1 Μαρ 2010

ένα ..Βίντεο στα Άκρα

Το διαφημιστικό τρέηλερ της θεατρικής παράστασης 'Γυναίκες στα Άκρα -Μήδεια' δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση για μένα. 
Κατ΄αρχάς, ήταν η πρώτη φορά που δεν είχα την ευκαιρία να δω την παράσταση ολοκληρωμένη, ούτε από πλευράς σκηνικού, ούτε από πλευράς ρούχων και ο χρόνος ήταν πολύ περιορισμένος. Ενώ αρχικά μάλιστα, ο τόπος της παράστασης είχε προγραμματισθεί να είναι το 'γνωστό' Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, τελικά η λήψη των πλάνων έγινε στο Θέατρο του Κολεγίου Ρόδου, που είναι ένας πολύ ζεστός και σύγχρονος χώρος, πλην όμως - μέχρι και το πρώτο 'record' μού ήταν άγνωστος.   
Έπειτα, ήταν η πρώτη φορά που άρχισα ένα τρέηλερ χωρίς τον πολύτιμο συνεργάτη Νίκο Τζεδάκη, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα αυτήν την περίοδο.
Όσο για το περιεχόμενο της παράστασης, το πληροφορήθηκα από την Χαρά Κόντου, η οποία έγραψε τον θεατρικό μονόλογο και θα τον αναγνώσει στο κοινό, χωρίς όμως ποτέ να προλάβω να τον ακούσω και να αποκτήσω προσωπική γνώμη για το πώς θα αποδοθεί σε εικόνα το περιεχόμενό του. 


Όπως καταλάβατε, ήταν όλα εναντίον μου.. 
Κι έτσι, επειδή δεν υπήρχε άλλο περιθώριο χρόνου, αποφάσισα τελικά να κάνω του κεφαλιού μου και να ακολουθήσω σχεδόν 'στα τυφλά' αυτό που διαισθανόμουν, όσο άκουγα τη Χαρά, τη Μαρια Μανιώτη και τη Μυρσίνη Λενούδια να μιλάνε για τη "Μήδεια", έτσι όπως εκείνες την "ήξεραν" : θυμωμένη, θλιμμένη, αδικημένη, σκληρή αλλά συγχρόνως και τρυφερή, γοητευτική και ερωτεύσιμη. Κι όλα αυτά σάς τα λέω με κάθε επιφύλαξη, αφού όπως κι εσείς, έτσι κι εγώ, θα προτοδώ τί ..'εννοούσε η ποιήτρια' την ημέρα της παράστασης, την ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαρτίου , στο Κολέγιο Ρόδου στις 7.30' το απόγευμα.


Η μουσική που ακούγεται στο τρέηλερ είναι μια σειρά αποσπασμάτων από μουσικά κομμάτια του Γιάννη Ξενάκη, ενός συνθέτη που άφησε το δικό του ιδιαίτερο στίγμα στη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Η επιλογή των ήχων έγινε εξ ίσου διαισθητικά, όπως και η επιλογή των πλάνων. Και ήταν η πρώτη φορά για μένα που ο ήχος ήταν αυτός που μού υπέδειξε την επιλογή των πλάνων και τη σειρά τους και όχι το αντίθετο. 
Πάντως, θα ήθελα να σάς πω ότι η μουσική επένδυση της παράστασης θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που επέλεξα στο τρέηλερ και άρα, σαφώς πιο 'βατή'. Άλλωστε πιστεύω ότι το ένα λεπτό εικόνας και ήχου δεν αρκεί αλλά ούτε και πρέπει να 'ξεγυμνώσει' μία θεατρική παράσταση ή ένα γεγονός γενικότερα. Είναι όμως υπέρ-αρκετό να δώσει στον θεατή την ευκαιρία να πιάσει 'το σφυγμό' της προετοιμασίας και να προσελκύσει δέκτες που έχουν τη διάθεση ή την περιέργεια να έρθουν και να διαμορφώσουν τη δική τους προσωπική άποψη. Ένα είναι σίγουρο όμως.Θα διαπιστώσουν με πόση φροντίδα και με πόση αγάπη αυτές οι γυναίκες ετοίμασαν αυτήν την παράσταση, παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν στην πορεία και που -όσο κι αν δεν το πιστεύετε- δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες ήταν..


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Χαρά, στη Μαρία και στη Μυρσίνη για την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους, στον Αριστείδη Μιαούλη που με υπέφερε στο μοντάζ (και κυρίως στο μοντάζ του ήχου,...), στον Νίκο Τζεδάκη που -αν και βρίσκεται στην Αθήνα- δεν ξέρω πώς κατάφερε και ξετρύπωσε τόση μεγάλη ποικιλία έργων του Ξενάκη από το ίντερνετ, στις ροδιακές ιστοσελίδες www.rhodes.com.gr , www.rodosevents.gr , www.tranzistoraki.gr , www.rodosnightlife.com , www.rodostoday.gr , www.verena.gr . www.rodiaki.gr , www.in12.gr , www.inkarp.com που φιλοξένησαν τη 'Μήδεια' , στην ιστοσελίδα www.flytoistros.com , στα ροδιακά κανάλια TV4 , RED, TV KOSMOS και ΙΡΙΔΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ που πρόβαλαν αφιλοκερδώς το τρέηλερ, και βέβαια ένα ιδιαίτερα θερμό ευχαριστώ στο Τηλεοπτικό Κανάλι της Βουλής που εδώ και μια βδομάδα εκπέμπει αυτό το τρέηλερ σε όλα τα μήκη και πλάτη (!!!).


.

1 σχόλιο:

Σούλα Σαλαμαστράκη είπε...

"ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΑΚΡΑ-ΜΗΔΕΙΑ":Ακόμα μία δουλειά σου άξια χειροκροτήματος και συγχαρητηρίων που μας προκαλεί και μας προσκαλεί να παραβρεθούμε στην εκδήλωση αυτή.
(το όνομα "Σαλαμαστράκη" πάντως συμβάλει κιι αυτό!!!Δεν την γνωρίζω τη Βάλια αλλά είναι σίγουρα ξαδέρφη μου!)
Σε χαίρομαι που δεν "στέκεσαι" μόνο στη δικηγορία.Συνέχισε την τόσο καλή δουλειά!!Τα λέμε...!








Related Posts with Thumbnails