12 Οκτ 2010

Κουστουρίτσα, πάρε δρόμο!..

.. και για να σάς το κάνω πιο λιανά "Κουστουρίτσα, ούστ!".

Εν μία νυκτί, ένα μονόκλινο δωμάτιο σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Αττάλειας, της 'πρωτεύουσας' της 'Τουρκικής Ριβιέρας' , όπως την πλασάρουν οι διεθνείς τουριστικοί πράκτορες, άδειασε. 
Και ήταν αυτό που φιλοξενούσε τον γνωστό πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, ο οποίος συμμετείχε αλλά τελικά αναγκάστηκε κακήν κακώς να παραιτηθεί των καθηκόντων του ως μέλος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου που διοργανώνεται εκεί κάθε χρόνο, τέτοια εποχή. 

Ο λόγος;  
Μα η άρνησή του κατά το παρελθόν να ρίξει μονόπλευρα και αποκλειστικά τις ευθύνες στους σερβοβόσνιους συμπατριώτες του για τις ακρότητες που συνέβησαν στη Βοσνία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας. 

 Εμίρ διαρριγνύων ιμάτια

Και τι σχέση θα μπορούσε να έχει η 7η Τέχνη, η ικανότητα του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη να αποτελεί μέλος κριτικής επιτροπής ενός (έστω μέτριου) φεστιβάλ και τα γεγονότα που συντάραξαν την Υφήλιο την περασμένη δεκαετία στην καρδιά των Βαλκανίων; Για το νεοϊσλαμιστικό καθεστώς του ΑΚΡ φαίνεται πως έχει και παραέχει.-δεδομένης της αυτόκλητης τουρκικής 'νεο-οθωμανικής συμπαράστασης' προς τους βόσνιους μουσουλμάνους, που φυσικά εκδηλώνεται κατόπιν εορτής-

Αλλιώς δεν εξηγείται η έντονη αντίδραση του Τούρκου Υπουργού Πολιτισμού(!), οι δηλώσεις του οποίου κατά του 'φασίστα σέρβου' Κουστουρίτσα και των 'προδοτών' διοργανωτών του φεστιβάλ, κίνησαν κατά τρόπο θεαματικό τον τοπικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος (το οποίο σημειωτέον έχασε παταγωδώς στην επαρχία της Αττάλειας κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα) σε τέτοιο βαθμό που τελικά κρίθηκε απαραίτητη η ..φύλαξη του εν λόγω σκηνοθέτη από μια τριανταριά αστυνομικούς!! 
Και όλα αυτά συνέβαιναν ενώ ο Δήμαρχος της Αττάλειας, που υποστηρίζεται από το κεμαλικό αντιπολιτευόμενο CHP δεν ήξερε πώς να κρύψει την ντροπή του, ξεπροβοδίζοντας αμήχανα τον Εμίρ Κουστουρίτσα στο αεροδρόμιο (πάντοτε με συνοδεία αστυνομικών), ανήμπορος να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα...

και...ιδού η έξοδος!

Έτσι λοιπόν, σε πλήρη συμφωνία με τα αποτελέσματα του τελευταίου δημοψηφίσματος που έδωσε ώθηση στις επιλογές του καθεστώτος,  η νεοϊσλαμιστική Τουρκία των ημερών μας έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Ένα πρόσωπο καλυμμένο, χωρίς φτιασίδια και ευρωπαϊζον μακιγιάζ. Ένα πρόσωπο που ουδεμία σχέση έχει με το προσωπείο που επιδιώκει να παρουσιασθεί σε γνωστό σήριαλ, που παρακολουθούν αποχαυνωμένοι οι Έλληνες τηλεθεατές, και μάλιστα στη ζώνη prime time.. 

Η έλλειψη ανεκτικότητας σε κάθε τι που τυγχάνει να μην συμφωνεί με τις ιδεολογικές επιλογές της επίσημης εξωτερικής πολιτικής της γείτονος εκδηλώθηκε σε όλο της το μεγαλείο, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά πόσο λάθος κάνουν οι απανταχού αφελείς, που θεωρούν ότι η σημερινή Τουρκία του ΑΚΡ μοιάζει έστω και σε κάτι που θα τής προσέδιδε το προσωνύμιο "δημοκρατική", "ευρωπαϊκή" ή "σύγχρονη".. Άλλωστε, η Σεχραζάντ και ο Ονούρ ζουν μόνο στα παραμύθια και πουθενά αλλού.. Ούτε καν εν μέσω τηλεοπτικών διαφημίσων..

"Χίλιες και Μιά Νύχτες" (οι υπότιτλοι...σερβικοί)

Αργά αργά και σταθερά η ιρανοποίηση της γειτονικής μας χώρας γίνεται γεγονός. Και όπως πάντοτε συμβαίνει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα -ακόμα και σε αυτά που κρύβονται πίσω από επιφανειακές δημοκρατικές διαδικασίες- πρώτο εύκολο θύμα είναι η τέχνη και ο πολιτισμός. 


Άραγε μέχρι πού μπορεί να φτάσει η..
'δημοκρατική νομιμοποίηση' των εκεί κρατούντων; 
Μόνο ένας Αλλάχ γνωρίζει..

7 σχόλια:

δεσποιναριον είπε...

Ετσι ειναι. Παντα η τεχνη την πληρωνει. Παντα ο πολιτισμος. Ειναι μερικα πραγματα που δεν θα τα δουμε εμεις οσο ζουμε κι ενα απο αυτα ειναι μια δημοκρατικη Τουρκια. Παντως εδω και χρονια παρατηρω το εξης. Εχω γνωστους Τουρκους που θεωρουν εαυτους δημοκρατες. Και απο τις συζητησεις πιστευω οτι ειναι. Και απογοητευονται με κατι τετοια οπισθοδρομικα που εξαφανιζουν το μισο βημα μπροστα. Απο την αλλη αντε να παρεις μια αχανη χωρα (με την δεδομενη ιστορια και παρελθον) και να την αλλαξεις εν μια νυκτι. Ουτε χιλιες και μια! Γραψτο αγγλικα αυτο.

Ρούλα είπε...

Την εξωτερική πολιτική τόσο της κεμαλικής όσο και της νεοϊσλαμιστικής Τουρκίας τη ζούμε καθημερινά στη Θράκη κυρίως μέσω των πρακτορίσκων που αλωνίζουν την περιοχή αλλά και των φανατικών αυτόκλητων εκπροσώπων της μειονότητας που εκβιάζουν μέσω της θρησκείας τους ομοθρήσκους τους να μη στηρίζουν γκιαούρηδες, έχουν κυκλοφορήσει και στο διαδίκτυο αποσπάσματα από τις συγκεντρώσεις τους. Εδώ η πολιτική της γείτονος είναι μια είτε με τους κεμαλικούς είτε με τους ισλαμιστές. Αν οι κεμαλικοί ντρέπονται για τους ισλαμιστές εδώ δεν το καταλάβαμε, ίσως να παίζει ρόλο για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας αλλά έχουν πολύ δρόμο ακόμη και το κυριότερο δεν υπάρχει διάθεση.
Σταματώ εδώ για να μην καταχραστώ το χώρο.

panathinaeos είπε...

πολυ ενδιαφερον το συμβνα και το αρθρο...
το ΑΚΡ εχει καταφερει να οδηγησει την οικονομια σε αναπτυξη (πανω απο 10%) και αυτο του δινει τη βαση για να στησει και προωθησει τον ρολο της Τουρκιας ως της ηρεμης Πανισλαμικης Δυναμης που ενωνει το Ισλαμ χωρις να το εξαγριωνει κατα της Δυσης...
εξ ου και η φλοτιλα στη Γαζα που ηταν γεματη Τουρκους (και πολυ λιγωτερο αλλες εθνικοτητες)...
στα πλαισια αυτης της πολιτικης, η Τουρκια εχει διαμορφωσει ειδικη ατζεντα συνεργασιας αλλα και σχετικης προπαγανδας με καθε σχετικη χωρα...
ετσι με τη Βοσνια Ερζεγοβινη προωθειται το σεναριο της αποκλειστικης ευθυνης των σερβοβοσνιων...
η Τουρκια ακολουθει πιστα την ατζεντα αφου πανω της στηνεται η αξιοπιστια αλλα και η επιρροη της...
ο Κοστουνιτσα ετυχε σοτ λαθος μετος τη λαθος στιγμη, και ετσι εφυγε προτου καλα καλα ελθει!
οσον αφορα τους κεμαλιστες, ειναι σαφεστατα ουρα μετα το δημοψηφισμα και η δραση τους ειναι περιορισμενη...
η ηγεμονια σημερα ανηκει στον Ρετζεπ Ταγιπ και το κομμα του, αλλα και τους ισχυρους οικονομικους ομιλους της Τουρκιας που αισθανονται ανετα με το καθεστως αυτο...
η "πανισλαμικη" πολιτικη εχει και πολυ θετικα οικονομικα αποτελεσματα για την μητερα τουρκια, οποτε το σιροπι δενει για τα καλα...

Λέσχη Αναγνωσης Ρόδου είπε...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
«ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ»
Σαββάτο 16 Οκτωβρίου 2010
19.00
«Νεστορίδειο» Μέλαθρο
Ημερήσια διάταξη
19.00 Καλωσόρισμα – παρουσίαση του Προγράμματος από την εκπαιδευτικό και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης κα Νικολέτα Νιώτη.
19.05 Χαιρετισμοί Επισήμων
19.15 Προβολή φωτογραφικού υλικού από την περίοδο στην οποία αναφέρεται το βιβλίο (1970-1974), με σχολιασμό από τον κ. Γεώργιο Συμεωνίδη, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και βετεράνο της περιόδου.
19.40 Παρουσίαση του βιβλίου από το Φιλόλογο-Εκπαιδευτικό και καθηγητή του Παν/μιου Αιγαίου Δρ Εμμανουήλ Σοφό.
19.50 Αναφορά στο βιβλίο από τον συγγραφέα κο Βασίλειο Γκουρογιάννη
20.45 Ελεύθερη συζήτηση με ερωτήσεις – παρεμβάσεις από το κοινό
21.30 Ευχαριστίες-Κλείσιμο της εκδήλωσης από την Συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης Ρόδου κα Κατερίνα Τσακμακίδου

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@δεσποινάριον
ορίστε, μού έβαλες και χόουμγουερκ χαχαχα

όπως είδες, πέρασαν μέρες και νύχτες από το σχόλιό σου (ξέρεις γιατί καθυστέρησα, οπότε δεν παρεξηγείς χεχε).

Κι εγώ αυτής γνώμης είμαι, αν και θα ήθελα πάρα πολύ κάποια μέρα να γειτνιάζουμε με μία χώρα που να μην διεκδικεί πράγματα που δεν τής ανήκουν και να εκπέμπει σε περισσότερπο συμβατά με τα δικά μας μήκη κύματος, δυστυχώς αυτό δεν θα το δούμε σύντομα. ίσως και ποτέ.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Ῥούλα, Παναθήναιος
Σάς απαντώ με το ίδιο σχόλιο γιατί αγγίζετε στην ουσία τα ίδια θέματα.

Προσωπικά δεν με αφορά ποιό κόμμα ψηφίζουν οι γείτονες, αφού, όπως ξέρουμε, είτε κεμαλική είτε ισλαμιστική -η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει ως προς τις επιδιώξεις της έναντι της χώρας μας. Τουλάχιστον έτσι έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα και μακάρι να εκπλαγούμε ευχάριστα στο μέλλον (πράγμα απίθανο).

Ως απλό πολίτη και μέλος μίας σύγχρονης και ανεπτυγμένης κοινωνίας της παραμεθορίου, αυτό που με νοιάζει είναι να υπάρχουνα νοιχτές και εποικοδομιτικές γέφυρες ανάμεσα σε μας και τους γείτονές μας στα απέναντι παράλια. Με δεδομένη την ισλαμιστική έλλειψη ανεκτικότητας σε κάθε τι το διαφορετικό και την αυτογκετοποίηση που τείνει να επιβάλλεται άνωθεν στην Τουρκία υιοθετώντας άτοπα δόγματα του τύπου "πᾶς μή μουσουλμάνος , ἁμαρτωλός" και "πᾶς μή μεθ'ἡμῶν καθ'ἡμῶν", αυτομάτως αυτές οι 'γέφυρες επικοινωνίας' πάνε απλώς περίπατο.
Γιατί άλλο είναι να διαφωνείς για θέματα πολιτικής και υφαλοκρηπίδας και άλλο για θέματα ηθικής του τύπου "οι γυναίκες δεν τρέχουν γρήγορα σε δημόσιο χώρο, επειδή με αυτόν τον τρόπο κάνουν ότι αυνανίζονται..."

Παναθήναιε, πολυ καλα τα λες γαι τις νεες οικονομικές ισορροπίες και για τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της γείτονος, αλλά άπαξ και εμείς βρισκόμαστε υπό την ομπρέλλα του ΔΝΤ, δεν επηρεαζόμαστε τόσο από αυτές (εφόσον δεν το θελήσει το ΔΝΤ..). Αντίθετα, οι κοινωνικές αλλαγές που επιτελούνται στο όνομα του Αλλάχ με ανησυχούν πολύ περισσότερο, τόσο ως φαινόμενο εσωτερικής κατανάλωσης αλλά και ως εξαγώγιμο προϊόν.

Ῥουλάκι, ἐχω ακούσει τόσα και τόσα για τη Θράκη και δεν έχω αξιωθεί να έρθω να δω τί ἐστί. Πάντως, από τα όσα μού φέρνει πού και πού ο άνεμος, ευτυχώς εμείς εδώ δεν έχουμε τετοια θέματα. Η γενιά μου μεγάλωσε και διδάχθηκε στα ίδια σχολεία χωρίς διαχωρισμούς γλώσσας και θρησκείας και οι φιλίες ζυμώθηκαν χωρίς να δίνουμε σημασία σε καμπάνες και μιναρέδες. Τίποτα βέβαια δεν πρέπει να αποκλείει κανείς στο μέλλον. Πάντως, ακόμα και προσπάθειες να γίνονται από απέναντι να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή στη Ρόδο μας (και γίνονται, αλλά όχι τόσο απροκάλυπτα όσο φαντάζομαι εκεί πάνω στα μέρη σου),το τοπικό στοιχείο δεν ανταποκρίνεται.
Ίσως γιατί ούτε εμείς είμαστε ιδιαίτερα καλοί χριστιανοί, αλλά ούτε και οι μουσουλμάνοι ροδίτες δεν είναι ιδιαίτερα καλοί μουσουλμάνοι. Και ευτυχώς. Άλλωστε βασίμως πιθανολογώ ότι ο Παράδεισος θα είναι ένα πολύ βαρετό μέρος..

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Λέσχη Ανάγνωσης Ρόδου
ήρθα και γνωριστήκαμε, και ήταν σαν να γνωριζόμασταν χρόνια.
και σάς ευχαριστώ για την πρόσκληση.








Related Posts with Thumbnails