17 Απρ 2011

Ιωάννα, η cine-ράφτρα μου

Όσο πλούσια κι αν είναι η ελληνική γλώσσα, τελικά δεν κατάφερε να αντικαταστήσει την γαλλικότατη λέξη που ονομάζεται "Μοντάζ"

Και τι είναι αυτό; 

Το κόψιμο και το ράψιμο εκατομμυρίων εικόνων και ήχων που έχουν παρελάσει μπροστά στα μάτια μας καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής μας, χαζεύοντας διαφημίσεις στην τηλεόραση, παρακολουθώντας σήριαλ και ταινίες, σιγομουρμουρώντας τα τραγούδια των βίντεο-κλιπ., ακόμα και σκεπτόμενοι ποιούς θα ψηφίσουμε στις εκλογές παρακολουθώντας τον τρόπο που συνοδεύονται με εικόνες τα διάφορα συνθήματα -τα πιστεύουμε/δεν τα πιστεύουμε.. 

Αν το σκεφτούμε ψύχραιμα, δεν υπήρξε τίποτα που έχουμε δει στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο που να μην έχει περάσει πρώτα από το αποφασιστικό χέρι εκάστοτε.. ράφτη ή ράφτρας εικόνων και ήχων, του πραγματικού ήρωα που αν συμβεί να μην είναι έμπειρος στην ουσία μπορεί να πάρει τα καλύτερα υφάσματα και να τα καταντήσει κουρέλια ή στην αντίθετη περίπτωση, να πάρει κουρέλια και να τα μετατρέψει με μαγικό τρόπο σε haute couture. 

Ο μοντέρ είναι ίσως ο πιο αδικημένος συντελεστής του team οποιουδήποτε project που έχει να κάνει με ένα οπτικοακουστικό προϊόν, είτε αυτό λέγεται ντοκιμαντέρ, σήριαλ, διαφήμιση, βίντεο-κλιπ, talk show ή πολύωρη κινηματογραφική ταινία. 
Αδικημένος, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των θεατών μόλις πέσουν οι τίτλοι τέλους θα θυμούνται κυρίως τους ηθοποιούς που έπαιξαν ή τον σκηνοθέτη, αν είναι ήδη γνωστός. 

Η τέχνη του μοντάζ όμως είναι αυτή που είναι σε θέση να αναδείξει ή στην κυριολεξία να "πάρει στο λαιμό της" έναν ρόλο, μία πλοκή, μία ιδιαίτερα επίπονη και πολύπλοκη συλλογική δουλειά  που έχει σκοπό να διηγηθεί στο κοινό όσα και όπως τα επινόησε ο σκηνοθέτης. 


Η Ιωάννα Σπηλιοπούλου έχει κόψει και έχει ράψει εκατοντάδες ώρες ελληνικού κινηματογραφικού χρόνου (ένα κλικ ΕΔΩ θα σάς πείσει!) και είχα την τύχη να τη γνωρίσω από κοντά στο διήμερο σεμινάριο μοντάζ που διοργάνωσε στις αρχές του μηνός ο Όμιλος Κινηματογραφιστών Ρόδου Cine-Απόπειρα, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον πρωτότυπο και ουσιαστικό τρόπο το πολύ αγαπησιάρικο και ζεστό χώρο συνάντησης των μελών του. 

Έτσι, η Κυριακή 3 Απριλίου 2011, ημέρα των εγκαινίων του κέντρου της Cine-Απόπειρας, που βρίσκεται στην οδό Ιωάννου Καζούλη 13 στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, έδωσε μία άλλη ανοιξιάτικη πνοή σε όλους εμάς που ερασιτεχνικά ασχολούμαστε με την κάμερα και με ο,τιδήποτε έχει να κάνει με αυτήν. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι λόγω της κρίσης διάφορα σταθερά σημεία αναφοράς της πόλης βάζουν λουκέτο, ενοικιάζονται (χωρίς να ενοικιάζονται) ή πωλούνται (χωρίς να πουλιούνται) το άνοιγμα ενός χώρου που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με την εικόνα και τη δύναμη που εμπεριέχει, δεν μπορεί παρά να μάς πείσει ότι "ναι, η άνοιξη μπήκε παρ'όλ'αυτά" -κι ας γίναμε μούσκεμα εκείνη τη βροχερή Κυριακή.

Λέω να σταματήσω να φλυαρώ και να δώσω το λόγο στο ...αμοντάριστο βίντεο που γυρίστηκε λίγες μόλις ώρες πριν τα επίσημα εγκαίνια του κέντρου της Cine-Απόπειρας, με την μοντέζ Ιωάννα Σπηλιοπούλου να μάς λέει κάποια χρήσιμα tips για ένα καλό μοντάζ όπως επίσης κάποια μικρά hints που θα μπορούσαν να μάς βοηθήσουν να δημιουργήοσυμε μια ..καλύτερα μονταρισμένη ζωή (μιάς και όλα έχουν πέσει σε ψηλή κρισάρα τελευταία..).

Ο Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, πρωτοπόρος εδώ και 6 χρόνια στην τοπική κινηματογραφική παραγωγή, εμπνευστής και ιδρυτής του Ομίλου Κινηματογραφιστών Ρόδου Cine-Απόπειρα μάς παρουσιαζει τον νέο αυτό χώρο που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης μας, ενώ η Ευριδίκη Κοβάνη, αρχισυντάκτρια του μηνιαίου περιοδικού "Λωτός" δίνει την απαραίτητη γκλαμουριά στο βιντεοσκοπημένο εγχείρημα που ακολουθεί.

Όσο για μένα, για ακόμα μια φορά με εκνευρίζει εξαιρετικά η φωνή και η νευρικότητά μου όταν με ακούω να επινοώ ερωτήσεις on camera, και γι'αυτό θα σάς παρακαλούσα να φανείτε επιεικείς στα πολλαπλά και εξίσου εκνευριστικότατα σαρδάμ.. 


Ιωάννα Σπηλιοπούλου by gavriel72
 
Η Ιωάννα Σπηλιοπούλου έχει προταθεί από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για το φετινό Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ, για τη μαύρη κωμωδία του Σωτήρη Γκορίτσα "Απ'τα Κόκκαλα Βγαλμένα" και τούτο'δω το μπλογκ προβλέπεται να ...τρώει τα νύχια των χεριών και των ποδιών του από την αγωνία του το βράδυ της απονομής, την Κυριακή 3 Μαΐου 2011, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στην Αθήνα. 


Ιωάννα μας, καλή σου επιτυχία!!
Cine-Απόπειρα, καλή συνέχεια!!!  

υ.γ. Κωνσταντίνε και Ευριδίκη : το τσάρλεστον σάς πάει πολύ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails