1 Απρ 2008

ποιός Θανάσης;

Αδυνατώ να μετρήσω τις φορές που είδα την πασίγνωστη σκοπιανή αφίσα σήμερα στις ειδήσεις. Ελληνική σημαία με ..σβάστικα ήταν -αν μη τι άλλο- κάτι το κακόγουστα πρωτότυπο για μας από τη μια, και οπωσδήποτε κακόγουστα οργισμένο για τους γείτονές μας, που ακόμα δεν ξέρω πώς να τους προσφωνώ.
Και στο κέντρο της χιτλερικογαλανόλευκης, ένα κολάζ από εκείνες τις ασπρόμαυρες οικογενειακές φωτογραφίες, σαν κι αυτές των μικρασιατών προσφύγων ή κάποιων που έπεσαν θύματα πολέμου.
Η αφίσα δεν αφήνει πολλά ερωτηματικά: οι κακοί Έλληνες βασάνισαν(;) σκότωσαν(;) βίασαν(;) ή στην καλύτερη περίπτωση έδιωξαν(;) αθώες γριές γυναίκες και μικρά κορίτσια από τις σλαβομακεδονικές τους εστίες που βρίσκονται στη σημερινή 'σκλαβωμένη' Μακεδονία του Αιγαίου. Και να οι ανταποκρίσεις, τα σχόλια, τα ρεπορτάζ σε όλα ανεξαιρέτως τα κανάλια. Γκρο-πλαν η αφίσα, και ξανά ζουμ-ιν και πάει λέγοντας..


Έλα όμως που κάθε (μα κάθε!) φορά που έβλεπα την αφίσα στην οθόνη, το μάτι μου έπεφτε πάντα στη φράση που ήταν γραμμένη στο πάνω δεξί της μέρος : "Ατάνας Μπότεβ". Ενστικτωδώς κατάλαβα ότι η πρώτη λέξη επρόκειτο για όνομα [ 'Θανάσης'~'Αθανάσιος' άρα ...'Ατάνας' ] και η δεύτερη λέξη δεν θα μπορούσε να είναι το επώνυμό του , με την χαρακτηριστική κατάληξη -εβ (ας μην μπω στον πειρασμό να τη χαρακτηρίσω 'βουλγαρική κατάληξη' γιατί θα μπερδευτούμε περισσότερο).

Οπότε, άρχισα κι εγώ να υποθέτω ότι αυτός ο κ.Μπότεβ ήταν κάποιος σλαβομακεδόνας ήρωας που προφανώς του σκοτώσαμε την οικογένειά του, τη γιαγιά του και γω δεν ξέρω ποιόν. Αλλά και πάλι παρατραβηγμένο ήταν να εμφανισθεί έτσι ξαφνικά αυτό το 'ιστορικό ντοκουμέντο' τώρα που οι μέρες είναι ομολογουμένως πονηρές.
Να το συνδυάσω με κάποια εθνική γιορτή της ΠΓΔΜ; Νομίζω ότι ανεξαρτητοποιήθηκαν καλοκαίρι, χωρίς να παίρνω όρκο. Άρα κι αυτό αποκλείεται..
Να το συνδυάσω με κάποια 'ημέρα μνήμης θυμάτων εθνοκάθαρσης'; Θα το είχαν πει τα κανάλια σίγουρα.
Να το συνδυάσω ίσως με την πιθανότητα να ηγείται αυτός ο κ. Μπότεβ κάποιου κόμματος (πανσπερμία από κόμματα στα Σκόπια, πλάκα-πλάκα). Ε, και δεν θα τον βλέπαμε να κάνει δηλώσεις; Άρα, ούτε αυτό παίζει..

Και να περιμένω το ένα δελτίο μετά το άλλο σε όλα τα κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης, ακόμα και αυτών της Θεσσαλονίκης, να μάθω τέλος πάντων ποιός είναι αυτός ο Θανάσης/Αθανάσιος/Ατάνας και τι σχέση έχει με την ελληνική σβάστικα και τις μαυροφορεμένες γυναίκες...
Τίποτα! Σιγή ιχθύος!...

Σύμφωνοι , η πρόκληση ήταν πραγματικά άνευ προηγουμένου. Ποτέ δεν έτυχε να ακούσω ότι κάποιος υπονοεί ή εννοεί ότι η Ελλάδα άσκησε χιτλερικές μεθόδους καταστολής κατά κάποιου λαού. Αλλά, μου κάνει εντύπωση, τόοοοσοι ανταποκριτές μας στα Σκόπια, τόοοσοι δημοσιογράφοι εδώ , μα κανένας δεν αναρωτήθηκε τι γράφει αυτή η αφίσα; γιατί τη βγάλανε στους δρόμους; ποιός την έβγαλε;


Κυρίες και κύριοι.. Ο Atanas Botev, λοιπόν, γεννήθηκε το 1973 και σπούδασε γραφικές τέχνες στη Σχολή Καλών Τεχνών των Σκοπίων απ'όπου και αποφοίτησε. Το 2006 έκανε την πρώτη του εικαστική έκθεση στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα εργάζεται ως σκιτσογράφος και φιλοτεχνεί κόμικ, εξώφυλλα cd, γραμματόσημα, βιβλία ενώ επίσης συνεργάστηκε στη συγγραφή του σεναρίου της Σκοπιανής ταινίας 'Tajnata Kniga' ('Το Κρυφό Βιβλίο') που σκηνοθέτησε ο Vlado Cvetanovski το 2006 και παραλίγο να βραβευθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Χαϊδελβέργης της ίδιας χρονιάς. Έχει πραγματοποιήσει 6 ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές στη χώρα του και στο εξωτερικό και ορίστε μερικά από τα έργα του..































Αλλά η σημαντικότερη από τις εκθέσεις του δεν είναι άλλη από αυτήν που θα εγκαινιασθεί ΜΕΘΑΥΡΙΟ, στις 3 Απριλίου 2008 και θα διαρκέσει έναν ολόκληρο μήνα!

Μα... τι μ'έχει πιάσει και σας τα λέω όλα αυτά;

ΜΑ ΓΙΑΤΙ Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΙΛΑΜΕ,
ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ!

Ναι.
Όλο αυτό ήταν ένα διαφημιστικό τρικ.
Και ο Ατάνας ΑΠΛΩΣ θα χ... στο τάληρο!

Και μπορεί μερικοί από σας που διαβάζετε αυτή την ανάρτηση να το ξέρατε ήδη. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ο Θανασάκης μας χρησιμοποίησε πολύ έξυπνα το μάρκετινγκ για να φέρει κόσμο και λαό στις εκθέσεις του.
Η αμέσως προηγούμενη έκθεσή του είχε την ...αυθεντικότατη, πανάρχαια και πρωτότυπη Σκοπιανή παροιμία που δεν είναι άλλη από το... "Ένα Μήλο Την Ημέρα Κάνει Τον Γιατρό Πέρα"!! Όχι, ας μην μπούμε (πάλι) στη διαδικασία τώρα αν το μήλο ή ο γιατρός είναι δικά μας ή δικά τους. Έχει .. παγίως νομολογηθεί ότι το μήλο , ο γιατρός και η παροιμία είναι εκ Μεγάλης Βρετανίας (λέει)



Πάντως, το σίγουρο είναι ότι ο ατζέντης του αξίζει συγχαρητήρια..

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα ήθελα να δω τι στο καλό θα έχει στην έκθεση αυτή, αλλά η αλήθεια είναι πως, πλέον, μού πέφτει λίγο μακρυά.
Άραγε οι....δαιμόνιοι ρεπόρτερ μας στην εμπόλεμη ζώνη των downtown-Σκοπίων, θα σκεφτούν να πάνε να τη δουν;;;
Μπαααααααααα...


Τίτλος site: www.presstoexit.org.mk
που φιλοξενεί νέους εικαστικούς από την ΠΓΔΜ
Γλώσσα: Αγγλικά
Χώρα: (τώρα, μη μου βάζετε δύσκολα!)


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ομολογώ ότι εχω σοκαριστεί απο αυτη τη πληροφορία για τη σημαια που δεν σταματησαν να δειχνουν εκείνες τις μερες τα δελτία ειδήσεων!
"Συγχαρητηρια" σ'αυτον που σκέφτηκε αυτη τη διαφήμιση...
Και ντροπή στα δελτία ειδήσεων και τους μεγαλοδημοσιογραφους της Αθήνας.
Μπράβο και σε σένα! Πώς το ανακάλυψες??¨)

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

από καθαρή περιέργεια απλώς. πρόσεξα το όνομα, το ..googlιασα και - τέλος :-)








Related Posts with Thumbnails