tag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post2037515868930148432..comments2023-05-10T18:41:57.913+03:00Comments on αλλου κι αλλου…: Εθνική ΜπόχαΓαβριηλ / Gabrielhttp://www.blogger.com/profile/04028028605214731517noreply@blogger.comBlogger28125tag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-6527605539704622552011-03-31T22:22:49.168+02:002011-03-31T22:22:49.168+02:00@Άννα Μαλαμή
...να σού αντιτάξω μήπως την ερώτηση ...@Άννα Μαλαμή<br />...να σού αντιτάξω μήπως την ερώτηση : <br />" Προς τι η Μπόχα;; Ε; ΕΕΕΕ;;;"Γαβριηλ / Gabrielhttps://www.blogger.com/profile/04028028605214731517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-23796934251654293222011-03-31T22:19:19.316+02:002011-03-31T22:19:19.316+02:00Με τη πρώτη ευκαιρία (λέμε τώρα)θα σου γράψω την ο...Με τη πρώτη ευκαιρία (λέμε τώρα)θα σου γράψω την οδυνηρή - για τότε-εμπειρία μου με τα γεμιστά και με τα ρεβύθια με κριθαράκι.Ειδικά η τελευταία είναι μια πολύ ιδιοφυής συνταγή των μανάδων πολυμελών οικογενειών, πασίγνωστη σε πολλές φαμίλιες της δεκαετίας του 70.<br />Αυτό γιατί πληγώθηκα για την απέχθεια που τρέφουν ορισμένοι στον εκπάγλο...υ νοστιμιάς σκορδαλομπακαλιάρου.Εντάξει δεν σας τον ταίσαν και με το ζόρι!!!Προς τι το μίσος?Ε?ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ?Άννα Μαλαμήnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-25405840379705730012011-03-27T16:29:39.523+02:002011-03-27T16:29:39.523+02:00@Γιάννης Λεριάς
Καλά, μ'έστειλες με τέτοιο σχό...@Γιάννης Λεριάς<br />Καλά, μ'έστειλες με τέτοιο σχόλιο. Δε μού τα έλεγες από τηνα ρχή όλα αυτά, να μη γράφω κοτζάμ ανάρτηση άδικα; χαχα<br />Λοιπόν, πολύς κόσμος μού έχει κάνει παράπονα για τα καπρίτσια του blogger σχετικά με το ανέβασμα σχολίων. Δεν είσαι ο μόνος.<br />Υποψιάζομαι όμως ότι όταν το σχόλιο είνια μεγάλο (καλή ώρα) κάπου η σύνδεση λήγει μόνη της και δεν αποθηκεύεται το σχόλιο -με αποτέλεσμα : μία τρύπα στο νερό.<br />Σε τέτοιες περιπτώσεις κάνω το εξής απλό. Όταν το σχόλιο που ανεβάζω μού βγαίνει μεγάλο, πριν πατήσω το κουμπί της Δημοσίευσης, μαυρίζω το σχόλιο που μόλις έγραψα και κάνω ένα copy καλού κακού. Άμα δεν ανέβει τελικά, πατάω ένα paste στα γρήγορα και -ὦ τοῦ θαύματος θαυμάτων- το σχόλιο ανέβηκε.<br />Τι να κάνουμε...<br />blogger είν'τούτος..<br />:-)Γαβριηλ / Gabrielhttps://www.blogger.com/profile/04028028605214731517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-67738667967784149032011-03-27T16:25:30.128+02:002011-03-27T16:25:30.128+02:00@ματρώνη
άμα σού πω ότι αυτήν την υποψία είχα όλα ...@ματρώνη<br />άμα σού πω ότι αυτήν την υποψία είχα όλα αυτά τα χρόνια που ξέρω περί μπακαλιάρου και σκορδαλιάς , θα με πιστέψεις;<br />(περί του θανατηφόρου και βρωμερού "χα!" ομιλώ..)Γαβριηλ / Gabrielhttps://www.blogger.com/profile/04028028605214731517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-63774234355165386462011-03-27T16:24:14.754+02:002011-03-27T16:24:14.754+02:00@Εύα Σταύρου
είναι όπως το γνωστό ρεφραίν :
Οι κυβ...@Εύα Σταύρου<br />είναι όπως το γνωστό ρεφραίν :<br />Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η Μπόχα μένει...Γαβριηλ / Gabrielhttps://www.blogger.com/profile/04028028605214731517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-20263043963008943232011-03-27T16:23:26.697+02:002011-03-27T16:23:26.697+02:00@panathinaeos
Παναθήναιε, την ξέρω αυτήν την ανάρτ...@panathinaeos<br />Παναθήναιε, την ξέρω αυτήν την ανάρτηση! <br />Ήταν η αφορμή που γνώρισα το φοβερό σου μπλόγκ!Γαβριηλ / Gabrielhttps://www.blogger.com/profile/04028028605214731517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-43333582456694748092011-03-27T16:22:28.584+02:002011-03-27T16:22:28.584+02:00@Ανώνυμος
μόνο και μόνο από το "Γαβρίλο"...@Ανώνυμος<br />μόνο και μόνο από το "Γαβρίλο" και το "άσε τα σάπια που ξέρεις" σαν να ακούω τη φωνή σου "ανώνυμε"!!!<br />χεχε<br />(έχεις δίκιο...)Γαβριηλ / Gabrielhttps://www.blogger.com/profile/04028028605214731517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-80547987281182479962011-03-27T16:21:30.454+02:002011-03-27T16:21:30.454+02:00@Μιχάλης Μιχαλαριάς
ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια!
σχόλιο...@Μιχάλης Μιχαλαριάς<br />ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια!<br />σχόλιον ουδέν!Γαβριηλ / Gabrielhttps://www.blogger.com/profile/04028028605214731517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-64907906753785706662011-03-27T16:20:59.884+02:002011-03-27T16:20:59.884+02:00@Who knows....κτλ
ξέχασες την κόκα κόλα..
και Ὑμεῖ...@Who knows....κτλ<br />ξέχασες την κόκα κόλα..<br />και Ὑμεῖς τῆς ὑγιεινῆς διατροφῆς;<br /><br />καλωσόρισες στα μέρη μας!Γαβριηλ / Gabrielhttps://www.blogger.com/profile/04028028605214731517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-41154744238711095102011-03-27T16:19:36.375+02:002011-03-27T16:19:36.375+02:00@Ανώνυμος
χαχα
εδώ πάντως, δεν υπάρχει
ούτε ξαπλωτ...@Ανώνυμος<br />χαχα<br />εδώ πάντως, δεν υπάρχει<br />ούτε ξαπλωτός, ούτε όρθιος, ούτε τίποτα..Γαβριηλ / Gabrielhttps://www.blogger.com/profile/04028028605214731517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-57392257719629801132011-03-27T16:18:53.039+02:002011-03-27T16:18:53.039+02:00@Praline
κι εσένα τέτοια γυμνάσια σού έκαναν;@Praline<br />κι εσένα τέτοια γυμνάσια σού έκαναν;Γαβριηλ / Gabrielhttps://www.blogger.com/profile/04028028605214731517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-30341405794977979982011-03-27T16:18:15.494+02:002011-03-27T16:18:15.494+02:00@Ρούλα
μές στην κόπμλα θα καταντήσω με σένανε !
μ...@Ρούλα <br />μές στην κόπμλα θα καταντήσω με σένανε !<br />μια με τις ορθογραγικές παρατηρήσεις, μια με τούτο'δω <br />-τερμα !Γαβριηλ / Gabrielhttps://www.blogger.com/profile/04028028605214731517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-37569186528862995042011-03-27T16:17:13.016+02:002011-03-27T16:17:13.016+02:00@δεσποινάριον
καλά, περί ορέξεως -εν προκειμένω όν...@δεσποινάριον<br />καλά, περί ορέξεως -εν προκειμένω όντως 'κολοκυθόπιτα'<br />:-)Γαβριηλ / Gabrielhttps://www.blogger.com/profile/04028028605214731517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-85944434589824341772011-03-27T16:16:31.345+02:002011-03-27T16:16:31.345+02:00@Άρης Δαβαράκης
κι εγώ κάθε χρόνο τέτοια μέρα ΤΡΕΧ...@Άρης Δαβαράκης<br />κι εγώ κάθε χρόνο τέτοια μέρα ΤΡΕΧΩ να αποφύγω τη μπόχα...<br />(και του χρόνου!)Γαβριηλ / Gabrielhttps://www.blogger.com/profile/04028028605214731517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-68500994506569782942011-03-27T10:13:31.669+02:002011-03-27T10:13:31.669+02:00Λοιπόν αγαπητέ αφού ξεκαθαρίσω οτι δε συμφωνώ με τ...Λοιπόν αγαπητέ αφού ξεκαθαρίσω οτι δε συμφωνώ με τις απόψεις σου περί ψαριού γενικά, στο θέμα μπακαλιάρος-σκορδαλιά δε μπορώ παρά να συμφωνήσω, για τελείως όμως διαφορετικούς λόγους από εσένα. Και εξηγώ:<br />Ο μπακαλιάρος είναι ένα θαυμάσιο ψάρι που αν και αλιεύεται και στη Μεσόγειο (οπου διατίθεται νωπός και είναι σούπερ νόστιμος) κυρίως προέρχεται από το Βόρειο Ατλαντικό. Για τη συντήρησή του εφαρμόζονται δύο τεχνικές, η Νορβικική όπου καταψύχεται στο αλιευτικό και στη συνέχεια αποψύχεται και παστώνεται και η Ισλανδική όπου παστώνεται αμέσως στο αλιευτικό. Ο υγράλατος λοιπόν μπακαλιάρος διατηρείται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και εκτός ψυγείου και για το λόγο αυτό είναι εύκολο να διατίθεται σε ηπειρωτικές περιοχές.<br />Για κάποιον λόγο που δεν έχω καταλάβει στην Ελλάδα τρώγεται μόνο τηγανητός σε κουρκούτι με σκορδαλιά όπως πολύ σωστά λες. Μια φορά στην Αθήνα σε ένα από τα πρώτα gourmet restaurants στα μέσα του 90 παραγγείλαμε "tempura βακαλάου με σως allioli" για να διαπιστώσουμε με τρόμο οτι επρόκειτο για μπακαλιάρο τηγανισμένο σε κουρκούτι συνοδεία σκορδαλιάς με μαγιονέζα (φοβερή η σύληψις).<br />Έκτοτε κατάφερα να τον βρω μαγειρεμένο με διάφορες συνταγές (η πλέον ενδιαφέρουσα ήταν φρέσκος, ψημένος στο νταβά με κρεμύδι και ελαιόλαδο - Υ Π Ε Ρ Ο Χ Ο Σ ) κάπου στη Χαλκιδική, αλλά και να πληροφορηθώ από περιοδικά για τις προτάσιες διεθνώς καταξιωμένων σεφ και εστιατορίων για το ταπεινό αυτό ψάρι (π.χ. Black Codfish with sweet miso του Nobu ή με κρέμα κολοκύθας, τραγανά λαχανικά και αφρό από πράσινο μήλο και wasabi όπως αντιγράφω από το μενού του "Σπονδή").<br />Προσωπικά ο μπακαλιάρος είναι ένα από τα πιο αγαπμένα μου ψάρια, προσιτός οικονομικά (από 3,50 μέχρι 15,00 ευρώ το κιλό αναλόγως προέλευσης, αν είναι φρέσκος ή παστός, αν έχει ήδη ξαλμυριστεί κ.α.) Τον απολαμβάνω με πολλούς τρόπους : Εαν βρεθεί φρέσκος ή υγράλατος Ισλανδίας (ξεχωρίζει από την πάλλευκη σάρκα του) είναι υπέροχος ακόμα και ωμός εν είδει sashimi , γίνεται καταπληκτικός πλακί, υπέροχος με σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά, νοστιμότατος τηγανητός με απλό αλεύρωμα και όχι κουρκούτι και σκορδαλιά, ψητός στο φούρνο με πατάτες και ντομάτα ή χόρτα, βραστός σούπα (με τα κόκκαλα και το κεφάλι εαν βρεθεί φρέσκος) αλλά και ψητός σε σχάρα, κάρβουνα ή grill με λαδολέμονο. Στην Πορτογαλία υποστηρίζουν οτι διαθέτουν 365 συνταγές (μία για κάθε ημέρα του χρόνου) και θα ήθελα κάποια στιγμή να το ερευνήσω.<br />Ανακεφαλαιώνοντας : Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη περί "Μπακαλιάρος-σκορδαλιά" . Διαφωνώ με όλα τα άλλα και σε προτρέπω να δεις με λίγη περισσότερη συμπάθεια το θέμα και θα είσαι ο μεγάλος κερδισμένος στο τέλος.<br /><br />Γιάννης Λεριάς <br />http://www.facebook.com/home.php#!/Greek.Aviator<br />http://giannislerias.blogspot.com<br /><br />Υ/Γ Για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω, δε μπορώ να δημοσιεύσω το σχόλιο μέσω λογ/σμου Google, αλλά δεν πειράζει.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-89862059378258646562011-03-25T19:23:12.318+02:002011-03-25T19:23:12.318+02:00Και καλά ο μπακαλιάρος. Η σκορδαλιά;;; Μήπως ήταν ...Και καλά ο μπακαλιάρος. Η σκορδαλιά;;; Μήπως ήταν το πυρηνικό όπλο μιας άλλης πιο... βιολογικής εποχής; "Χα" και 5 Τουρκοι εκτός μάχης;;; <br /><br />Η δική μου ένσταση συνίσταται στο ντουετάκι που καθίσταται αντικοινωνικό δεδομένης και της ονομαστικής γιορτής πολύ κόσμου. Πώς τον φιλάς τον όζοντα εορτάζοντα; Και πώς μπαίνεις στο σπίτι του που οζει κι αυτό απο το ανόσιο θυμίαμα της ημέρας;;;Ματρώνηnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-55505134566428584882011-03-25T19:22:01.585+02:002011-03-25T19:22:01.585+02:00από αλλού προέρχεται η εθνική μας μπόχα αλλά ας μη...από αλλού προέρχεται η εθνική μας μπόχα αλλά ας μην το κάνουμε θέμα, μέρα που είναι σήμερα!!!όπως είπες κι εσύ όλα θα πάνε μια χαρά!!!Εύα Σταύρουnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-17611704071226072202011-03-25T18:08:24.251+02:002011-03-25T18:08:24.251+02:00Recipe: Bacalao Pil Pil
http://panathinaeos.wordp...Recipe: Bacalao Pil Pil <br />http://panathinaeos.wordpress.com/2009/01/26/bacalao-pil-pil/panathinaeoshttps://www.blogger.com/profile/17980862402002347764noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-56414408471845070182011-03-25T18:05:41.449+02:002011-03-25T18:05:41.449+02:00περι ορεξεως κολοκυθοπιττα!
αγαπητε Γαβριηλ, στον ...περι ορεξεως κολοκυθοπιττα!<br />αγαπητε Γαβριηλ, στον δικο μου μικροκοσμο, το προβλημα ειναι οτι στην ελληνικη αγορα δεν υπαρχει παστος μπακαλιαρος της προκοπης...οπως αυτον που βρισκω στο Σαν Σεμπαστιαν, στη χωρα των Βασκων....ειμαι σιγουρος οτι αν ησουνα σε ενα απο τα λαικα ταβερνακια της χωρας των Βασκων και σου προσεφεραν το θεικο πιατο bacalao pil pil θα τρελαινοσουνα απο την απολαυση.... τα ψαροκαικα στην περιοχη βγαινουνε στον ατλαντικο, ειναι υπερσυγχρονα, παστωνουνε επι τοπου καθως αλιευουν, και ειναι μικρα εργοστασια.... αμα τη επιστροφη τα "φρεσκα" παστα αποτιθενται σε τεραστια καλαμβτα καλαθια στην αγορα... το φιλετο κανει 50 ευρω το κιλο και ειναι αριστουργημαpanathinaeoshttps://www.blogger.com/profile/17980862402002347764noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-75809044960278087672011-03-25T15:25:16.192+02:002011-03-25T15:25:16.192+02:00Γαβρίλο, φάε κανά ψάρι που κάνει και καλό στην υγε...Γαβρίλο, φάε κανά ψάρι που κάνει και καλό στην υγεία και άσε τα σάπια που ξέρεις! Πάντα φιλικά!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-81180051265609217242011-03-25T14:50:11.293+02:002011-03-25T14:50:11.293+02:00Πώς καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος σκορδαλιά
Το εθνικό...Πώς καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος σκορδαλιά<br /><br />Το εθνικό μας φαγητό για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου είναι ο μπακαλιάρος υγράλατος με σκορδαλιά. Πως, όμως, καθιερώθηκε αυτό το έθιμο και πως ενσωματώθηκε στις διατροφικές μας συνήθειες ο μπακαλιάρ...ος ή αλλιώς βακαλάος;<br />Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινά με την εποχή των Βίκινγκς, όπου πρωτοεμφανίστηκε σαν εμπορικό προϊόν περί το 800 μ.Χ..<br /><br />Μάλιστα, λέγεται ότι κυνηγώντας βακαλάους οι Βίκινγκς ανακάλυψαν κατά λάθος τον «νέο κόσμο». Τη σκυτάλη από αυτούς πήραν οι Βάσκοι ψαράδες, οι οποίοι ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και οδηγήθηκαν στο πάστωμα του, μέσα από το οποίο πέτυχαν πρώτον, να έχουν φαγητό που διατηρείται στα μακρινά τους ταξίδια και δεύτερον, βρήκαν μια τροφή νηστίσιμη, αλλά και φθηνή για το λαό της Ισπανίας.<br /><br />Οι Βάσκοι, μάλιστα, επειδή ο βακαλάος κάλυπτε μεγάλο μέρος της διατροφής των κατοίκων της Ενδοχώρας που δε μπορούσαν να πηγαίνουν συχνά στα παράλια για να προμηθεύονται φρέσκα ψάρια, ονόμασαν τον παστό μπακαλιάρο «ψάρι του βουνού».<br /><br />Ο βακαλάος, αυτό το τόσο νόστιμο και θρεπτικό ψάρι μπήκε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και κατάφερε να διεκδικήσει επιτυχώς τη δική του θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο. Πως, όμως, σχετίζεται με την 25η Μαρτίου και γιατί είναι το «πιάτο» της ημέρας;<br /><br />Απλούστατα και σύμφωνα με την κοινή λογική, κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, ήτοι την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. Με εξαίρεση τα νησιά, όπου το φρέσκο ψάρι δεν ήταν ποτέ πολυτέλεια, οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτέλεσε την εύκολη λύση, καθώς ήταν πιο εύκολο να τον προμηθευτεί κανείς και επιπλέον, μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, οπότε πέρασε στην παράδοση και κατά συνέπεια έγινε το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.<br /><br />Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι στις μέρες μας, την παγκόσμια πρωτιά σε κατανάλωση μπακαλιάρου κατέχει η Πορτογαλία, διότι οι Πορτογάλοι έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες διαφορετικές συνταγές για την αξιοποίησή του στην εθνική τους διατροφή, ενώ κατά παράδοση τον αποκαλούν «πιστό φίλο».<br /><br />protothema.grΜιχάλης Μιχαλαριάςnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-1531007141435068882011-03-25T14:39:21.120+02:002011-03-25T14:39:21.120+02:00Εχω την ελαφρά υποψία πως είμαστε οικτρή μειοψηφία...Εχω την ελαφρά υποψία πως είμαστε οικτρή μειοψηφία Γαβριήλ. Εσύ μακαρονάδα, εγώ μπιφτέκια...Αν μάλιστα το συνδυάσω και με τα χτεσινά ολοταχώς για αφορισμό πάμε!Who knows what novel things the light will showhttps://www.blogger.com/profile/07607374248159652258noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-44421169538405597772011-03-25T14:30:49.264+02:002011-03-25T14:30:49.264+02:00Θα ήθελα την συνταγή για τον μπακαλιάρο "Ξαπλ...Θα ήθελα την συνταγή για τον μπακαλιάρο "Ξαπλωτό".Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-86407613424312822972011-03-25T14:27:34.795+02:002011-03-25T14:27:34.795+02:00ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ βρίσκω ένα φυσιολογικό άνθρωπο που μισεί...ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ βρίσκω ένα φυσιολογικό άνθρωπο που μισεί, όπως κι εγώ, τα ψάρια. Τί μαρτύριο ήταν αυτό, θεούλη μου, με τους γονείς να επιμένουν ότι έπρεπε ντε και καλά να καταπιώ την αηδία επειδή τα ψάρια κάνουν καλό στα μάτια! Και το χειρότερο; Η πιατάρα με περίμενε στο φούρνο μέχρι την επόμενη μέρα :-( ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ, σου λέω!Pralinehttps://www.blogger.com/profile/13394967895137112395noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8189072925990379128.post-12219476610289745862011-03-25T14:26:09.128+02:002011-03-25T14:26:09.128+02:00Δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι το σχόλιο που έστειλα...Δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι το σχόλιο που έστειλα έγινε με την πρώτη προσπάθεια! θαύμα!!!Ρούλαhttps://www.blogger.com/profile/03907911911583733122noreply@blogger.com