14 Σεπ 2010

βιβλία εναντίον τσιγάρου

Στην αρχή νόμιζα πως θα διάβαζα έναν πρακτικό οδηγό για το πώς να κόψεις το τσιγάρο. Όχι πως στην πραγματικότητα θα ήθελα να το κόψω (αλλιώς θα το έκανα από μόνος μου, όπως άλλωστε τόσοι άλλοι). Όμως όταν είδα στο κόκκινο εξώφυλλο αυτού του βιβλίου ότι αυτές οι "οδηγίες" είχαν γραφτεί  από τον έναν και μοναδικό Τζώρτζ Όργουελ, τότε το πράγμα γινόταν σοβαρότερο. Τελικά.."την πάτησα" από τον παραπλανητικό τίτλο, και το αγόρασα. 

Ο Όργουελ στην φρεσκοτυπωμένη έκδοση των εκδόσεων Μεταίχμιο μάς αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες πτυχές της προσωπικότητάς του, που είναι εξίσου χρήσιμες όσο και οι υποτιθέμενες "οδηγίες" για το πώς να κόψεις (ή έστω να ελλαττώσεις) το κάπνισμα, διαβάζοντας.. 

Το "Βιβλία Εναντίον Τσιγάρου" είναι μία συλλογή από μικρά κείμενα που έγραψε ο διάσημος συγγραφέας του "1984" και της "Φάρμας των Ζώων" και που είχαν δημοσιευθεί με τη μορφή επιφυλλίδων σε αγγλικές εφημερίδες και περιοδικά λίγο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.  Και έτσι μού δόθηκε μία πολύ καλή ευκαιρία να διαπιστώσω ότι εάν δεν ξέρεις να αναλύεις τον εαυτό σου όπως είναι, με τα καλά και τα κακά του χαρακτήρα σου, τότε καλύτερα να...κάθεσαι και να καπνίζεις (κι έτσι να μπουκώνεις το στόμα σου -πράγμα ανώδυνο για τους άλλους μιάς και  προφανώς δεν  θα έχεις τίποτα έξυπνο να πεις..). 

Έχοντας διαβάσει στο παρελθόν τα κλασικά μυθιστορήματά του, δεν με εξέπληξε καθόλου ο αυτοσαρκασμός με τον οποίον παρατηρούσε ο Όργουελ τον ίδιο του τον εαυτό, τις αδυναμίες του, τις αναμνήσεις του από το σχολείο που πέρασε εσώκλειστος τα παιδικά του χρόνια, με αυτήν την γλυκόπικρη γεύση που σού αφήνει το παρελθόν όταν έχεις περάσει πολλά, ανεξάρτητα από την αναλογία ανάμεσα στα καλά και στα άσχημα. 
Άλλωστε, το παρελθόν αποκτά εν τέλει αξία μόνο από τον τρόπο που ο ενεστώς χρόνος είναι σε θέση να το διαχειριστεί.

Σάς το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Κι αν στο τέλος κόψετε και το τσιγάρο, δεν θα έχω παρά να σάς πω..
.."θερμά συγχαρητήρια"

 

ήθελα νά'ξερα πότε θα το κόψεις επιτέλους!





.

9 σχόλια:

δεσποιναριον είπε...

Ετσι σε θελω ΚΑΙ κριτικο βιβλιων! Ενδιαφερον ακουγεται, κι εμενα μου αρεσαν τα κλασσικα Οργουελικα εργα και πιστευω οτι ο αυτοσαρκασμος ειναι απαραιτητος για την αυτοκριτικη. Θα κοιταξω να το βρω.

Peggy είπε...

"Και έτσι μού δόθηκε μία πολύ καλή ευκαιρία να διαπιστώσω ότι εάν δεν ξέρεις να αναλύεις τον εαυτό σου όπως είναι, με τα καλά και τα κακά του χαρακτήρα σου, τότε καλύτερα να...κάθεσαι και να καπνίζεις (κι έτσι να μπουκώνεις το στόμα σου -πράγμα ανώδυνο για τους άλλους μιάς και προφανώς δεν θα έχεις τίποτα έξυπνο να πεις..)." Eξαιρετικό! Το αντιγράφω και το αναρτώ στη σελίδα του THANK YOU FOR SMOKING, φυσικά, δίνοντας, εις άπταιστον Ελληνικήν, credit to you, my friend!!!

eva είπε...

ευχαριστούμε ...βιβλιοπαρουσιοκριτικέ γαβ!
δε με λλλες ομως...(με προφορά Βουτσά)
επιτρέπεται ο κάπνισμας την ώρα της ανάγνωσης ? :Pp

Άντζελα είπε...

Ξέρεις μια λέξη με 7 γράμματα που να αρχίζει και να τελειώνει σε "σ";

'σ'ωραίος!!!!!!!!!!!
αυτό είσαι μεγάλε!!!
ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙΙΙΙΣΣΣ!!!!!!!!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@δεσποινάριον
μού είναι πολυ δύσκολο να φανταστώ σε ποιόν δεν θα αρέσουν τα μυθιστορήματα του Όργουελ, ειδικά στην εποχή μας που όλα όσα έγραψε τα βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας (δυστυχώς)

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Peggy
τότε να πώ κι εγώ εἰς ἄπταιστον Ἑλληνικήν... "θαῖνκ γιοῦ φόρ πόστινγκ" ;;

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@eva
να σού πώ, μιάς και είμαι μανιώδης καπνιστής. ειδικά διαβάζοντας το πρώτο κείμενο, στο οποίο ο Όργουελ συγκρίνει πόσα λεφτά ξοδεύουμε το μήνα για τσιγάρα και πόσο (λιγότερο) θα ξεπαραδιαζόμασταν αν αντ'αυτού διαβάζαμε, πραγματικά σου κόβεται το κέφι ακόμα και σκεφτείς τον Κάπνισμα..
Και μετά συνεχίζεις....άκαπνος (!!)

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Άντζελα
και συ μ'αρέσσσσςς!

eva είπε...

ναι αλλα (αν καταλαβα καλά)δεν το εκοψες γαβ.
οπότε ξηλώνεσαι κ για διάβασμα κ για.. τον κάπνισμας!χαχα ;pp

[δίνω περίπου 200€ το μήνα για το παλιοτσίγαρο,οπότε δεν περιμένω κανέναν οργουελ για να μου επισημάνει τη μ@@@κία που κάνω.:ppp
παραυτα ,μου κέντρισες το ενδιαφέρον με το βιβλίο.:))) ]

λοιπον καλή συνέχεια Φ-φφφανταστικέ γαβ με τα ωραία σου κείμενα κ ευχομαι να προσπαθήσουμε ολοι οι καπνιστές έστω να το ελαττώσουμε το ..ρημάδι γιατι ..-κλαψ- δεν κοβεται καθόλου εύκολα! :(

δείτε κ αυτό το λινκ
http://whyquit.com/greek/Joel_02_18_circulatory_damage.html








Related Posts with Thumbnails