12 Δεκ 2010

χειροκροτήματα με τη σέσουλα

Δεν θέλει πολλή φαντασία για να καταλάβετε ότι αυτή η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στην μία και μοναδική παράσταση της Θεατρικής Ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, το Σάββατο που μάς πέρασε, 11 Δεκεμβρίου 2010 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου. 
Μία παράσταση που πραγματικά μάς ενθουσίασε όλους, διαπιστώνοντας για ακόμα μια φορά πως όταν οι ερασιτέχνες κάνουν κάτι με την καρδιά τους, είναι σε θέση να υπερκαλύψουν σε επαγγελματισμό ακόμα και φτασμένους επαγγελματίες. Γιατί αν δεν ήξερα ότι αυτοί που υποδύονταν τους χαρακτήρες του έργου "Λεφτά με τη Σέσουλα"  του Μάικλ Κούνεϋ ήταν δικηγόροι, θα έβαζα στοίχημα πως θα επρόκειτο για φτασμένους επαγγελματίες του ΘΟΚ -του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, για όσους δεν είναι μυημένοι στα κυπριακά αρκτικόλεξα, που όλα τους περιέχουν οπωσδήποτε κι από ένα Κάπα κεφαλαίο..-.

η Λίνα και ο Χρήστος

 ο Χριστόφορος

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, γιατί όπως θα διαπιστώσατε, αυτό το μπλογκ δεν ήταν σε θέση να εμβαθύνει σε ό,τι αφορούσε την παράσταση των Κυπρίων συναδέλφων, επειδή ακριβώς δεν είχε την ευκαιρία να τη δει πριν από σάς για σάς.      

Με τη Θεατρική Ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, μάς συνέδεσε μια περίεργη μοίρα, αφού ανάμεσα στη δική μας Θεατρική Ομάδα και την αντίστοιχη λευκωσιάτικη φαινόταν να  εξυφαίνεται ένα ..αόρατο νήμα υπερπόντιων συμπτώσεων. Έτσι, εκ των υστέρων διαπιστώσαμε πως όταν ανεβάζαμε πέρσι για πρώτη φορά το "Ζητείται Ψεύτης", λίγες βδομάδες πριν είχαν ανεβάσει και εκείνοι τη γνωστή από την κινηματογραφική της μεταφορά μαύρη κωμωδία του Hal Salwen "Αναμείνατε στο Ακουστικό σας" (ένα έργο με ιδιαίτερες απαιτήσεις υποκριτικής αλλά και σκηνογραφικές/σκηνοθετικές υπερβάσεις -κι όποιος έχει δει την ομώνυμη ταινία, θα με καταλάβει.)- και ότι έκαναν ήδη πρόβες για την κωμωδία "Λεφτά με τη Σέσουλα" που ανέβασαν λίγους μήνες αργότερα.
 η Αυγή

ο Γιώργος και η Κυριακή

Το διαδίκτυο έπαιξε τον δικό του ξεχωριστό ρόλο στο προχθεσινό ροδιτοκυπριακό θεατρικό συναπάντημα. Κι αν μια ωραία μέρα δεν έπεφτα τυχαία στα δικηγορικά θεατρικά τεκταινόμενα του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, το πιθανότερο θα ήταν να μην ξέραμε τίποτα για την ύπαρξη αυτής της Θεατρικής Ομάδας. Είδατε τα καλά του ίντερνετ;
Κι έτσι, κατόπιν συναντήσεων των Προέδρων του Δικηγορικού μας Συλλόγου κ. Κωνσταντίνου Σαρρή και του ομολόγου του στη Λευκωσία κ. Γεωργίου Παπαντωνίου, η πραγματοποίηση αυτού του Δικηγορικού Θεατρικού Διημέρου στη Ρόδο άρχισε να μπαίνει στα σκαριά.
η Αγγελική και η Λίνα

η Σταύρη

Η κυπριακή θεατρική ομάδα ήρθε άρον άρον στη Ρόδο με την πραγματικά εξοντωτική πτήση της Cyprus Airways, η οποία καταφέρνει να μετατρέψει ένα απλό ταξιδάκι διάρκειας 45 μόνο λεπτών ανάμεσα στα δυό νησιά μας σε κοτζάμ ατέρμονη αεροπορική περιπλάνηση, μέσω Ηρακλείου Κρήτης και τούμπαλιν, διάρκειας τριών ολόκληρων ωρών και βάλε.. 
Από τη μία και μοναδική πρόβα τους που πραγματοποίησαν λίγες μόλις ώρες πριν την παράσταση του Σαββάτου στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου κατάλαβα ότι εδώ είχαμε να κάνουμε με μία ομάδα μοναδικά δεμένη, πειθαρχημένη, με δυνατότητα ταχύτατης προσαρμογής στα σκηνικά της δικής μας παράστασης, που τα έβλεπαν στην ουσία για πρώτη φορά. Και όλα αυτά, έχοντας τις γερές πλάτες των επαγγελματιών σκηνοθέτιδων που τούς συνόδευαν, της Νάτιας Χαραλάμπους και της Φάνης Πέτσα, που έδιναν επί τόπου γρήγορες και πρακτικές λύσεις προκειμένου να αποδοθεί με αρτιότητα η πλοκή του έργου -η οποία εν πολλοίς βασιζόταν στη λειτουργικότητα των εισόδων και εξόδων των χαρακτήρων-.
 η Νικόλ και ο Χρήστος

ο Μάριος

Οι κύπριοι συνάδελφοι μάς έδωσαν πολλά μαθήματα πριν και κατά τη διάρκεια της παράστασης σε ένα έργο υψηλών απαιτήσεων, ενώ στην πλοκή της θίγονταν θέματα που πραγματικά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι άλλοι συνάδελφοι δικηγόροι θα είχαν το θάρρος να παρουσιάσουν επί σκηνής, υποδυόμενοι τους συγκεκριμένους χαρακτήρες του Κούνεϋ. Και τα συγχαρητήρια για την επιλογή του έργου απευθύνονται στους υπεύθυνους του Δικηγορικού Σύλλογου Λευκωσίας, που πήραν  το ρίσκο. 

Το αποτέλεσμα ήταν να καθηλωθεί το κοινό από την αρχή μέχρι το τέλος του έργου και να εισπράξει η Θεατρική Ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας ..Χειροκροτήματα με τη Σέσουλα, που τα άξιζαν όλοι τους μαζί ως ομάδα αλλά και καθένας από τους συναδέλφους μας ξεχωριστά. 

ο Χρήστος και η Κυριακή

ο Άγις

Παιδιά, ανεβάσατε τον πήχυ παντοιοτρόπως και ελπίζουμε να σάς συναπαντήσουμε  ξανά επί σκηνής, είτε εδώ είτε στην όμορφη Κύπρο μας! 
Και μιας και γνωριστήκαμε κι από κοντά, είναι ευκαιρία να σάς πω ότι η Θεατρική σας Ομάδα  μπορεί να θεωρεί αυτό εδώ το μπλογκ και 'δικό της', μιας και το ΑλλούΚιἈλλοῦ όπως μαθαίνω διαβάζεται πολύ και στην Κύπρο αλλά και από τον κυπραίικο φοιτητόκοσμο στην Ελλάδα και στη Βρετανία!  
 
 οι σκηνοθέτιδες Νάτια Χαραλάμπους και Φανή Πέτσα

οι φωτογραφίες από την παράσταση 
είναι του Νίκου Σαββάκη (www.tranzistoraki.gr

__________________________________

Κι όσο για τα δικά μας μελλοντικά σχέδια :
Όπως σάς υποσχέθηκα προ ημερών, σάς έχω νέα!

Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, θα έχετε την ευκαιρία και αποκλειστικά μέσα από αυτό εδώ το μπλογκ να μάθετε ποιό θα είναι το έργο που θα επιλεγεί από τη Θεατρική Ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, από πότε θα αρχίσει η επιλογή των συναδέλφων που θα θελήσουν να συμμετάσχουν και, βεβαίως, πότε και πού θα γίνουν οι πρώτες πρόβες....
Λάβατε θέσεις λοιπόν.. 
Υπομονή μέχρι την Τετάρτη το βράδυ!

δε μού λες, άκουσα καλά; 
έγινες και πλοίαρχος σε κρουαζιερόπλοιο;
και πως ο Γιάννης Σκλάβος προσελήφθη στο Α.Τ. Λονδίνου;
αληθεύουν όλ'αυτά, λαλώ σου;
Παναΐα μου, μάνα μου!!...

3 σχόλια:

Χριστίνα Μανωλάκη είπε...

Πραγματικά μια υπέροχη και ζηλευτή παράσταση!Παιδιά συγχαρητήρια, περάσαμε υπέροχα τις δύο αυτές μέρες που είμασταν παρέα!Η επόμενη φορά να είναι στην Κύπρο.....έχουμε χρωστούμενα άλλωστε!Καλή επάνοδο και εύχομαι να μην κουνηθήκατε πολύ!!

δεσποιναριον είπε...

Μπραβο, παντα τετοια. Θα παω να ψαξω να βρω την πλοκη και με τι διαπραγματευεται το εργο γιατι μετα την πρωϊνη συζητηση ειμαι περιεργη ποια ειναι τα θεματα που δεν θα εθιγαν ευκολα αλλοι.

Ανώνυμος είπε...

Obedient bye, sentimental soul mate :)








Related Posts with Thumbnails