26 Φεβ 2008

...(ξε)μπερδεύτηκα

Ποτέ δε με άφηνε αδιάφορο η Κύπρος. Θυμάμαι ήταν τα πρώτα Χριστούγεννα στο Δημοτικό και εκτός από το να περιμένω τον Άγιο Βασίλη είχα να μαζέψω τα παλιά μου παιχνίδια, να τα πακετάρω με τους γονείς μου και να τα στείλουμε στα παιδιά της Κύπρου που βρίσκονταν στους προσφυγικούς καταυλισμούς μετά την εισβολή. Λίγα χρόνια αργότερα πήγα με τις δυο γιαγιάδες μου εκδρομή στο νησί, όπου μέναμε θυμάμαι στο ξενοδοχείο Kennedy, δίπλα στην πράσινη γραμμή, εκεί όπου οι δρόμοι δεν έχουν τέρμα. Γυρίζοντας εδώ, πάντα κάτι ενδιαφέρον θα άκουγα στο κυπριακό ραδιόφωνο και αν και δεν καταλάβαινα πλήρως πρόσωπα και πράγματα εντυπωσιαζόμουν από τον τρόπο σχολιασμού της επικαιρότητας, πολύ πιο 'κυριλέ' από τα ελλαδίτικα δελτία των '80.. Φοιτητής πια στην Αθήνα, σε νέο περιβάλλον, συχνά ξεχνιόμουν με τα μονόπρακτα της τηλεόρασης του ΡΙΚ και η κυπριακή προφορά με έφερνε πίσω στο δικό μου νησί.


από την πρόσφατη προεκλογική περίοδο: Δημήτρης Χριστόφιας στο MegaΚύπρου

Και φτάνουμε στο σήμερα, με τις προεδρικές εκλογές στη μεγαλόνησο, με το 'κυπριακό ΚΚΕ' να εκλέγει Πρόεδρο. Ένα κομμουνιστικό κόμμα θα διοικεί την καπιταλιστικό-τα-τη Κύπρο. Ακούγεται απίστευτο, πρωτότυπο, εξωφρενικό, ενδιαφέρον και όλα αυτά μαζί.

Είναι πολύ νωρίς για να καταλάβω ακριβώς τι συμβαίνει, αλλά γι'αυτό υπάρχουν και οι κύπριοι 'συνάδελφοι' μπλόγκερ για να με διαφωτίσουν. Και ανακαλύπτω ότι η κυπριακή μπλογκόσφαιρα - αν και όπως είναι φυσικό αριθμεί πολύ λιγότερους μπλόγκερ από τους 'δικούς μας' - έχει πολλά και ενδιαφέροντα να μας πει. Άλλωστε από τα σχόλια που αφήνουν οι 'ελλαδίτες' στις αναρτήσεις τους βλέπω ότι δεν είμαι ο μόνος που έχω πολλά να μάθω ακόμα.

Την τιμητική τους αυτές τις μέρες έχουν τα αριστερά κυπριακά μπλογκ που πραγματικά (και με το δίκιο τους) πανηγυρίζουν. Αυτές τις μέρες πραγματικά αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά τι γίνεται εκεί.

Το proletariakon αναμφίβολα είναι το πιο πλούσιο σε αναρτήσεις και μπορεί κανείς να πάρει μια σαφή ιδέα του τί σημαίνει να είσαι κομμουνιστής στην Κύπρο σήμερα. Επίσης, η Φάμπρικα, αν και είναι νεαρή ακόμα (άνοιξε τον περασμένο Δεκεμβριο) έχει δώσει πολύ ωραία δείγματα γραφής. Και για να μπούμε και στο κλίμα των (έστω, περασμένων) ημερών, χρησιμότατο είναι το Cyprus Presidential Elections (παιδιά, γιατί τοόοοσο μα τόσο δίγλωσσο;), έτσι για να καταλάβουμε και μεις οι αμύητοι ποιός είναι με ποιόν και ποιός είναι εναντίον ποιού.

Τώρα , για τους πρωτάρηδες (όπως εγώ) πιστεύω ότι ο Μαρίνος Κλεάνθους στο Ιστολόγιό του είναι ό,τι πρέπει για να μπει στο νόημα ένας αρχάριος Ελλαδίτης περί τα κυπριακά.
Ε, ας coolάρουμε και λίγο , σύντροφοι!

αν πάντως βρείτε και άλλα κυπριακά μπλογκ,
όχι ντε και καλά 'κόκκινα'
κοπιάστε και στείλτε μου link

Λαμένω.


Τίτλος του blog: Proletariakon
Αγαπημένο γκάτζετ:
Ο υπότιτλός του!! "Where is Lillikas?Where is Αρχιεπίσκοπος?"


Τίτλος του blog: Η Φάμπρικα
Αγαπημένη ανάρτηση: εσείς συγχύζεστε;

Τίτλος του blog: Cyprus Presidential Elections
Αγαπημένες αναρτήσεις :
Negation (δηλαδή, πολύ απλά... 'Άρνηση'..)
και όσες άλλες στα ελληνικά.


Τίτλος του blog: Το Ιστολόγιό μου
Αγαπημένη ανάρτηση: 'Έξω οι εχθροί από την Κύπρο"

Χώρα: Κύπρος
Γλώσσα: Ελληνικά

6 σχόλια:

Κομσομόλος είπε...

Σε ευχαριστώ για την αναφορά. Ωραία προσπάθεια. Συνέχισε.

MARINOS είπε...

Να σαι καλα Γαβριήλ!
Κάθε εισήγηση / παρατήρηση / συμβουλή για το μπλοκ μου είναι ευπρόσδεκτη!

Μαίρη είπε...

Τώρα σε ανακάλυψα !

Πολύ καλή προσπάθεια

Kyprios είπε...

Μου θύμησες την 1η δημοτικού το 74 όταν έπιασα ένα δέμα από την Ελλάδα. Στάθης λεγόταν νομίζω το παιδί που το έστειλε. Να'στε καλά.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Κυπριος
Να πω την αληθεια, ειχα παντα μια μικρη αμφιβολια για το εαν τελικα εφταναν τα δεματα εκει που πηγαινανε. Παντως εγω δεν εμαθα που πηγε το δεμα μου.
Το μπλογκ σου δεν ειναι απλη υποθεση!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@proletarios
@μαιρη
σας ευχαριστω πολυ.

@marinos
απλά να γράφεις συχνοτερα :-))








Related Posts with Thumbnails