τους, νομιμοποιώντας την εισβολή και διευκολύνοντας την παράνομη διχοτόμιση με μια χούφτα δολλάρια..
Όσο για τις πόρτες της ψευδοΕπιτροπής Αποζημιώσεων - Ορθάνοιχτες!
γκράφιτι στην Πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας
τις φωτογραφίες τράβηξε το μπλογκ
στη Λευκωσία τον Ιανουάριο του 2010.
.
6 σχόλια:
:)
Καταπληκτική ανάρτηση!
Έχε υπόψη σου πως τα νέα γκραφιτι της πόλης περιλαμβάνουν ατάκες όπως "Δοξάζω τον plastics μου"!
(... κι ἄν σοῦ πῶ πώς δέν κατάλαβα τήν πλάκα..; μέ πῆραν πολύ τά χρόνια;;)
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν αδελφοί μας από την Ελλάδα πονούν με το δικό μας πόνο και δε θεωρούν την Κύπρο ως μπελά (όπως οι Σημιτογιωργάκηδες και οι ντορομητσοτάκηδες το 2004).
@Επιτροπή
Μα όποιος Ελλαδιτης θεωρει οτι η Κυπρος μας ειναι μπελας, μάλλον δεν ξερει πού πατά και πού βρίσκεται..
Καλωσήρθατε.
i did 1yr of ancient hellenistic Greek language at bible college... but really can't remember any of it now.
still, your blog LOOKS interesting.
Thanks Scotty!
I told you, it will be all Greek to you!
I wouldn't advise to check it out via Google Translate (you may get a very vague picture of what's written here).
My regards to Sydney, maybe the best big-smoke in the world. Shit, how much I miss it!
Δημοσίευση σχολίου