17 Ιουν 2008

η βλακεία σε 88 παραγράφους


Τα ψέμματα τελείωσαν και ξαφνικά χωρίς καλά-καλά να το καταλάβω,βρέθηκα στο σούπερ-ντούπερ γκρι-πλαστικό αεροδρόμιο του El.Venizelos να περιμένω την πτήση της επιστροφής. Στα ράφια μπορούσες να βρεις μόνο μπαγιάτικες εφημερίδες -λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος- και η ώρα δεν περνούσε με τίποτα. Παρηγοριά στην αναμονή, που δεν ήξερες πόσο άραγε θα κρατήσει, τα τσιγάρα μου -που τέλειωναν κι αυτά όπου να'ναι-. Μπροστά στο ταμείο του presspoint ένα μικρό λευκό βιβλίο με μικρά κεφαλαία γράμματα: 'ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΒΛΑΚΕΙΑΣ'.

Για να είμαι ειλικρινής, δε διαβάζω συχνά βιβλία. Και αν το επιχειρήσω, θα πρέπει ή να μού είναι χρήσιμο στη δουλειά μου ή να έχει γραφτεί από συγγραφέα που παρακολουθώ. Έτσι όμως στα καλά καθούμενα να πάρω την απόφαση να μπω στο μυαλό ενός άλλου ανθρώπου που για κάποιο λόγο αποφάσισε να γεμίσει καμμία κατοσταριά σελίδες, δεν είναι κάτι που κάνω χωρίς να έχω κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Άλλωστε, έχω αποδεχτεί ότι ανήκω 100% στη γενιά της ΕΡΤ και της ΥΕΝΕΔ και όχι της 'Θείας Λένας' του πάλαι ποτε ΕΙΡΤ.

Ο τίτλος του βιβλίου με ιντρίγκαρε και όσο ο υπάλληλος προσπαθούσε να εντοπίσει (στα αζήτητα) τα όχι και τόσο δημοφιλή κόκκινα BF, το ξεφύλλισα και πείσθηκα να το αγοράσω. Και ο κύριος λόγος; Δεν είχε κεφάλαια. Δεν είχε σειρά . Δε σε ανάγκαζε να περιμένεις ως το τέλος για να μάθεις τελικά τι συμβαίνει. Και η γραμματοσειρά ήταν Georgia 16άρα -ό,τι έπρεπε για μένα που είχα ξεχάσει και τα γυαλιά μυωπίας..- (αλήθεια , πότε επιτέλους θα σταματήσω να εντοπίζω τα ονόματα των γραμματοσειρών των κειμένων που διαβάζω;;;)

Το 'Εγχειρίδιο Βλακείας' του Διονύση Χαριτόπουλου το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Είναι ένα βιβλίο χρησιμότατο, μην πω ότι θα ήταν απαραίτητο στα σχολεία κάθε βαθμίδας (αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος εκπαιδευτικός..).
Στις 88 αριθμημένες παραγράφους του αναλύεται η έννοια της ηλιθιότητας των ανθρώπων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα παρμένα από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Αρχίζω μάλιστα να πιστεύω ότι ο τόπος μας είναι δυστυχώς ιδεώδης προκειμένου να αναλυθεί η έννοια της βλακείας παγκοσμίως. Ο Χαριτόπουλος (προφανώς δεν ήταν τυχαίο ότι υπήρξε σύντροφος της φοβερής και τρομερής Μαλβίνας Κάραλη) ομαδοποιεί τους φαινότυπους των ηλιθίων, δρώντων είτε κατά μόνας είτε ομαδικώς.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ένιωσα μεγάλη έκπληξη από τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Μού είχαν δημιουργηθεί πολλές απορίες τότε. Είχα εκπλαγεί από την άλογη λογική τους. Είχα θαυμάσει την αλληλεγγύη τους. Είχα απορήσει από την αδράνεια και τη δράση τους. Είχα γελάσει με τις αντιδράσεις τους. Αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχα βρει πουθενά μια λογική εξήγηση, εμπεριστατωμένη και ξεκάθαρη για τα κίνητρά τους και τις βαθύτερες αιτίες που δημιουργούσαν τον συνεκτικό ιστό των 'δηλώσεων' και των 'βουλήσεών' τους.

Η βασική μου απορία λύθηκε στην παράγραφο υπ'αριθμόν 63.
Έτι περαιτέρω, οι απαντήσεις βγαίνουν αβίαστα εφόσον η παράγραφος 63 συνδυαστεί με την παράγραφο υπ'αριθμόν 70.
Και βάζω στοίχημα ότι θα έβρισκα κι άλλες πολλές απαντήσεις αν δεν έφευγε στην ώρα της (!!!) η πτήση της Ολυμπιακής.

Το 'Εγχειρίδιο Βλακείας' πωλείται έναντι 14 ευρω στα βιβλιοπωλεία (στο ίντερνετ πωλείται κατά τι φθηνότερα) και είναι πραγματικά τόσο απαραίτητο όσο και ο Τσελεμεντές για κάθε νιόπαντρη.
Ευχαρίστως μάλιστα να σας παρέθετα αυτολεξεί τις σχετικές περικοπές του. Αλλά τότε δεν θα το αγοράζατε και μπορεί ο αγαπητός Διονύσης να μου τραβούσε τ'αυτιά, αφού θα δημοσίευα το περιεχόμενο του Εγχειριδίου επειδή απλώς έτσι γούσταρα ..

Δυστυχώς έπρεπε να το εντοπίσω νωρίτερα.
Άλλωστε, ως γνωστόν, τα βασικά μειονεκτήματα κάθε βιβλίου είναι τα εξής δύο :
1) δεν μιλάνε
και
2) δεν ανοίγουν από μόνα τους...

2 σχόλια:

Alexandros είπε...

Λες να μου κάνει ο Χαριτόπουλος καταγγελία επειδή πέρασα το... μισό βιβλίο του στο blog; Ωχ

Την καλημέρα μου!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

Ε , δεν πιστεύω πια.
Όντως έχεις βάλει το μισό εγχειρίδιο στην ανάρτηση :-))
Χαιρετισμούς στη Σάμο. Έχεις πολύ ωραίο μπλογκάκι συνάδελφε!








Related Posts with Thumbnails