18 Δεκ 2010

κι όμως! έχουμε Χριστούγεννα..

Δεν είναι μυστικό.
Αυτά τα Χριστούγεννα δεν είναι σαν τ΄άλλα..

Από τη μια ο καιρός που για πολλές εβδομάδες ήταν σαν να είχε πατήσει 'pause' στην άνοιξη, απ'την άλλη η κρίση και η περιρρέουσα κατάθλιψη να μη μάς αφήνει να δούμε τι τρέχει στις βιτρίνες, βλέπω και παθαίνω να πάρω είδηση ότι ..."Ναι, Έρχονται Χριστούγεννα!". Άλλωστε, σάς το'χω ξαναπεί ότι είμαι φύσει αντικαταναλωτικός, οπότε η χριστουγεννιάτικη ευρωτραγανίστρα λαίλαπα -είτε προ είτε εν μέσω κρίσης- ουδέποτε με άγγιξε. Ποιός θα μού το'λεγε ότι τελικά το σφιχτό μου πορτοφόλι θα αναδεικνυόταν ξαφνικά σε προτέρημα; Και όμως. Όπερ έδει δείξαι, που θα λέγαμε στα μαθηματικά -ένα μάθημα το οποίο περιέργως μισούσα θανάσιμα-.

Έτσι, μπορεί να μην σκοπεύω να ξοδέψω ούτε μισό ευρώ στα μαγαζιά (και) φέτος, αλλά ειδικά φέτος αυτό που έχω ανάγκη να νιώσω είναι ότι "Ναι, Έχουμε Χριστούγεννα!", σε πείσμα όλων των καταθλιπτικών συγκυριών. 
Και μια καλή ευκαιρία να το εμπεδώσω είναι η ετήσια Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Ροδίων. Μια συναυλία που κάθε χρόνο -είτε επειδή δεν είχα το χρόνο, είτε επειδή έτρεχα να προλάβω δουλειές με φούντες- δεν τύχαινε να προλάβω. 
Ε, φέτος είπα - Θα πάω!  
Είναι Χριστούγεννα κι ο κόσμος να χαλάσει, θα πάω!

Θα μού πείτε 'σημεία των καιρών'..
Μπορεί.
Αν όμως αφήσουμε τον καιρό να κάνει τα δικά του.. σωθήκαμε!

Μέσες άκρες, μια τέτοια σκέψη ήταν η κινητήριος δύναμη να δημιουργηθεί ο νεότευκτος σύλλογος Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Ρόδου, με σκοπό να στηρίξει τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Ροδίων και των επιμέρους φωνητικών της συνόλων. 
Μια χορωδία-σύμβολο για την πόλη μας,  που υπάρχει από τη δεκαετία του '60 μέχρι και σήμερα και που επένδυσε φωνητικά πλήθος εκδηλώσεων της πόλης, φροντίζοντας να είναι το επίσημο μουσικό πρόσωπο της Ρόδου. 
Και δεδομένου ότι κανείς δεν πονάει το σπίτι του περισσότερο από αυτούς που το έκτισαν πετραδάκι-πετραδάκι, αυτός ο σύλλογος αυτόν τον σκοπό έχει : να νοικοκυρέψει την αυλή του, να ρίξει ένα γερό βάψιμο "μέσα κι έξω" και όλα αυτά για να γίνει σαφές ότι αυτή η ιστορική χορωδία δηλώνει παρούσα, ειδικά τώρα που ο Δήμος Ροδίων από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά αποκτά ευρύτερο πεδίο δράσης. 

Άλλωστε, ο κοινωνικός ιστός δεν διατηρείται μόνο με ευρώ. 
Διατηρείται κυρίως με τα μικρά απλά πραγματάκια, που συνδέουν διαφορετικούς ανθρώπους, συνθέτουν μνήμες και δημιουργούν συνήθειες. Και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ροδίων αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία αναφοράς σε κάθε επέτειο, κάθε γιορτή, σε κάθε χρονική στιγμή που συνενώνει τους Ροδίτες.
Η φετινή Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Ροδίων με μαέστρο τον Μιχάλη Καλαεντζή, είναι η "επίσημη πρώτη" των Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Ρόδου, δίνοντας έτσι το στίγμα του συλλόγου : 
Η συνοχή φωνών και ανθρώπων αποτελεί απτό παράδειγμα στο ένα και μόνο ζητούμενο  μέσα σ'αυτήν την ταραχώδη χρονική συγκυρία : τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής -ανεξαρτήτως δημοτικών ορίων ή άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών, τις οποίες θέλουμε/δεν θέλουμε καλούμεθα να αποδεχθούμε-.

Στην αυριανή συναυλία, εκτός από τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Ροδίων, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή συμμετέχουν η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, το γυναικείο φωνητικό σύνολο Senza Intermezzo και οι Crescendo.


Η συναυλία γίνεται με τη στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και του ΠΟΔΡ
Η ηλεκτρονική αφίσα της συναυλίας σχεδιάστηκε αφιλοκερδώς από  τον καλό φίλο Μόσχο Κούκουλα (www.rodosevents.gr) και το διαφημιστικό τρέηλερ γυρίστηκε γύρω από το πιο όμορφα στολισμένο χριστουγεννιάτικο δένδρο της πόλης, στη ρεσεψιόν του γνωστού πολυτελούς ξενοδοχείου Mediterranean (μα πού αλλού;) 
Ευχαριστώ προσωπικά την παιδική μου φίλη Εύη Πλιάκα-Καμπουράκη και τον Αντώνη Καμπουράκη που έδωσαν την ευκαιρία σε μένα και τον Νίκο Τζεδάκη να γυρίσουμε αυτό το σποτάκι, όπως επίσης και όλους τους εργαζομένους στο ξενοδοχείο που μάς..ανέχθηκαν επί τέσσερεις ώρες ανάμεσα στα πόδια τους. 
Επίσης, ένα θερμό ευχαριστώ στους υπεύθυνους των ροδιακών τηλεοπτικών καναλιών ΙΡΙΔΑ, RED, TVKOSMOS και TV4 που όλες αυτές τις μέρες πρόβαλαν αφιλοκερδώς αυτά τα 48 δευτερόλεπτα, και μάλιστα σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης.
Η συναυλία θα μαγνητοσκοπηθεί από την εταιρεία τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών Digital Dreams-Αλέξανδρος Λουιζίδης.
Η συναυλία αρχίζει στις 7 το απόγευμα.
και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Παράλληλα, στην είσοδο του Ευαγγελισμού πριν και μετά τη συναυλία θα υπάρχει ένας ειδικός κουμπαράς όπου θα μπορείτε να δώσετε ό,τι ποσό επιθυμείτε, με σκοπό την αγορά ενός ειδικού ηλεκτρονικού μηχανήματος επικοινωνίας για την αγαπημένη συμπολίτισσά μας κα. Κική Τσακίρη, που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, ύστερα από επέμβαση τραχειοτομής που δυστυχώς την άφησε καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι και ανήμπορη να επικοινωνήσει με τους οικείους  της και το περιβάλλον. Πρόκειται για μία αξιέπαινη πρωτοβουλία συμπολιτών μας, που ο Θεός του Ίντερνετ τούς έφερε κοντά, αποφασίζοντας ότι τελικά αν δεν σηκωθούμε από τους καναπέδες μας, δεν γίνεται τίποτα!  

Η ιστορία της Κικής αποτυπώνεται στο βίντεο που ακολουθεί. Μια ιστορία που έχει συνταράξει τη ροδιακή κοινή γνώμη. Αξίζει να το δείτε όλο, από την αρχή μέχρι το τέλος.
Κι ας δώσει λίγο γκρίζο τόνο στα φετινά (και όχι ιδιατέρως λαμπερά) Χριστούγεννα..


Κική Τσακίρη - H ζωή μου με τραχειοτομή στην Ελλάδα from digital dreams on Vimeo.

δε μού λες ρε συ Γαβριήλ...
δηλαδή, άλλο πράμα ο τσιγκούνης
...κι άλλο ο "οικονόμος";;
για να δω στο λεξικό..

Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails