2 Δεκ 2009

οι σολίστες

Αυτή τη φορά στη σκηνή θα βρίσκονται τρεις γνωστοί μουσικοί της πόλης μας.
Ο Πέτρος Τσιμπερόπουλος στο πιάνο,
ο Μιχάλης Καλαεντζής στο βιολί
και ο Στάθης Σκανδαλίδης στην κιθάρα.

Ο Πέτρος Τσιμπερόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά, Σύνθεση και πιάνο στο "Ωδείο Καρδίτσας-Νίκος Ευθυμιάδης" δίπλα στους Ν. Ευθυμιάδη, Κ. Ευαγγελάτο, Στ. Ουλκέρογλου και I. Manoilova. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου με ειδίκευση στην Μουσικοπαιδαγωγική. Τις σπουδές του στο πιάνο συνέχισε δίπλα στους Gjon Simoni, Smilka Isakovic, Δημ. Τουφεξή και B. Taneva. Είχε συμμετάσχει ενεργά σε πολλά σεμινάρια με καθηγητές τους Maurizio Pollini, Borislava Taneva, Δημήτριο Τουφεξή κ.ά. Η πρώτη δημόσια εμφάνισή του πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι τον Ιούλιο του 1992. Έχει συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βίλνας (Λιθουανία), με τη Symphonietta του Βελιγραδίου, της οποίας έχει καταστεί επίτιμο μέλος, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Μουσικής Ακαδημίας Τιράνων, με πολυάριθμες χορωδίες και άλλα ορχηστρικά σύνολα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Νορβηγία, Δανία, Ρουμανία, Λιθουανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Αλβανία).

Ο Μιχάλης Καλαεντζής ξεκινά το 1981 μαθήματα βιολιού και θεωρητικών.Το 1988 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ως σπουδαστής του Εθνικού Ωδείου παρακολούθησε μαθήματα Αρμονίας με τον Μιχάλη Ροζάκη και βιολιού&βιόλας με τον Γιάννη Βατικιώτη. Αρίστευσε και στους δύο τομείς και συνέχισε σπουδές Ανωτέρων Θεωρητικών και Σύνθεσης-Ενορχήστρωσης δίπλα στους καθηγητές Περικλή Κούκο, Σπύρο Ραυτόπουλο, Γιάννη Αυγερινό και Σπύρο Γαρδικιώτη. Υπήρξε τακτικό μέλος της Χορωδίας της ΕΡΤ με την οποία συμμετείχε σε πολυάριθμες παραγωγές της, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με μαέστρους όπως τους H.Rilling, M.Plasson, J.Delacote, I.Fischer, M.Shostakovitch, O.Koch κ.ά. καθώς και με τους έλληνες συνθέτες Μ.Χατζιδάκι, Μ.Θεοδωράκη, Στ.Ξαρχάκο, Ελ.Καραϊνδρου, Γ.Μαρκόπουλο, Η.Ανδριόπουλο κ.ά. Συνεργάσθηκε με την "Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα" της ΕΡΤ καθώς και με τη Συμφωνική Ορχήστρα "Εναρμόνια" Αθηνών ως εκτελεστής βιόλας. Ως βιολονίστας έχει συνεργασθεί με γνωστούς έλληνες καλλιτέχνες καθώς και με το αμερικανικό διεθνές συγκρότημα "The Walkabouts" σε συναυλίες, παραστάσεις, τηλεοπτικές εκπομπές και στη δισκογραφία. Καθ'όλη τη διάρκεια της μουσικής του πορείας ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη διδασκαλία της μουσικής, την ενορχήστρωση καθώς και την οργάνωση- διδασκαλία και διεύθυνση μουσικών συνόλων και χορωδιών. Το 2000 κατόπιν προτάσεως, αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Ροδίων και τον Ιανουάριο του 2008 ιδρύει τη γυναικεία χορωδία Senza Intermezzo.

Ο Στάθης Σκανδαλίδης γεννήθηκε στη Ρόδο. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ κιθάρας σε Ελλάδα, Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία και Ιταλία, προσκεκλημένος από πανεπιστήμια, ωδεία, διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ κιθάρας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (πτυχίο Μουσικολογίας), του Πανεπιστημίου Robert Schumann Düsseldorf Γερμανίας (πτυχίο Κιθάρας-υπότροφος του Κοινοφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης) και του Πανεπιστημίου Mozarteum της Αυστρίας (μεταπτυχιακή ειδίκευση στην κιθάρα). Έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία και διακρίσεις σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία). Εκτός των ατομικών του ρεσιτάλ με ρεπερτόριο από την Αναγέννηση έως και συγχρόνων συνθετών, ο Στάθης Σκανδαλίδης έχει συμπράξει ως σολίστ με την ορχήστρα εγχόρδων Sofia Sinfonieta Βουλγαρίας καθώς και με άλλα σύνολα μουσικής δωματίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails