8 Ιαν 2012

Αίγυπτος : Επανάσταση για Panda

Το 2011 η Αίγυπτος είχε την τιμητική της στους τίτλους των διεθνών ειδήσεων ανά τον κόσμο. Μία πλατεία, μπόλικα tweets, πολλή αστυνομία, νεκροί, η φυγή και στη συνέχεια η φυλάκιση του άλλοτε κραταιού Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του περιβάλλοντός του, η διενέργεια των πρώτων εκλογών και τελευταία η άνοδος των ισλαμιστικών κομμάτων ενώ παράλληλα ο στρατός της χώρας είναι αυτός που καθορίζει την τύχη των πολιτών -μέχρι να ξεκαθαριστεί το ενεργειακό τοπίο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Παρ'όλ'αυτά όμως, η Αίγυπτος του 2011 χαρακτηρίσθηκε και από μια άλλη επανάσταση, ευχάριστη αυτή τη φορά : αυτήν της διαφήμισης. Αφορμή μία τοπική μάρκα τυριού με σήμα το φαινομενικά αθώο εξωτικό ζωάκι : Ένα.. αρκουδάκι Πάντα. 


Το πάντα μπορεί να μην ενδημεί στη χώρα των Φαραώ.  Η επιτυχημένη όμως διαφημιστική εκστρατεία του τυριού 'Panda'  το έφερε -ή μάλλον, σχεδόν το επέβαλε- στο μέσο αιγυπτιακό τραπέζι. Και όταν μιλάμε για την Αίγυπτο -την μέχρι σήμερα 'Μητέρα' της αραβικής μουσικής, του αραβικού κινηματογράφου και του παναραβικού σταρ-σύστεμ κάθε μορφής- τα ευρηματικά διαφημιστικά σποτάκια με ένα εξαγριωμένο Πάντα να κάνει .. τους πάντες να σπεύδουν και να αγοράζουν έντρομοι το τυρί που μέχρι σήμερα σνόμπαραν, αφήνει εποχή στον αραβικό διαφημιστικό χάρτη.

Τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, που μέχρι σήμερα τροφοδοτούσαν με ψυχαγωγικά προγράμματα όλες τις υπόλοιπες κρατικές αραβικές τηλεοράσεις, ζουν και αυτά τη δική τους επανάσταση, αν και προς το παρόν 'συγκρατούνται' από τη στρατιωτική λογοκρισία, από την οποία ίσως προέλθει η επερχόμενη 'ισλαμιστική' που είναι πολύ πιθανόν να τη δούμε κατά τη διάρκεια του έτους που μόλις άρχισε. 

Το μέλλον της φιλοσοφίας των διαφημιστικών concept σε μία χώρα που από ένα ανελεύθερο καθεστώς δεν θα αργήσει να μεταβεί σε ένα άλλο, εξίσου ανελεύθερο, είναι μάλλον δυσοίωνο.
Και επειδή ο χώρος της διαφήμισης στην Αίγυπτο είναι σίγουρο πως δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στο γενικό συντηρητικό trend που είναι μάλλον αναπόφευκτο πως θα επικρατήσει στο άμεσο μέλλον, αξίζει να δούμε πόσο ανατρεπτικά πρόλαβε να εκφρασθεί η δυναμική των αιγυπτίων σεναριογράφων, μέσα σε αυτό το ιστορικό για τη χώρα 'κοινωνικοπολιτικό μεταίχμιο' : 
Αφ΄ενός μεταξύ της δυτικότροπης συντηρητικότητας του καθεστώτος Μουμπάρακ, της τωρινής λογοκρισίας του στρατού και αφ' ετέρου λίγο πριν από την επερχόμενη θρησκευτική λαίλαπα των νομιμοποιημένων πλέον κοινοβουλευτικά Αδελφών Μουσουλμάνων, ένα.. τυρένιο Πάντα κατάφερε να κάνει τη διαφορά !


Πάντα όμως θα υπάρχει μια κρυφή ελπίδα ότι το επίσης φαινομενικά..αθώο σλόγκαν "Μην λες ποτέ Όχι σε ένα Πάντα", θα μπορέσει στο μέλλον να υπονοήσει πολλά περισσότερα.

Πατήστε το play..


Παραγωγή : The House Productions, Κάιρο 2010-2011
Διανομή : Advantage Marketing, Κάιρο 2010-2011
Σκηνοθεσία : Ali Ali
     

6 σχόλια:

Νέμεσις είπε...

Προτιμώ ένα "αγανακτισμένο" αρκουδάκι που πανέξυπνα περνά μηνύματα από τον παρακμιακό δικό μας "ομορφάντρα". Ανατριχιάζω όταν την βλέπω...μπλιαχ.
Πολύ καλό Γαβριήλ!! ( όπως πάντα άλλωστε)

Μαρία Μπακαρή είπε...

Tυχαίο; Σύνδεση με τυρί και στις φθινοπωρινές μαζικές διαδηλώσεις και "κατασκηνώσεις" σε πλατείες στο Ισραήλ... Όλα ξεκίνησαν από τη διαμαρτυρία κάποιων πολιτών για την τιμή ενός cottage cheese... Who knows?! Say cheese και πάρε πόζα! ;-D

Αλίκη Παπαχελά είπε...

Τα πάντα θα μας σώσουν! Το ξερα εγώ!

Ελενη Τερεζακη είπε...

εχουν πλακα, αλλα δεν θα ηθελα να τις εβλεπαν τα παιδια μου σε μικρη ηλικια

Ελένη Τερεζάκη είπε...

Otan exis mikra pedia...genikotera kanis diapistosis pou se alli fasi tis zois sou den tha tis sxoliazes kan...px ksekinas na pis ena paramithi kai kapou sti mesi kollas giati tha prepi na miisis to gliko sou plasmataki stin enia tou "kakou"....o kakos likos...i kakia magisa...kai psaxnontas gia kati light..sou perisevi mono i magia i melissa :-))))) gia na min po gia ola afta ta kinumena sxedia me ola ta robotoidi pou xtipiounte alipita metaksi tous....

Νίνα Ναχμία είπε...

Το Πάντα έπρεπε να το είχανε πάντα στις φυλακές να τρομάζει τους φυλακισμένους. Είναι το εκμαγείο του δεσμοφύλακα και ο καθρέφτης μιας κοινωνίας που έχει μάθει να υποακούει μόνο με προσταγές και απειλές.








Related Posts with Thumbnails