27 Φεβ 2010

γραφιστική προσθετική

Πώς βρεθήκαμε έτσι ξαφνικά να ασχολούμαστε μέρες τώρα με τις κακόγουστες γραφιστικές προσθετικές, στις οποίες υποβλήθηκε στα καλά-καθούμενα αυτή η ταλαίπωρη Αφροδίτη της Μύλου; Πώς μάς ήρθε να θυμηθούμε έτσι ξαφνικά τι μάς έκαναν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου; Πώς ανοίξαμε τα τεφτέρια μας στα καλά καθούμενα και ανακαλύψαμε ύστερα από τόσον καιρό πόσα γερμανικά μάρκα μάς χρωστά το Βερολίνο; Και το κυριότερο - και θλιβερότερο απ' όλα - πώς βρέθηκε κοτζάμ Κράτος να ανάγει σε μείζον θέμα έναν 11σέλιδο λίβελο ενός περιοδικού, που ο μέσος Έλληνας αγνοούσε ακόμα και την ίδια του την ύπαρξη; 
Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται.. 
Σοφή παροιμία. 

Γιατί είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτά τα κατάπτυστα δημοσιεύματα που μάς προσέβαλαν και δικαίως μάς έκαναν να σκίζουμε τα ρούχα μας από αγανάκτηση, δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία προβοκάτσια πρώτου μεγέθους με έναν και μοναδικό σκοπό :  
Να ενισχυθούν οι τάσεις της γερμανικής πολιτικής σκηνής που δεν θέλουν (και ίσως δικαίως) να επωμίζεται μονίμως η χώρα τους τις δημοσιονομικές αμετροέπειες των φτωχών συγγενών της Ευρωζώνης. Άλλωστε δεν είναι ψέμα ότι απ'όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μονίμως η γερμανική είναι εκείνη που βάζει πρώτη το χέρι στην τσέπη και η τελευταία που το βγάζει. Και δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας ότι μετά το 'κανόνι'  της Ελλάδας, ακολουθεί η Πορτογαλία, η Ισπανία, κι ούτε ψύλλος στον κόρφο της Λετονίας, της Εσθονίας και πάει λέγοντας. 

Έτσι, αυτή η κακόγουστη από κάθε άποψη γερμανική προβοκάτσια φαίνεται να έχει πετύχει τους στόχους της. Κατ' αρχήν, εξόργισε την ελληνική κοινή γνώμη και τα εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης, έγινε πρώτο θέμα παντού και παρέσυρε τους πολιτικούς μας σε οργίλες δηλώσεις, που είτε έτσι είτε αλλιώς, θα κληθούν πολύ σύντομα να τις πάρουν πίσω, αφού μόνο το γερμανικό δημόσιο ταμείο είναι σε θέση να μάς πετάξει αυτή τη στιγμή το πιο ασφαλές σωσίβιο.. Παράλληλα, όλος αυτός ο θόρυβος έβαλε αυτομάτως την γερμανική κυβέρνηση σε φοβερά δύσκολη θέση έναντι των πολιτών της, οι οποίοι και αυτοί είναι πολύ λογικό να μην καταλαβαίνουν γιατί θα πρέπει να είναι αυτοί που θα βάζουν μονίμως το χέρι στην τσέπη για να βοηθούν τη μία ή την άλλη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης που κάθε λίγο και λιγάκι θα χάνει τ' αυγά και τα πασχάλια της  εγχώριας οικονομίας της. Και ενώ από την πρώτη στιγμή  η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε το οδυνηρό ενδεχόμενο αποχώρησής μας από το ευρώ, τώρα θα πρέπει να εντείνει την επιχειρηματολογία της προς τον μέσο Γερμανό που δικαίως διαμαρτύρεται. Γιατί, εδώ που τα λέμε, δεν είναι λίγο πράμα για έναν λαό να παίρνει στις πλάτες του, γενιές τώρα, ό,τι αμαρτίες συνέβησαν μισό αιώνα πριν , κι από την άλλη να κάθεται και να πληρώνει τα σπασμένα του ευρώ, που στο κάτω-κάτω κανείς δεν τον ρώτησε αν όντως θέλει την ουσιαστική  υποτίμηση του πάλαι ποτε πανίσχυρου γερμανικού μάρκου...  

Και στο τέλος, ποιός χάνει από όλη αυτή την ιστορία; 
Μα εννοείται μόνο...εμείς.
Η γερμανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να μάς δανείσει έτσι κι αλλιώς -διαφορετικά η ευρωζώνη θα αρχίσει να διαλύεται- αλλά με όρους που θα πρέπει να 'ηρεμήσουν' τους αγανακτισμένους γερμανούς που βαρέθηκαν να πληρώνουν. Και πώς θα γίνει αυτό; Με όρους σαφώς χειρότερους για μάς, τους δανειολήπτες.
Η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε στην ουσία να ...τσακώνεται με ένα περιοδικό(!) -το οποίο εν τω μεταξύ έγινε  παγκοσμίως γνωστό και προφανώς πολλαπλασίασε την κυκλοφορία του-.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Ελλάδα έχει να επιλέξει αποκλειστικά το μη χείρον.

Κι όσο για τις αποζημιώσεις... 
Μα καλά...
Υπάρχει κανείς που πραγματικά πιστεύει ότι θα μάς καταβληθούν;


.

7 σχόλια:

μαίρη μελισσουργού είπε...

το εξυπνο πουλι απο τη μυτη πιανεται ε; εγω επειδη δε βλεπω κανενα εξυπνο πουλι στην υποθεση,να μας πεις απο που πιανεται το χαζο πουλι; :))

Χριστίνα Καρπαθάκη είπε...

Σωστά! Και προσθέτω κι ένα σχόλιο -φιλελλήνων- γερμανών φίλων, μετά από σχετική συζήτηση για το Focus,'' Damit diszanzieren sich bestimmt die Hälfte aller Deutschen, da das doch Bildzeitungsniveau hat.''

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

ωχ... Χριστίνα, για ρίξε μια μετάφραση γιατί ομολογώ ότι τα βρήκα...μπαστούινια με το σχόλιο αυτό.. :-))

δεσποιναριον είπε...

Μια Καρατζαφερικοειδη καινουργια σελιδα στο φμπ να δω ακομα που να προτρεπει εμπαργκα, πολεμους κλπ και θα κανω χαρακιρι. Δε μπορει πια να σοβαρευτει ο Ελληνας και να ασκησει αυτοκριτικη και να βαζει καθε τι που συμβαινει σε σωστη προοπτικη; ΦΦΦ!!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

δεσποινάριον, αυτή είναι και η παγίδα που πέσαμε ύστερα από αυτήν την προβοκάτσια. να τρίξουμε τα δόντια εμείς, να τρίξουνε τα δόντια εκείνοι, και τελικά να δανειστούμε με τους χειρότερους όρους.
να επισημάνω όμως ότι οι 'καρατζαφεριτζοειδείς' αντιδράσεις εκδηλώνονται και από προσωπικότητες που δεν ανήκουν στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
"το έξυπνο πουλί.." που λέγαμε.
κωμικοτραγικά πράγματα δηλαδή.
δεν τέθηκε το δημοσίευμα στις σωστές του διαστάσεις και τώρα απλώς ..ζητάμε λεφτά, όπως και πριν.

Χριστίνα Καρπαθάκη είπε...

Ορίστε λοιπόν και η μετάφραση που ζήτησες Γαβριήλ.. :
"Με το Focus διαφοροποιούνται ασφαλώς οι μισοί Γερμανοί, καθότι έχει επίπεδο φυλλάδας''
(πολύ ελεύθερη απόδοση της λέξης Bildzeitung: εφημερίδα/περιοδικό που δίνει πιο πολύ έμφαση σε εικόνες παρά κείμενο - γερμανική υποτιμητική χαριτωμενιά για έντυπα που προφανώς υποβιβάζουν τους αναγνώστες τους σε θεατές)

Linda Elena Spyropoulou είπε...

Eksairetiko to arthro sou Gabriel...exoume xathei se ena trello paixnidi tis ypervolis kai petrovolame me oti vriskoume mprosta mas anti na epikentrothoume sta dika mas lathi...peftontas ousiastika sto idio epipedo me ti kakogousti fyllada tin opoia exoume kanei pragmatika diasimi se olo ton kosmo....Fovero Marketing kanane me tin voithia mas oi manges. ...Bravo sou Gabriel...euge!!!!








Related Posts with Thumbnails