27 Νοε 2009

τρα λα λα

Κάποιους μήνες αφού είχε αρχίσει αυτή η προσπάθεια του ανεβάσματος από τη Θεατρική μας Ομάδα του έργου του Δημήτρη Ψαθά 'ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ', αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ποιά θα ήταν η μουσική που θα συνόδευε τις σκηνές και τις μεταπτώσεις της όλης πλοκής. Και όταν ο Μιχάλης Τεχνίτης μάς ανακοίνωσε ότι σκεφτόταν να γραφτεί πρωτότυπη μουσική επένδυση ειδικά για την παράσταση, δε σάς κρύβω ότι οι περισσότεροι αν όχι όλοι από εμάς τον κοιτάγαμε στα μάτια ανησυχώντας αν... ήταν καλά στα μυαλά του. Θεωρήσαμε ότι το να γραφτεί πρωτότυπη μουσική πλαισίωση του έργου θα ήταν μία σκέψη που γρήγορα θα διαπιστωνόταν πως θα αποτελούσε όνειρο θερινής νυκτός.
Και όπως έδειξαν τα πράγματα...
ευτυχώς όλοι μας κάναμε λάθος, εκτός από τον σκηνοθέτη μας.


Εκτός όμως από τον σκηνοθέτη μας, αυτός που μάς διέψευσε όλους πανηγυρικά ήταν ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος, όταν μάς παρέδωσε 8 μουσικά κομμάτια που συνέθεσε ο ίδιος και που το καθένα ξεχωριστά 'διηγόταν' από μόνο του συγκεκριμένες σκηνές που έγραψε ο Ψαθάς. Η μουσική του Σαράντου ακολούθησε πιστά το πνεύμα της εποχής, μάς μετέφερε νότα-νότα και χωρίς προσχήματα σε γνωστά κολωνακιώτικα μοτίβα και έδινε στον ακροατή από την πρώτη στιγμή τον σωστό τόνο. Εάν υποθέταμε ότι θα υπήρχε κάποιο γραμμόφωνο στο σαλόνι του Βουλευτού κ. Φερέκη, αυτές ακριβώς τις νότες θα έπαιζε. Το ρεμίξ του Μιχάλη Καλαεντζή πλαισίωσε τα κομμάτια που συνέθεσε ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος με ήχους πιο κοντινούς στην αισθητική του 2009 και - ορίστε! Η παράστασή μας απέκτησε μουσική δική της - κι ας μην πιστεύαμε στ' αυτιά μας.

Η αγάπη του Σαράντου για το θέατρο μάς αποκαλύφθηκε στις τελικές μας πρόβες στο Δημοτικό Θέατρο, από τις οποίες ποτέ δεν έλειψε. Και για να μην χαθεί το σωστό 'μέτρο' αλλά και για να 'κοπεί' η μουσική όπου έπρεπε, φρόντισε να βρίσκεται στην κονσόλα από την αρχή της παράστασης μέχρι το τέλος της, παρακολουθώντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις φάσεις τις προετοιμασίας μας. Χωρίς Σαράντο, πρόβα δεν γινόταν. Και όχι μόνο αυτό! Χωρίς Σαράντο δεν γίνεται ούτε παράσταση! Μαζί με τον Σταμάτη Αγγά στα φώτα και τα ηχητικά εφφέ, ο Σαράντος έχει τεταμένη την προσοχή του σε κάθε ατάκα και κάθε κίνησή μας για να πατήσει την κατάλληλη στιγμή το play και το pause, όταν πρέπει, την ώρα που πρέπει και για όσον καιρό πρέπει. Η σεμνότητά του μάλιστα, μάς έχει όλους εντυπωσιάσει.

Ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτόν τον καιρό προετοιμάζει τη διδακτορική του διατριβή με θέμα "Η μουσική για το θέατρο του Μάνου Χατζηδάκι και του Μίκη θεοδωράκη". Έχει διδάξει στο Ωδείο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ροδίων ενώ παράληλα διδάσκει μουσική στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου και στο τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου. Συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την καταγραφή και μελέτη της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Είχε τη μουσική επιμέλεια της παράστασης "Γραμμή Ένα" που ανέβασε το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου το 2004 με σκηνοθέτη τον Κοσμά Χειράκη και της παράστασης "Οι Περιπέτειες του Βασιλιά Μήδα" που ανέβασε η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής Ρόδου το 2007 που σκηνοθέτησε η Σουσάνα Καρδούλια. Είναι εκπαιδευτικός υπεύθυνος και επιμελείται της μουσικής πλασίωσης των παραστάσεων της Θεατρικής Ομάδας του Μουσικού Σχολείου Ρόδου.

Τον ευχαριστούμε για την υπομονή, την επιμονή και το ταλέντο του και όλα τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας τού ευχόμαστε καλή συνέχεια και πολλές επιτυχίες με ό,τι καταπιαστεί στο μέλλον.

Από σήμερα, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου
έως και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου
θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τον Ψεύτη επί σκηνής
στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου στις 9 το βράδυ.
Σάς περιμένουμε όλους.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΕΙΤΕ
ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΙΣΕΤΕ
ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΔΩ!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ
ΕΔΩ!


ἕπεται συνέχεια...

1 σχόλιο:

Nada R. είπε...

Xthes ton eida k mou eipe gia tin mousiki! Enas akoma logos na eimaste oloi ekei! :)
see you tonight!








Related Posts with Thumbnails