11 Ιουλ 2010

1 + 9 μάς κάνουν.. 10 με τόνο!


9 και 1 πόσο μάς κάνουν;
Εύκολη ερώτηση.
Κι αν πρόκειται για το νεότευκτο πρώτο ροδιακό γυναικείο σύνολο σύγχρονου χοροδράματος Artius Dance Theatre, η σωστή απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι...10 με τόνο.
Και παρά το ότι οι μέρες αυτές μυρίζουν... Μουντιάλ, το Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου "Μελίνα Μερκούρη" γέμισε χθες βράδυ από πολύ κόσμο και αγαπημένους φίλους των εννέα επαγγελματιών χορευτριών της Ρόδου που απαρτίζουν αυτήν την πρωτότυπη για τα δεδομένα μας ομάδα.


Εννέα νέες επαγγελματίες χορεύτριες (από τις οποίες οι 8 Ροδίτισες και η μία Ολλανδή, αλλά Ροδίτισα κατ'επιλογή), εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ως σύνολο με την επωνυμία Artius Dance Theatre, παρουσιάζοντας την παράσταση με τίτλο "Απ'το 1 στο 9", που χορογράφησε το μέλος της ομάδας, Μύριαμ Πεκμεστζή


Το έργο αποτελεί την χορευτική απόπειρα έκφρασης του συμβόλου του εννεαγράμματος του φιλόσοφου Γεωργίου Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεβ, ο στοχασμός του οποίου βασίζεται στο αξίωμα ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί δίχως την ύπαρξη τριών δυνάμεων : την ενεργητική, την παθητική και τη συμφιλιωτική. 
 Οι κινήσεις, τα φώτα, οι ήχοι έδεσαν γλυκά με τα στάδια ανάπτυξης της ανθρώπινης φύσης αλλά και των εκδηλώσεων των ανθρώπινων αδυναμιών και δυνάμεων : Απόλυτη ηρεμία, έκρηξη, σύλληψη, παρουσία, έξοδος, ωρίμανση, συνειδητοποίηση της ύπαρξης, σοφία, με τελικό προορισμό την ανάληψη και την επιστροφή στο απόλυτο τίποτα.       

Όμως, η θεωρητική προσέγγιση του Γκουρτσίεβ ίσως αγνόησε έναν βασικό συντελεστή εξέλιξης της ανθρώπινης φύσης και ιδιοσυγκρασίας : την ψυχική δύναμη, την εκφραστικότητα και τη μοναδικότητα της ισχύος του χορού
Ε λοιπόν, αυτό ακριβώς το 'θεωρητικό' κενό, η νέα αυτή χορευτική ομάδα κατάφερε να το καλύψει, και μάλιστα με το παραπάνω.


Για όσους από σάς δεν έτυχε να παρακολουθήσουν χθες βράδυ αυτήν την εξαιρετική προσπάθεια, ή για όσους πολύ θα ήθελαν να δουν ξανά τις "Artius", ορίστε ένα σύντομο μαγνητοσκοπημένο απόσπασμα από την χθεσινοβραδυνή φιλόδοξη 'πρώτη', η οποία πιστεύω ότι ανοίγει μία νέα σελίδα στο κεφάλαιο 'Χορός' στη Ρόδο μας.

Απλώς.... απολαύστε τες!


Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου, Ρόδος - 10/07/2010

Την ομάδα Artius Dance Theatre αποτελούν η Καίτη Ζουρούδη, η Ανίτα Ηλιού, η Μαρία Μανιώτη, η Μαρία Ορφανίδη, η Στεφανία Πατλάκα, η Μύριαμ Πεκμεστζή, η Νίκη Τσικούρη, η Βίκη Φερδεκλή και η Monica Van Leeuwen.

Η χορογραφία, το κείμενο, η σκηνογραφία, τα κοστούμια και η μουσική επιμέλεια της παράστασης είναι της Μύριαμ Πεκμεστζή. Τα σκηνικά είναι του Κωνσταντίνου Τερζή. Την επιμέλεια ήχου και φωτισμού έχει ο Πάρης Κατσέλης. Το τηλεοπτικό σποτ είναι του Αλέξανδρου Λουϊζίδη. Το έντυπο του προγράμματος επιμελήθηκε ο Μιχάλης Καβουκλής και οι φωτογραφίες του προγράμματος είναι του Σάββα Αργυρού. 
Η παράσταση διαρκεί 50'.


Η παράσταση "Απ'το 1 στο 9" σάς περιμένει και σήμερα, 
Κυριακή 11 Ιουλίου 2010, στις 9:30'το βράδυ 
στο Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου "Μελίνα Μερκούρη".
Είσοδος : 10€

Και... αν δεν σάς πολυνοιάζει τι θα γίνει με το Μουντιάλ...
... τότε καλά θα κάνετε να μην τη χάσετε!   



.

4 σχόλια:

δεσποιναριον είπε...

Θα ηταν υπεροχα φανταζομαι. Τελικα εχετε πολλες και καλες πολιτιστικες εκδηλωσεις. Μπραβισσιμο!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

δεσποινάριον, αυτά είναι τα καλά της πιο απομονωμένης επαρχάις της χώρας. και, ναι, πλάκα πλάκα, έχουμε το δικό μας 'ντόπιο' σταρ σύστεμ τώρα που το σκέφτομαι.
υπάρχουνν και άλλες εκδηλώσεις που δεν έτυχε να γράψω γι αυτες, αλλά αν έγραφα για όλες αντιλαμαβάνεσαι ότι αυτό δεν θα ήταν πλέον ένα απλό μπλογκ.

Ανώνυμος είπε...

το θεμα ειναι οτι αυτο ΔΕΝ ειναι ενα απλο μπλογκ.
(εισαι το κατι αλλο Γαβ)

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σου που μάς ενημερώνεις για τα καλά κ αγαθά που συμβαίνουν γύρω μας! Μπράβο στη Ροδίτικη Χορευτική Ομάδα!








Related Posts with Thumbnails